Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Εντυπωσιακά κέρδη 70 εκατ. στο 6μηνο

Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 363%, επηρεασμένα θετικά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον γαλλικό όμιλο GdF-Suez.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Εντυπωσιακά κέρδη 70 εκατ. στο 6μηνο
Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ανέρχονται σε 365 εκατ. ευρώ, έναντι 287,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008, αυξημένες κατά 26,9%, κυρίως λόγω της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 42,3 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 15,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι η μείωση στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου οφείλεται στην κάμψη της δραστηριότητας στο real estate, καθώς τα λειτουργικά κέρδη από τον εν λόγω τομέα ανήλθαν σε μόλις 0,7 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009 έναντι 19,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του ομίλου ανήλθαν σε 28,5 εκατ. ευρώ, έναντι 35,9 εκατ. ευρώ το 2008, μειωμένα κατά 20%, επηρεασμένα επίσης από το real estate. Τα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν αύξηση κατά 140% και ανήλθαν σε 82,4 εκατ. ευρώ έναντι 34,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2008, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 363% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επηρεασμένα θετικά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον γαλλικό όμιλο GdF-Suez.

Ο συνολικός καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ, καθώς ο όμιλος κατέχει χρηματικά διαθέσιμα ύψους 540 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 575 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια έφτασαν στα 763 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα λόγω της υψηλής κερδοφορίας του ομίλου.

Στις επιμέρους δραστηριότητες: το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του ομίλου ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ, το 25% του οποίου προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Ο κατασκευαστικός τζίρος ανήλθε σε 316,7 εκατ. ευρώ έναντι 229 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009, σημειώνοντας αύξηση κατά 38%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBIT) ανήλθε σε 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 9,7 εκατ. ευρώ το περυσινό εξάμηνο, αυξημένη κατά 92%.

Στο real estate, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο. Διεθνώς, ο κλάδος του Real Estate εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας κρίσης.

Ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ συνεχίζει με προσεκτικό βηματισμό την ανάπτυξη των ήδη δρομολογηθέντων αναπτύξεών του, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες. Η συνολική αξία των ακινήτων που κατέχει και αναπτύσσει ο όμιλος προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η δανειακή μόχλευση περιορίζεται σε λιγότερο από 20%.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, η λειτουργική κερδοφορία (EBIT) ανήλθε σε 0,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2008. Ο τζίρος του εν λόγω τομέα ανήλθε σε 11,3 εκατ. έναντι 9,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του τομέα προέρχεται από την εκμετάλλευση του έργου της Ιόνιας Οδού και από την εκμετάλλευση σταθμών αυτοκινήτων. Τα έσοδα από την Ιόνια Οδό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς σταδιακά θα προχωρά η υλοποίηση του έργου.

Στον τομέα της παραγωγής Ενέργειας από θερμικές πηγές, τα έσοδα για τον όμιλο ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) σε 1,1 εκατ. ευρώ και αφορούν στην πρώτη εφεδρική μονάδα Ήρων 1.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος κατασκευάζει δεύτερη μονάδα στη Βοιωτία (Ήρων 2), ισχύος 435 MW, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα στις αρχές του 2010. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον όμιλο GdF-Suez, για τη μεταβίβαση του 50% και την από κοινού διοίκηση των πρώτων δύο θερμικών μονάδων.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θυγατρική της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε., λειτουργεί 148,6 MW εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ κατασκευάζονται άλλα 83,5 MW. Τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009, αυξημένα κατά περίπου 45%.
\

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v