Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΛΑΚΡ: Μείωση όγκου πωλήσεων 25% στο α΄ 3μηνο

Αμετάβλητο παρά την κρίση και τη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 25% σε επίπεδο ομίλου παραμένει το επενδυτικό πρόγραμμα της Πλαστικά Κρήτης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΠΛΑΚΡ: Μείωση όγκου πωλήσεων 25% στο α΄ 3μηνο
Αμετάβλητο παρά την κρίση και τη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 25% σε επίπεδο ομίλου παραμένει το επενδυτικό πρόγραμμα της Πλαστικά Κρήτης και η διοίκησή της προσδοκά ότι θα αντισταθμίσει την πτώση της ζήτησης ενισχύοντας τα μερίδια του ομίλου στις διεθνείς αγορές.

Διαθέτοντας ισχυρά ίδια κεφάλαια (100,4 εκατ. ευρώ), χαμηλό δανεισμό (καθαρός δανεισμός 20,6 εκατ. ευρώ) και δραστηριοποιούμενη σε αμυντικούς κλάδους (πλαστικά φύλλα για αγροτικές χρήσεις) η Πλαστικά Κρήτης επιδιώκει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να ενισχύσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.

Ήδη, ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές της παραπαίουν (η τουρκική Verim Plastics), ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί και πάλι τις εξαγωγές προς τις δολαριακές αγορές από τη μονάδα του Ηρακλείου.

Η διοίκηση του ομίλου στην έκθεση διαχείρισης που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2008 αφού διαπιστώνει ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε εν μέσω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, που χωρίς αμφιβολία θα επηρεάσει τη ζήτηση, αναφέρει ότι στο α΄ τρίμηνο της χρήσης παρατηρείται μείωση στους όγκους πωλήσεων. Αυτή η μείωση για τη μητρική είναι της τάξης του 10% - 15%, ενώ για τον όμιλο του 25% λόγω των οξύτερων επιπτώσεων της κρίσης στις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας όπου δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικών.

Από την άλλη, η μεγάλη μείωση των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του δολαρίου που καθιστά τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτελούν θετικά στοιχεία που θα συμβάλουν, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους.

Για τους παραπάνω λόγους και αξιοποιώντας την ισχυρή χρηματοοικονομική του θέση ο όμιλος αποφάσισε να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των προγραμματισμένων του επενδύσεων για τη δημιουργία τριών νέων εργοστασίων στις χώρες Ρουμανία, Τουρκία και Ρωσία και σε επεκτάσεις παραγωγικής ισχύος στις μονάδες της στην Πολωνία, στη Γαλλία και στην Κίνα.

Η θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης στη Ρουμανία, Romcolor 2000 S.A., προχώρησε κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2008 στην πώληση του ιδιόκτητου ακινήτου της στο Βουκουρέστι, αντί του ποσού των 2.600.000 ευρώ. Από την πώληση αυτή προέκυψαν κέρδη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Για τη δημιουργία νέου εργοστασίου, η Romcolor 2000 S.A. υπέγραψε προσύμφωνο για την αγορά έκτασης 38 στρεμμάτων στα νότια προάστια του Βουκουρεστίου, αξίας 1.300.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Romcolor θα προχωρήσει εντός του 2009 στην παραγγελία 2 ακόμα νέων γραμμών παραγωγής που προβλέπεται να εγκατασταθούν με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας στα τέλη του 2009. Το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να κινηθεί στα 3 με 4 εκατ. ευρώ.

Νέο εργοστάσιο προβλέπεται και για τη Senkroma A.S., τουρκική θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης. Η Senkroma αναζητά χώρο για την κατασκευή τη διετία 2009 - 2010 ιδιόκτητου εργοστασίου. Εναλλακτικά, εξετάζεται η εξαγορά τοπικού ανταγωνιστή της που διαθέτει ήδη ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Στη Ρωσία ο όμιλος αναζητά οικόπεδο ή έτοιμες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Αγία Πετρούπολη για τη δημιουργία σύγχρονου εργοστασίου. Πέραν όμως των νέων εργοστασίων προωθούνται και επενδύσεις για την παραγωγική ενίσχυση των μονάδων στην Κίνα και στη Γαλλία.

Το εργοστάσιο στην Κίνα δούλευε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008 σε πλήρη παραγωγική ισχύ (10.500 τόνους ετησίως) γι' αυτό και η Πλαστικά Κρήτης προχώρησε σε παραγγελία νέας γραμμής παραγωγής, η οποία θα αυξήσει το συνολικό του capacity στα πλαστικά φύλλα στους 15.000 τόνους ετησίως, ήτοι κατά 50%. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2009.

Η Πλαστικά Κρήτης προέβη τον Νοέμβριο του 2008 στην εξαγορά επιπλέον 8,15% ποσοστού συμμετοχής στη θυγατρική Πλαστικά Κρήτης Far East με έδρα την Κύπρο και κατέχει πλέον το 95,56% του μετοχικού της κεφαλαίου. Κατά συνέπεια, το έμμεσο ποσοστό συμμετοχής της στην κινεζική Shanghai Hitech Plastics ανέρχεται σε ποσοστό 71,67%.

Η θυγατρική στη Γαλλία Agripolyane προωθεί επέκταση στην παραγωγή γεωμεμβρανών για την τοπική αγορά μιας και δεν υπάρχει άλλος παραγωγός. Η Agripolyane προέβη εντός του δ΄ τριμήνου του 2008 σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 375.000 ευρώ, διά συμψηφισμού σωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων. Ταυτόχρονα, προέβη σε ισόποση αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη μητρική εταιρία, με ισόποση κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων.

Τέλος, στην Κρήτη προβλέπεται να εγκατασταθούν εντός του 2009 τρεις φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος 80 KW έκαστος για τους οποίους έχουν ληφθεί οι εγκρίσεις από τη ΡΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v