Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Κρήτης: Αντοχές στο α΄ τρίμηνο

Στην πλάτη της κρίσης κινήθηκε κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Πλαστικά Κρήτης καθώς πέτυχε να κερδίσει μερίδιο αγοράς ακολουθώντας επιθετική πολιτική ξεστοκαρίσματος.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πλαστικά Κρήτης: Αντοχές στο α΄ τρίμηνο
Στην πλάτη της κρίσης κινήθηκε κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης καθώς πέτυχε αξιοποιώντας την άνοδο του δολαρίου και την εξασθένηση των ανταγωνιστών του να κερδίσει μερίδιο αγοράς ακολουθώντας επιθετική πολιτική ξεστοκαρίσματος.

Με τις τιμές των πρώτων υλών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση την περίοδο Οκτωβρίου 2008 - Ιανουαρίου 2009 η Πλαστικά Κρήτης βρέθηκε με αποθέματα πρώτων υλών αγορασμένα σε υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες του Ιανουαρίου. Αποθέματα που πουλήθηκαν σε τρέχουσες τιμές.

Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ και το "λουκέτο" ανταγωνιστών (π.χ. η τουρκική Verim Plastics) τη βοήθησε να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πλαστικά Κρήτης ενίσχυσε τις εξαγωγές της στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλες δολαριακές αγορές, γεγονός που αντιστάθμισε την πτώση της ζήτησης στην Ελλάδα.

Έτσι κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου η μητρική του ομίλου εμφάνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση όγκου πωλήσεων μόλις 4,5%, όταν στην Ελλάδα και διεθνώς η υποχώρηση σε όγκους έφτασε μέχρι και το 15%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του α΄ τριμήνου είναι μειωμένος κατά 19,5% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αφού λόγω της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών μειώθηκαν και οι τιμές πώλησης.

Η επιθετική πολιτική ξεστοκαρίσματος μείωσε τα περιθώρια κέρδους με επίπτωση στα κέρδη του α΄ τριμήνου, τα οποία στη μητρική διαμορφώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο 1,2 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. H εξασφάλιση υψηλών πωλήσεων παρά την κρίση κράτησε ενισχυμένο τον βαθμό απασχόλησης των μονάδων, ενώ δεν χάθηκε ούτε μία θέση εργασίας.

Σε επίπεδο ομίλου, η πτώση του όγκου πωλήσεων ανήλθε στο 9,2% λόγω κυρίως της μείωσης της ζήτησης στη Ρουμανία, στην Πολωνία και στην Τουρκία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς και τηςμετατόπισης πωλήσεων του εργοστασίου της Κίνας από τον Μάρτιο στον Απρίλιο - Μάιο.

Εκτίναξη περιθωρίων κέρδους μετά τον Μάρτιο

Το ξεστοκάρισμα ακριβά αγορασμένης πρώτης ύλης ολοκληρώθηκε κατά το α΄ δίμηνο του 2009. Έτσι από τον Απρίλιο η μητρική εμφάνισε αύξηση πωλήσεων μιας και η μείωση στον όγκο περιορίστηκε στο 1% και στην εκτίναξη περιθωρίων κέρδους. Η πορεία του δολαρίου, των πρώτων υλών και η ανάκαμψη της ζήτησης δικαιολογούν την αισιοδοξία για ένα δυνατό β΄ τρίμηνο με υψηλότερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το α΄ τρίμηνο της φετινής χρήσης και το β΄ τρίμηνο της περυσινής.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει περιοριστεί στα 12,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που, σε συνάρτηση με την πτώση των επιτοκίων, θα μειώσει περισσότερο τα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Ο χαμηλός δανεισμός και η ύπαρξη άνετης χρηματοδότησης από τις τράπεζες επιτρέπουν την απρόσκοπτη υλοποίηση όλων των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί ώστε η εταιρία να είναι πανέτοιμη για αναπτυξιακή πορεία σε όλα τα μέτωπα μετά το πέρας της κρίσης.

Ο όμιλος προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίηση των προγραμματισμένων του επενδύσεων για τη δημιουργία τριών νέων εργοστασίων στις χώρες Ρουμανία, Τουρκία και Ρωσία και επεκτάσεις παραγωγικής ισχύος στις μονάδες του στην Πολωνία, στη Γαλλία και στην Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v