Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική Ολυμπιακή: Κίνηση μικρομετόχων για ΓΣ

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης ώστε να ενημερωθούν για την πορεία της εταιρίας και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων της σχεδιάζουν να ζητήσουν οι μικρομέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Τεχνική Ολυμπιακή: Κίνηση μικρομετόχων για ΓΣ
Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε να ενημερωθούν για την πορεία της εταιρίας και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων της, σχεδιάζουν να ζητήσουν οι μικρομέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα μικρομετόχων που έχει στην κατοχή της περισσότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης πρόκειται το αμέσως προσεχές διάστημα να υποβάλει σχετικό αίτημα προς τη διοίκηση της επιχείρησης, ζητώντας από αυτή να τους ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τόσο για τις ενέργειες που έχουν γίνει για άρση της επιτήρησης της μετοχής όσο και για το business plan που προτίθεται να ακολουθήσει η Τεχνική Ολυμπιακή για έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση όπου βρίσκεται.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτωπο των μικρομετόχων είχε κάνει εμφανή την παρουσία του από το καλοκαίρι, όταν είχε αιτηθεί και είχε πετύχει αναβολή της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Μάλιστα τότε, η ομάδα των μικρομετόχων είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει σε μεταγενέστερο στάδιο τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με στόχο να πετύχει τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στον κατασκευαστικό όμιλο.

Πάντως, σε αυτήν τη χρονική στιγμή -όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες- δεν είναι στις προθέσεις των μικρομετόχων η διενέργεια οικονομικού ελέγχου. Ωστόσο, θα απαιτήσουν να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην εταιρία και τα ανοιχτά ζητήματα (επιτήρηση μετοχής, αξιοποίηση του Πόρτο Καρράς, κατασκευαστικά συμβόλαια κ.ά.).

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της μετοχής της Τεχνικής Ολυμπιακής, σημειώνεται πως η διοίκηση της εισηγμένης υπέβαλε εκ νέου αίτηση στις χρηματιστηριακές αρχές για άρση του καθεστώτος επιτήρησης, αφού με βάση τη λογιστική κατάσταση του φετινού εννεαμήνου δεν υφίστανται οι λόγοι (αρνητικά ίδια κεφάλαια στη χρήση του 2007) που οδήγησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. στην απόφαση αυτή. Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί πως η διοίκηση του χρηματιστηρίου έχει αποφασίσει να εξετάσει το αίτημα της Τεχνικής Ολυμπιακής αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2009, γεγονός που σημαίνει ότι εξελίξεις στην υπόθεση δεν πρέπει να αναμένονται πριν από την άνοιξη του 2010.

Επαναφορά "σεναρίου" περί πώλησης του Πόρτο Καρράς

Εκτός του ζητήματος που αφορά στην άρση της επιτήρησης της μετοχής, οι μικρομέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν τι μέλλει γενέσθαι με το τουριστικό συγκρότημα Πόρτο Καρράς και ποιες ακριβώς είναι οι σκέψεις του προέδρου της εταιρίας κ. Κωνσταντίνου Στέγγου σχετικά με την επένδυση στη Χαλκιδική. Υπογραμμίζεται ότι το Πόρτο Καρράς είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει ο κατασκευαστικός όμιλος και επομένως ο τρόπος αξιοποίησής του θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της Τεχνικής Ολυμπιακής.
 
Το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει τα σενάρια που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο πώλησης του τουριστικού συγκροτήματος, αυτό όμως το διαψεύδει για πολλοστή φορά η διοίκηση της εισηγμένης. Εξάλλου, η εξαίρεση της θυγατρικής Πόρτο Καρράς Α.Ε. από την υποχρέωση καταβολής έκτακτης εισφοράς μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν επί του αρχικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας έχει περιορίσει τις πιέσεις προς τον όμιλο.

Υπενθυμίζεται πως το 2008 η εταιρία Πόρτο Καρράς είχε εμφανίσει κέρδη προ φόρων 177,7 εκατ. ευρώ λόγω υπεραξίας από αναπροσαρμογή της αξίας ακινήτων. Με βάση το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε αρχικά, η θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής θα έπρεπε να καταβάλει έκτακτη εισφορά 17 εκατ. ευρώ, η οποία ασφαλώς θα... γονάτιζε τον όμιλο που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση. Η εξαίρεση, όμως, από την υποχρέωση καταβολής έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων που εμφάνισαν λειτουργικές ζημίες, ακόμα και αν παρουσίασαν έκτακτα κέρδη, έκανε την Τεχνική Ολυμπιακή να πάρει βαθιά ανάσα…

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v