Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριακίδης: Ως 33 εκατ. € το τίμημα τη Mermeren

Ως τα 33 εκατ. ευρώ μπορεί να ανέλθει για την Κυριακίδης το τίμημα για την πώληση του 88,4% της Mermeren σε fund της NBGI ανάλογα με τις επιδόσεις πωλήσεων για λογαριασμό της Mermeren που θα κάνει η Κυριακίδης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Κυριακίδης: Ως 33 εκατ. € το τίμημα τη Mermeren
Ως τα 33 εκατ. ευρώ μπορεί να ανέλθει για την Κυριακίδης το τίμημα για την πώληση του 88,4% της Mermeren σε fund της NBGI ανάλογα με τις επιδόσεις πωλήσεων για λογαριασμό της Mermeren που θα κάνει η Κυριακίδης και τα EBITDA τα οποία θα εμφανίσει η τέως θυγατρική του.

Η συμφωνία των δύο πλευρών, με βάση έγκυρες πληροφορίες, προβλέπει ότι η Κυριακίδης θα παραμείνει ο αποκλειστικός dealer του χιονόλευκου μαρμάρου το οποίο παράγει η Mermeren. Βάσει των πωλήσεων που θα διενεργεί η Κυριακίδης και του καθαρού ( μετά την αφαίρεση της προμήθειας πώλησης) EBITDA, το τίμημα για τη Mermeren, το οποίο θα εισπράξει η Κυριακίδης, μπορεί να αυξηθεί ως και κατά 10 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Το σκέλος της συμφωνίας που έχει ανακοινωθεί δεν αναφέρει την παραπάνω ρήτρα απόδοσης. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι το συνολικό τίμημα για το 88,4% της Mermeren ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ μετά την πάροδο τριετίας και εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένες ρήτρες απόδοσης. Στο ταμείο της Κυριακίδης θα μπουν 19 εκατ. ευρώ άμεσα, ενώ το ενεργητικό της μπορεί να ενισχυθεί και με απαίτηση 4 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια, που θα εισπράξει η Κυριακίδης με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Η συναλλαγή προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου και εφόσον πληρωθούν οι όροι που περιέχονται στη σύμβαση.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνειά του ομίλου Κυριακίδη στις 30/9 ανέρχονταν σε 43,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ βαρύνουν τη μητρική. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια της εισηγμένης κατά την ίδια ημερομηνία ανέρχονταν σε 27,9 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Κυριακίδης είναι με εγγύηση Δημοσίου, ενώ τμήμα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της καλύπτεται από τις απαιτήσεις πελατών.

Η μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού θα απαλλάξει την Κυριακίδης από τον βρόχο της χρηματοοικονομικής πίεσης, επιτρέποντάς της να χρηματοδοτήσει ευκολότερα τις εργασίες της επιτυγχάνοντας υψηλότερες πωλήσεις.

Ο όμιλος κατέβαλε στο 9μηνο για χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα 4,8 εκατ. ευρώ , ενώ στο ίδιο ακριβώς ύψος διαμορφώθηκαν και τα EBITDA του, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημίες μετά φόρων 1,69 εκατ. ευρώ . Σε επίπεδο εταιρίας τα EBITDA ανήλθαν στα 4 εκατ. ευρώ και οι χρεωστικοί τόκοι στα 4,2 εκατ. ευρώ

Οι συζητήσεις με την NBGI είχαν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες και η καλή πορεία τους συνέβαλε ώστε η Εθνική Τράπεζα και η MPB , ο μεγαλύτερος δανειστής της Κυριακίδης, να χορηγήσουν στις 14/11/2008 στην Κυριακίδης βραχυπρόθεσμο δάνειο ώστε να αποπληρώσει 210 ομολογίες αθροιστικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ. 

Η Mermeren αποτελεί το μοναδικό ορυχείο χιονόλευκου μαρμάρου στην περιοχή και η εξαγορά της από το South Eastern Europe Fund LP της NBGI διενεργείται για καθαρά επενδυτικούς λόγους καθώς εκτιμάται ότι η αξία μεταπώλησής της, εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές, θα είναι μεγαλύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v