Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Το τραπεζικό σκάκι και η αύξηση - εξπρές

Στην ισχυρή της θέση στις κεφαλαιαγορές «ποντάρει» η ΕΤΕ και ξεκινά πρώτη την κούρσα ενίσχυσης κεφαλαίων, πιστεύοντας ότι θα πάρει προβάδισμα από τον ανταγωνισμό σε τρία μέτωπα. Η τιμή, οι ιδιώτες και το…μέρισμα.

  • των Γ. Παπανικολάου και Χ. Κίτσιου
ΕΤΕ: Το τραπεζικό σκάκι και η αύξηση - εξπρές
«Εφόσον είσαι από τους λίγους που μπορείς να το κάνεις, κάντο πρώτος κι ενίσχυσε τη θέση σου». Mε το σκεπτικό αυτό η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σημαντική αύξηση κεφαλαίων, (έως 1,25 δισ. ευρώ) με ρυθμούς… εξπρές, ως το τέλος Ιουλίου, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο θα της χρησιμεύσει ποικιλοτρόπως ως θωράκιση, αλλά θα της δώσει και περαιτέρω προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού στην εκμετάλλευση ευκαιριών.

Αυτή είναι η εξήγηση που δίδεται από τα πλέον υψηλόβαθμα κλιμάκια του ομίλου, με την επισήμανση ότι η χαμηλή σε σχέση με την τρέχουσα- και άρα άκρως ελκυστική- τιμή διάθεσης, (στα 11,3 ευρώ με 2 νέες προς 9 παλαιές) αποτελεί και μια έμμεση παροχή προς τους μετόχους.

Μια παροχή που αφού περάσει η πρόσκαιρη πίεση της τιμής θα χρησιμεύσει ως αντιστάθμισμα στην υποχρεωτική μη παροχή μερίσματος, λόγω της συμμετοχής στο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών.

Η διοίκηση ευελπιστεί ότι στην αύξηση θα συμμετάσχει η συντριπτική πλειονότητα των υφισταμένων μετόχων, προκειμένου να εκμεταλλευθεί την χαμηλή τιμή, σκοπεύει όμως να διασφαλίσει την «εγγύηση» της ΑΜΚ, σε περίπτωση που κάποιοι μέτοχοι, για λόγους δικής τους ρευστότητας δυσκολευτούν να συμμετάσχουν.

Από την άλλη, η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας και μάλιστα με την πλέον «καθαρή» μορφή ιδίων κεφαλαίων, αντιμετωπίζεται με στρατηγικό τρόπο και με επίκεντρο την τακτική και επιχειρησιακή ευελιξία που θα προσφέρει στα εξής «μέτωπα».

- Ως αμυντικό «απόθεμα» θωράκισης για την πιθανή περίπτωση αύξησης των λεγόμενων εποπτικών κεφαλαίων, από τις αρχές του τραπεζικού τομέα σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

- Ως συντηρητική κίνηση εξασφάλισης απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει στο επόμενο διάστημα πληθώρα αυξήσεων κεφαλαίου διεθνώς με αποτέλεσμα να καταστεί δύσκολη η περισσότερο «ακριβή» η άντληση τους, ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο επιδείνωσης της συγκυρίας το οποίο ουδείς μπορεί ακόμη να αγνοήσει. Συνεπώς η «πρωτιά» μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο

- Ως πρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, σε θέματα επέκτασης και διείσδυσης σε μερίδια αγοράς, αλλά και σε ότι αφορά την ικανότητα εκμετάλλευσης ευκαιριών που ενδέχεται να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστική επί του προκειμένου, η αναφορά της ανακοίνωσης της ΕΤΕ στην εξαγορά της Finansbank και στον στρατηγικό ρόλο που αυτή έχει παίξει όχι μόνο στην εξέλιξη των αποτελεσμάτων της αλλά και στην αντιμετώπιση της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας και της μετοχής της, από τους μεγάλους ξένους επενδυτές

Το αντεπιχείρημα σε όλα αυτά είναι προφανώς ότι αν η συγκυρία συνεχίσει να βελτιώνεται η αύξηση θα μπορούσε να γίνει σε υψηλότερες τιμές. Ωστόσο στην Εθνική εκτιμούν ότι τα ανωτέρω πλεονεκτήματα καθιστούν το συγκεκριμένο timing περισσότερο ελκυστικό, αλλά και πιο «συνετό», ιδίως αν ληφθεί υπ' όψιν ο παράγοντας της αβεβαιότητας για την πορεία της παγκοσμίου οικονομίας, ενώ επαναλαμβάνουν ότι η τιμή αποτελεί τελικά και ένα έμμεσο όφελος για τους πιστούς μετόχους της Εθνικής που απώλεσαν την απολαβή μερίσματος.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι της Εθνικής και το σχήμα των αναδόχων εισηγείτο την λήψη απόφασης για αύξηση εδώ και περίπου ένα μήνα προκειμένου να αξιοποιηθεί η καλή χρηματιστηριακή συγκυρία.

Οι ανησυχίες τους έγκεινται σε μια ενδεχόμενη επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος ιδιαίτερα μετά το τέλος του α΄ εξαμήνου και την εγγραφή υψηλών αποδόσεων για τα χαρτοφυλάκια

---Θέμα «ψυχολογίας» το discount

Η ανησυχία ότι η αύξηση μπορεί να διενεργηθεί σε επιδεινούμενες χρηματιστηριακές συνθήκες σε συνδυασμό με το φόβο τυχόν αδιάθετων μετοχών οδήγησε και στην απόφαση να βγει η τιμή διάθεσης στα 11,30 ευρώ με discount της τάξης του 44,85% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας

Προς το παρόν η χαμηλή τιμή διάθεσης δημιουργεί ψυχολογικό θέμα στο ταμπλό του Χ. Α με την τιμή της μετοχής να πιέζεται καθώς κάποιοι πωλούν σήμερα με την προσδοκία ότι θα αγοράσουν μετοχές ή δικαιώματα σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Η τιμή διάθεσης υπολείπεται της μέσης σταθμισμένης με όγκο τιμής εξαμήνου (13,88 ευρώ) όπως βέβαια και της μέσης σταθμισμένης με όγκο τιμής τριμήνου (15,48 ευρώ).

Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος για το discount είναι ότι η Εθνική κλείνει το μάτι και τους ιδιώτες επενδυτές. Με 11,30 ευρώ ανά μετοχή η πόρτα εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής είναι βατή για σειρά ιδιωτών που περίμεναν εδώ και μήνες μήπως η τιμή της μετοχής επιστρέψει σε τέτοια επίπεδα για να (επανα)τοποθετηθούν σχολιάζει διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ΑΧΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο το discount δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία καθώς η Εθνική με 9 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση επιδιώκει να αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ. «Η ΕΤΕ θα μπορούσε άνετα να βγάλει δικαίωμα προτίμησης με αναλογία 10 νέες για κάθε 45 παλαιές με τιμή διάθεσης τα 22,60 ευρώ αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα μάζευε τόσο εύκολα τα κεφάλαια»

Το "βαθύ" discount υπαγορεύεται επιπλέον και από την εγγύηση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών από τους αναδόχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι σημαντικοί μέτοχοι της Εθνικής , (σ.σ. σε αυτή την κατηγορία ορισμένοι τοποθετούν κάποιους φορείς συνδεδεμένους με το Δημόσιο) πιθανότατα να αντιμετωπίσουν δυσκολίες να ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v