Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα τροπή στο σκάνδαλο της Ρόκας

Δυναμική παρέμβαση στην περιβόητη υπόθεση Ρόκα υλοποιούν σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, περίπου 45 επενδυτές, που διεκδικούν αποζημιώσεις σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. Η σιωπή των… θεσμικών. Όλο το ρεπορτάζ.

  • του Γιώργου Παπανικολάου
Νέα τροπή στο σκάνδαλο της Ρόκας
Οργανωμένη παρέμβαση στη σκανδαλώδη υπόθεση ΡΟΚΑ, με χρήση διαφόρων ένδικων μέσων υλοποιούν, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, περίπου 45 ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι συνολικά κατείχαν ποσοστό άνω του 5% των κοινών μετοχών και άνω του 10% των προνομιούχων της εταιρίας.

Οι επενδυτές αυτοί διεκδικούν αποζημιώσεις που πλησιάζουν τα 10 εκατ. ευρώ, ως διαφυγόντα κέρδη καθώς η τιμή στην οποία έγινε η δημόσια προσφορά της Iberdrola για τη ΡΟΚΑΣ ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από την τιμή στην οποία θα έπρεπε να έχει γίνει (κατά περισσότερα από 4 ευρώ ανά μετοχή) αν, όπως τεκμηρίωσε σε σχετική απόφασή της η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Iberdrola δεν είχε χρησιμοποιήσει τεχνάσματα προκειμένου να… ετεροχρονίσει την απόκτηση σημαντικού ποσοστού μετοχών της εταιρίας, μέσω συμφωνιών swap με ξένα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Iberdrola απέκτησε το 2007 ποσοστό της ΡΟΚΑΣ που ξεπερνούσε το 3% μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) με ξένες τράπεζες. Και άρα θα έπρεπε να έχει υποβάλει δημόσια προσφορά τότε, όταν η τιμή ήταν πάνω από 20 ευρώ κι όχι την 1η Ιουλίου 2008 όπως το έπραξε, με την τιμή στα… 16 ευρώ.

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία καταδικάστηκε σε πρόστιμο η Iberdrola προκάλεσε σάλο στην αγορά, καθώς το θεσμικό πλαίσιο δεν επέτρεπε αφενός την επιβολή υψηλότερου προστίμου (ανάλογου με το όφελος των δεκάδων εκατομμυρίων που αποκόμισε η ισπανική εταιρία) κι αφετέρου το μπλοκάρισμα της ίδιας της δημόσιας προσφοράς.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει όφελος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (της τάξεως των 45 - 47 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά) για την Iberdrola, έναντι της καταβολής ενός προστίμου 300.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι η κινητοποίηση ιδιωτών επενδυτών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα (ιδίως όταν έχουν απέναντι μια μεγάλη διεθνή εταιρία) αρκετοί είκαζαν ότι η υπόθεση "θα περάσει έτσι", ενώ η ίδια η Iberdrola δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε δικαστική αμφισβήτηση της απόφασης της Ε.Κ.

Τώρα όμως η άμεση και οργανωμένη κινητοποίηση των επενδυτών αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέες παραμέτρους.

Κατ' αρχάς, φέρνει στο προσκήνιο τη μέχρι τώρα εκκωφαντική… σιωπή κάποιων θεσμικών επενδυτών (ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων), που παρότι είχαν μετοχικά συμφέροντα στη Ρόκας, τα οποία θίχτηκαν από τα τεχνάσματα της Iberdrola, δεν φαίνεται να έχουν κινηθεί νομικά για να προασπίσουν τα δικαιώματα των μεριδιούχων τους.

Από την άλλη υπογραμμίζει τη γενικότερη σημασία της υπόθεσης σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων συμπεριφορών σε δημόσιες προσφορές που τυχόν θα επιβληθούν από βασικούς μετόχους άλλων εισηγμένων εταιριών.

Μια διάσταση που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v