Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς Πρόνοια: Ο "κορσές" της ΕΠΕΙΑ

Λύσεις σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο καλείται να βρει η Ασπίς Πρόνοια και ο βασικός της μέτοχος κ. Π. Ψωμιάδης καθώς η ΕΠΕΙΑ έδωσε μόλις 15 ημέρες παράταση για τη διευθέτηση της βραχυχρόνιας χρηματοδότησης.

Ασπίς Πρόνοια: Ο κορσές της ΕΠΕΙΑ
Λύσεις σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο καλούνται πλέον να βρουν η Ασπίς Πρόνοια και ο βασικός της μέτοχος κ. Π. Ψωμιάδης, καθώς η εποπτική αρχή χορήγησε μόλις 15 ημέρες παράταση για τη διευθέτηση της βραχυχρόνιας χρηματοδότησης.

Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης με απόφασή της χορήγησε σε όλες τις εταιρίες, που βρέθηκαν με έλλειμμα αποθεμάτων τη διετία 2007-08 και πρέπει να υποβάλουν επιχειρησιακά σχέδια, παράταση κάλυψης της βραχυχρόνιας χρηματοδότησης έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Ασπίς Πρόνοια, όπως και άλλες ασφαλιστικές, είχε ζητήσει δίμηνη παράταση ώστε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια ύψους 165 - 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να επανέλθει η φερεγγυότητά της σε αποδεκτά επίπεδα μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 2009. Αυτό το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την ΕΠΕΙΑ.

Ταυτόχρονα, η ΕΠΕΙΑ απέρριψε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο είχε υποβάλει η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και προέβλεπε κεφαλαιακή ενίσχυση έως 150 εκατ. ευρώ.

Η ΕΠΕΙΑ, όπως αποκάλυψε το Euro2day με δημοσίευμά του στις 30/7, έκρινε ότι η ασφαλιστική χρειάζεται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η Ασπίς Πρόνοια και ο βασικός της μέτοχος κ. Π. Ψωμιάδης καλούνται να βρουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πιστωθούν ως έναντι της αύξησης η οποία θεωρείται τεχνικά αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Και αυτό γιατί μετά την απόρριψη του business plan που προέβλεπε αύξηση κεφαλαίου ως 150 εκατ. ευρώ η Ασπίς υποχρεούται να λάβει νέα απόφαση για αύξηση μέχρι 205 εκατ. ευρώ.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ορίστηκε για τις 28 Αυγούστου με θέματα την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και τη λήψη νέας για ΑΜΚ μέχρι το ποσό των 205 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι μέτοχοι της εταιρίας καλούνται να αποφασίσουν την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησής τους και τη διάθεση των νέων μετοχών κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται περί μερικής ή ολικής παραίτησης.

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο κ. Π. Ψωμιάδης έχει δηλώσει στο παρελθόν επανειλημμένως την πρόθεσή του να βάλει το χέρι στην τσέπη και να καλύψει το ποσό που του αναλογεί, η παραίτηση θα είναι μάλλον μερική.

Το ποσό της αύξησης μπορεί να είναι τελικά χαμηλότερο των 205 εκατ. ευρώ καθώς η Ασπίς και η ΕΠΕΙΑ διαφωνούν για τη λογιστική εγγραφή βάσει ΔΛΠ μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ασφαλιστική.

Το ποσό της διαφοράς ανέρχεται σε 35 - 40 εκατ. ευρώ και από την πλευρά της ασφαλιστικής διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμβιβασμός με την εποπτική αρχή.

Την ίδια στιγμή η παραμονή της Ασπίς Πρόνοια στην ιδιότυπη ομηρεία της εταιρίας που κινδυνεύει μέχρι και με ανάκληση της άδειας λειτουργίας της προκαλεί αιμορραγία στην ίδια, δυσκολεύοντας την καθημερινή της λειτουργία.

Η εταιρία εμφανίζει μείωση της παραγωγής της κατά 30% - 35% από τις αρχές του έτους λόγω της μαζικής φυγής συνεργαζόμενων πρακτόρων προς άλλες ασφαλιστικές (Εθνική Ασφαλιστική, Generali κ.ά.).

Ταυτόχρονα, η Ασπίς πιέζεται και από το κύμα εξαγορών συμβολαίων ζωής από τους πελάτες της λόγω της ανασφάλειας που προκαλούν η δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και η απειλή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της.

Η πληρωμή των αιτήσεων εξαγορών, όπως έχει ήδη καταγράψει το Euro2day, καθυστερεί για μήνες και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, όπως ομολογούν τα στελέχη της Ασπίς Πρόνοια.

Στον αντίποδα, τα ίδια στελέχη διευκρινίζουν ότι το προσωπικό της εταιρίας πληρώνεται με έναν μήνα καθυστέρηση, ενώ διαψεύδουν τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά για κρυφές μεταφορές χαρτοφυλακίων από την Ασπίς Πρόνοια στην Commercial Value, εταιρία συμφερόντων επίσης του κ. Π. Ψωμιάδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v