Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαίσιο: Η επένδυση της εικοσαετίας!

Στα άδυτα της νέας επένδυσης που είναι σε θέση να στηρίξει την ανάπτυξη της εταιρίας ίσως και για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Πότε και πόσο θα αποδώσει. Τι περιλαμβάνει η νέα στρατηγική της εισηγμένης. Δηλώσεις Γ. Γεράρδου.

Πλαίσιο: Η επένδυση της εικοσαετίας!
Στα άδυτα της νέας επένδυσης που είναι σε θέση να στηρίξει την ανάπτυξη της εταιρίας ίσως και για τα επόμενα είκοσι χρόνια -  Πότε και πόσο θα αποδώσει - Τι περιλαμβάνει η νέα στρατηγική της εισηγμένης - Δηλώσεις κ. Γ. Γεράρδου.



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγάλη επένδυση της εισηγμένης εταιρίας στη Μαγούλα Αττικής, της οποίας το κύριο πλεονέκτημα δεν είναι η συγκέντρωση του management σε έναν ενιαίο χώρο (γρήγορες αποφάσεις, καλύτερη συνεννόηση και επικοινωνία κ.λπ.) αλλά οι υπερσύγχρονες αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις, όπου η διακίνηση πλέον των υλικών και των εξαρτημάτων θα γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο, πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος.

Το κλειδί της επένδυσης είναι ότι σε έναν τεράστιο αποθηκευτικό χώρο, που σε ευθεία γραμμή θα κάλυπτε πολλά χιλιόμετρα, αντί να τρέχουν οι εργαζόμενοι να συγκεντρώνουν τα εξαρτήματα και τα προϊόντα, η δουλειά αυτή γίνεται τώρα πολύ πιο γρήγορα και σαφώς περισσότερο φθηνά με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Νέες τεχνικές επίσης υπάρχουν στις διαδικασίες της συσκευασίας και του ελέγχου, με στόχους τη μείωση του όγκου των συσκευασμένων προϊόντων και τον περιορισμό του περιθωρίου σφάλματος.

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια επένδυση στην Ελλάδα και αυτό μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα, καθώς θα έπρεπε να παρακολουθούμε συνεχώς τι γίνεται στο εξωτερικό και να αντλούμε από εκεί την απαιτούμενη εμπειρία", υποστηρίζουν στην εταιρία.

Η επένδυση αυτή έρχεται να κουμπώσει με τη μεγάλη έμφαση που έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια η επιχείρηση στη μηχανογραφική υποστήριξη των εργασιών της, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος που θα προσληφθεί σήμερα γνωρίζει το πλήρες ιστορικό κάθε πελάτη εδώ και πολλά χρόνια.

Η βάση για τα επόμενα 20 χρόνια

"Πέραν όλων των άλλων, δημιουργήσαμε την υποδομή για την ανάπτυξη της εταιρίας για πολλά χρόνια στο μέλλον", δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιώργος Γεράρδος, ενώ στελέχη του ομίλου αναφέρουν πως "σε συγκεκριμένες εργασίες, όπου στις προηγούμενες εγκαταστάσεις αγωνιζόμαστε να καλύψουμε τη ζήτηση, σήμερα έχουμε πολύ μεγάλα ανεκμετάλλευτα περιθώρια παραγωγικής δυναμικότητας".


Ναι μεν, αλλά…

Το κόστος αυτής της επένδυσης δεν ήταν φυσικά ευκαταφρόνητο: 26 εκατ. ευρώ πέρα από το οικόπεδο. Και μάλιστα αν δεν γινόταν αυτή η επένδυση, τότε ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της εισηγμένης θα ήταν μηδενικός. Άρα, πέρα από κάποιους τόκους, σήμερα η εταιρία επιβαρύνεται με μηνιαίες αποσβέσεις γύρω στα 200 χιλ. ευρώ από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Τι έχει αποφέρει όμως αυτή η επένδυση μέχρι σήμερα; Αν δεν υπήρχε, τα κέρδη του εννεαμήνου θα ήταν μάλλον ανεβασμένα σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν, καθώς πέραν των αποσβέσεων υπήρξαν και σημαντικά έξοδα μη επαναλαμβανόμενης φύσεως, λόγω της δοκιμαστικής περιόδου που απαιτήθηκε (η εισηγμένη λειτουργούσε και με την παλαιά και με τη νέα διαδικασία ταυτόχρονα).

Η διοίκηση της Πλαίσιο διστάζει να δώσει νούμερα για το πόσο θα ωφεληθεί στο μέλλον: "Πέραν όλων των άλλων πλεονεκτημάτων, θα υπάρξει ωφέλεια στο μέτωπο του λειτουργικού κόστους. Το σίγουρο είναι ότι το συνολικό όφελος θα είναι τόσο μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος των πωλήσεών μας", υποστηρίζει ο κ. Γ. Γεράρδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα μεγάλα οφέλη δεν θα έρθουν μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά ύστερα από αυτή.

Η νέα στρατηγική

Στην εταιρία πάντως δείχνουν σαφώς ικανοποιημένοι από το rebound που σημειώνουν οι πωλήσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο (μετά το -14,6% του πρώτου φετινού τριμήνου, ακολούθησε το -12,3% του δευτέρου και το -2,6% του τρίτου).

Μάλιστα, η πτώση θα ήταν χαμηλότερη αν δεν προέκυπτε και η φωτιά στο κατάστημα της οδού Στουρνάρη στην Αθήνα.

"Μπορεί εμείς να είδαμε τα κέρδη μας να μειώνονται, αλλά είχαμε κέρδη, όταν οι ανταγωνιστές μας λειτουργούν με ζημίες. Εμείς επίσης έχω την εντύπωση ότι πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη αγορά. Στη χειρότερη περίπτωση δεν έχουμε χάσει μερίδια, στην καλύτερη τα έχουμε διευρύνει σημαντικά". Αυτό ανέφερε ο κ. Κώστας Γεράρδος, αντιπρόεδρος της εταιρίας.

"Το θέμα του ανοίγματος νέων καταστημάτων το έχουμε αφήσει πίσω, γιατί δεν θέλουμε να φορτωθούμε με έξοδα. Η νέα μας στρατηγική είναι διπλή: από τη μία πλευρά να μη χάνουμε μερίδιο αγοράς και αν είναι δυνατόν να το αυξάνουμε. Και από την άλλη, να περιορίζουμε το κόστος". Αυτά σημείωσε ο κ. Γεράρδος, ο οποίος υπενθύμισε ότι τα έξοδα υποχώρησαν 0,8% στο α΄ τρίμηνο, 10,1% στο β΄ τρίμηνο και 14,9% στο τρίτο.

Στο απώτερο μέλλον, επίσης, μετατίθενται και τα σχέδια για μεγαλύτερη διεθνοποίηση των εργασιών της Πλαίσιο. Η υπάρχουσα δραστηριότητα στη Βουλγαρία παρουσιάζει μεν πτώση, αλλά είναι χαμηλότερη από αυτή των ανταγωνιστριών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v