Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Σε εφαρμογή το "plan B" για Μαντούδι

Τα εναλλακτικά σενάρια που είχε ήδη στο συρτάρι, για την αξιοποίηση της έκτασης και των παλαιών εγκαταστάσεων στο Μαντούδι της Εύβοιας βγάζει ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Σε εφαρμογή το plan B για Μαντούδι
Τα εναλλακτικά σενάρια που είχε ήδη στο... συρτάρι, για την αξιοποίηση της έκτασης και των παλαιών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στο Μαντούδι της Εύβοιας σε περίπτωση που δεν προχωρήσει -όπως και τελικά έγινε- το σχέδιο για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 460 MW με χρήση λιθάνθρακα, βγάζει ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να αποτρέψει τη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων και παράλληλα να προωθήσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και με χρήση φυσικού αερίου δεν έπιασε στον ύπνο τον κατασκευαστικό όμιλο, καθώς αυτός είχε σχεδιάσει -μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί από την τοπική κοινωνία και τις οικολογικές οργανώσεις- μια σειρά πιθανές λύσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου των 3.800 στρεμμάτων που περιήλθε το 2007 στην ιδιοκτησία του μέσω της εξαγοράς της εταιρείας ΒΙΟΜΑΓΝ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΒΙΟΜΑΓΝ ήταν κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 1996 με στόχο να αποκτήσει τα υπό εκκαθάριση μεταλλεία και το εργοστάσιο Σκαλιστήρη στο Μαντούδι.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2000, η κοινοπραξία πτώχευσε με δικαστική απόφαση, αλλά το 2006 κατόρθωσε να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της. Το 2007 τα περιουσιακά στοιχεία της ΒΙΟΜΑΓΝ πέρασαν στην ιδιοκτησία του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο οποίος είχε στόχο να τα αξιοποιήσει με τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά των επενδύσεων αυτού του είδους οδήγησαν τον κατασκευαστικό όμιλο να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης, τους οποίους πλέον θέτει υπό εξέταση προκειμένου να επιλέξει την πλέον συμφέρουσα λύση.

---Ενέργεια ή βιομηχανία

Τα δύο βασικά σενάρια για την εκμετάλλευση του ακινήτου στο Μαντούδι σχετίζονται με την υλοποίηση επένδυσης στους τομείς της ενέργειας (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής) ή της εξορυκτικής βιομηχανίας (εξόρυξη λευκόλιθου, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη για την κατασκευή πυρίμαχων υλικών, μαγνησιούχων τσιμέντων, στόκων και ξυλόλιθου), που αποτελούν -μαζί με την κατασκευή- τομείς όπου ήδη έχει αναπτύξει δραστηριότητα ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Τις προοπτικές αυτών των επενδύσεων στην Εύβοια μελετούν ήδη τα στελέχη του ομίλου και το προσεχές διάστημα αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να δώσει έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και φυσικό αέριο δίνει ελπίδες για επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην υλοποίηση νέων επενδύσεων από τον κατασκευαστικό όμιλο, ο οποίος είναι, μετά τη ΔΕΗ, ο βασικός «παίκτης» στη συγκεκριμένη αγορά.

Ειδικότερα, σήμερα διαθέτει σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 162 MW και υδροηλεκτρικούς σταθμούς 15 MW, ενώ έχει εξασφαλίσει άδειες και ήδη υλοποιεί επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ανάλογων μονάδων συνολικής ισχύος 637 MW (τα 525 MW από αιολικά πάρκα). Επιπλέον, μέσω της εισηγμένης θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που αποτελεί τον κύριο βραχίονα στον χώρο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, έχει υποβάλει αιτήσεις στη ΡΑΕ για την εξασφάλιση αδειών για νέα αιολικά πάρκα 2.500 MW και υδροηλεκτρικούς σταθμούς 93 MW.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέσω της θυγατρικής Ήρων Θερμοηλεκτρική λειτουργεί από το 2004 την πρώτη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου στη Θήβα Βοιωτίας, ισχύος 147 MW.

Σε περίπου έναν χρόνο (αρχές του 2010) θα θέσει σε λειτουργία και τη δεύτερη ανάλογη μονάδα στη Θήβα, ισχύος 435 MW, ενώ έχει εξασφαλίσει άδεια για τη δημιουργία λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα. Στην εταιρεία Ήρων Θερμοηλεκτρική απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2008 συμμετοχή σε ποσοστό 50% ο γαλλικός κολοσσός Gaz de France Suez, ενώ το υπόλοιπο 50% παραμένει στον έλεγχο του ελληνικού ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v