Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Ολυμπιακή: Προσπάθεια άρσης της επιτήρησης

Στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά κύριον λόγο και στην εξασφάλιση ευελιξίας δευτερευόντως αποσκοπεί η αναδιάρθρωση της δομής του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Τ. Ολυμπιακή: Προσπάθεια άρσης της επιτήρησης
Στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά κύριον λόγο και στην εξασφάλιση ευελιξίας δευτερευόντως αποσκοπεί η αναδιάρθρωση της δομής του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, ο οποίος σε περίπου έναν χρόνο (στα τέλη του 2010 δηλαδή) θα εκπροσωπείται στο χρηματιστήριο μόνο μέσω της μητρικής μιας και αυτή προβλέπεται να απορροφήσει τη θυγατρική Μοχλός.

Προηγουμένως, η Μοχλός θα αποσχίσει και θα παραχωρήσει τον κατασκευαστικό της κλάδο μετά του ανώτερου εργοληπτικού πτυχίου στη μικρή τεχνική εταιρία Τοξότης που με τον τρόπο αυτό θα καταστεί ο βασικός βραχίονας της Τεχνικής Ολυμπιακής στον χώρο των κατασκευών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο επεξεργαζόταν η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής για περισσότερο από έναν χρόνο, "συμμάζεμα" θα υπάρξει και στον τουριστικό κλάδο με τη θυγατρική Πόρτο Καρράς Α.Ε. να απορροφά τις τρεις θυγατρικές που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία Μελίτων, Σιθωνία και Village Inn.

Μέσω των συγχωνεύσεων αυτών, η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου εκτιμά πως θα εξοικονομηθεί σε ετήσια βάση περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό υπό συνθήκες κρίσης.

Εντός του 2010 οι συγχωνεύσεις

Η πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης (απόσχιση κλάδου κατασκευών της Μοχλός και απορρόφησή του μαζί με τη Στροφίλι ΑΤΕ από την Τοξότης, απορρόφηση θυγατρικών από Πόρτο Καρράς) υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε ένα εξάμηνο. Σημειώνεται πως η εταιρία Τοξότης ελέγχεται σήμερα κατά 100% από τον όμιλο και αυτό δεν θα αλλάξει στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης και η οποία έχει σχέση με την απορρόφηση της Μοχλός από τη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή, εφόσον φυσικά στο μεταξύ δεν υπάρξει αναθεώρηση του σχεδίου, εκτιμάται πως η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2010. Με την απορρόφηση της Μοχλός, η Τεχνική Ολυμπιακή θα αυξήσει το άμεσο ποσοστό που ελέγχει σήμερα στην Πόρτο Καρράς (82%), καθώς η προς απορρόφηση θυγατρική κατέχει το 9% της τουριστικής επιχείρησης (το υπόλοιπο 9% ανήκει στον πρόεδρο του ομίλου κ. Κωνσταντίνο Στέγγο).


Κοινή προσπάθεια διοίκησης - μικρομετόχων για άρση επιτήρησης

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής και οι μικρομέτοχοι της εταιρίας φαίνεται πως έχουν παραμερίσει τις διαφωνίες που είχαν το προηγούμενο διάστημα και συντονίζουν τις ενέργειές τους με στόχο την άρση της επιτήρησης της μετοχής της.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουν εντός του Ιανουαρίου να αποστείλουν κοινή επιστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία θα ζητούν εκ νέου την έξοδο της μετοχής της Τεχνικής Ολυμπιακής από την κατηγορία της επιτήρησης, υποστηρίζοντας πως πλέον εκλείπουν οι λόγοι (αρνητικά ίδια κεφάλαια) που επέβαλαν αυτή την απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2008.

Παράλληλα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τεχνικής Ολυμπιακής, που έχουν αιτηθεί μικρομέτοχοι, οι οποίοι εκπροσωπούν το 5% της εισηγμένης προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα στον κατασκευαστικό όμιλο και για την αξιοποίηση της περιουσίας του.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v