Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική Ολυμπιακή: "Παγώνει" η αναδιάρθρωση

Bαθιά στο... συρτάρι βάζει η διοίκηση του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και θέτει βασική του επιδίωξη την εξασφάλιση εργασιών που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει στον κλάδο και μετά το 2010.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Τεχνική Ολυμπιακή: Παγώνει η αναδιάρθρωση
Bαθιά στο... συρτάρι βάζει η διοίκηση του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής το σχέδιο-σκέψη για την αναδιάρθρωση της δομής του και θέτει πλέον βασική του επιδίωξη την εξασφάλιση εργασιών που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του στον κλάδο και μετά το 2010.

Αυτή τη στιγμή το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων έργων του ομίλου μόλις που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ (102 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια), αντικείμενο που μετά βίας επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του τον επόμενο χρόνο.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να μετατεθεί για πολύ αργότερα η υπό σχεδιασμό αναδιάρθρωση, ώστε να δοθεί απρόσκοπτα και με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις η μάχη για την ανάληψη νέων έργων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής και της θυγατρικής εταιρείας Μοχλός (αλλά και των μη εισηγμένων θυγατρικών Πόρτο Καρράς Α.Ε. και Πόρτο Καρράς Σιθωνία Beach Club Α.Ε.) είχαν δώσει εξουσιοδότηση στα διοικητικά τους συμβούλια να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες τεχνικοοικονομικές μελέτες και να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους για τον μετασχηματισμό της δομής του ομίλου μέσω συγχωνεύσεων και αλλαγής αντικειμένου των θυγατρικών του.

Ωστόσο, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και η συνέχιση των προβλημάτων στον κλάδο των κατασκευών λόγω της αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά και να δημοπρατήσει νέα έργα άλλαξαν τον σχεδιασμό της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία θα αναζητήσει το νέο μοντέλο λειτουργίας της στο απώτερο μέλλον και εφόσον πρώτα υπάρξουν σημάδια εξόδου από την οικονομική κρίση.

Κυνήγι έργων

Μέχρι τότε ο όμιλος που δημιούργησε ο κ. Κωνσταντίνος Στέγγος θα επιδιώξει να ενισχύσει το κατασκευαστικό του αντικείμενο και να αξιοποιήσει περισσότερο το τουριστικό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μόνη «χρυσή» εφεδρεία του.

Ως προς το πρώτο, και με δεδομένο ότι οι δημοπρατήσεις νέων έργων στην Ελλάδα προχωρούν με βήμα... χελώνας, η Τεχνική Ολυμπιακή μέσω της θυγατρικής εταιρείας Μοχλός έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση και την αναζήτηση έργων σε ξένες αγορές (εκτός της Ρουμανίας και της Ρωσίας όπου έχει ήδη παρουσία μέσω υποκαταστημάτων).

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε έργα -δημόσια κυρίως αλλά και ιδιωτικά- τα οποία θα δημοπρατηθούν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες και σε κράτη της Μέσης Ανατολής.
 
Παράλληλα, η εισηγμένη κατασκευαστική θα προσπαθήσει να αναλάβει ως υπεργολάβος έργα στους αυτοκινητοδρόμους που έχουν ανατεθεί με συμβάσεις παραχώρησης σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Ήδη το καλοκαίρι η Μοχλός ανέλαβε από την Dragados και τη Vinci δύο υπεργολαβίες στην Ιονία Οδό και στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα αντίστοιχα, συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ. Αυτή την εποχή συζητά την προοπτική για ανάληψη νέων ανάλογων έργων.

Ανάσα στον όμιλο θα δώσει ασφαλώς και η καταβολή των οφειλόμενων ποσών από το ελληνικό και το ρουμανικό δημόσιο. Συνολικά το ποσό των οφειλών αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές του ελληνικού δημοσίου για εκτελεσθέντα έργα, σε επιστροφές φόρου και σε επιχορηγήσεις για το Πόρτο Καρράς.

Δύο νέα γήπεδα γκολφ

Προσπάθεια να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα γίνεται από την Τεχνική Ολυμπιακή και σε ό,τι αφορά το τουριστικό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς.

Διαψεύδοντας τις φήμες που ακούγονται κατά καιρούς περί πρόθεσης για πώληση του συγκροτήματος, η εισηγμένη συνεχίζει τις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων (ξενοδοχειακές μονάδες, οινοποιείου κτλ) και τη σύναψη συμβολαίων time sharing στο ξενοδοχείο Σιθωνία.

Επιπλέον, επιδιώκει να επιμηκύνει κατά το δυνατόν την τουριστική περίοδο και για τον λόγο αυτό σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο νέα γήπεδα γκολφ (σήμερα λειτουργεί ένα) αλλά και να αναβαθμίσει τις συνεδριακές υποδομές του συγκροτήματος. Παράλληλα, προωθεί την εγκατάσταση και τη λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ 7,5 MW ο καθένας ώστε να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του Πόρτο Καρράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v