Ιδιωτικοποιείται πλήρως το Ταμιευτήριο

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΤΤ με ταυτόχρονη διάθεση του management εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχος η άντληση εσόδων 700-800 εκατ. Η μετοχική σύνθεση. Τι λένε ΥΠΟΙΚ, ΕΤΕ, ΟΤΟΕ.

Ιδιωτικοποιείται πλήρως το Ταμιευτήριο
Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ταυτόχρονη διάθεση του management εξετάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προχωρήσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στην άντληση εσόδων ύψους 700 - 800 εκατ. ευρώ.

Ποσό που περιγράφεται λεπτομερώς και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει η χώρα σε λίγες ημέρες στην Κομισιόν.

Η πρόθεση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε το τελευταίο 48ωρο προς τον σύλλογο των εργαζομένων στο Τ.Τ. από τη διοίκησή του, ωστόσο επιβεβαιώθηκε ανεπίσημα διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της τράπεζας υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΤΟΕ επικοινώνησαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος στο ερώτημα πού οφείλεται η αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ περί ανεξάρτητου χαρακτήρα του Τ.Τ. φέρεται να απάντησε πως η στρατηγική έχει αλλάξει και "υπάρχει εντολή από το Μαξίμου για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας".

Από την πλευρά τους, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει δεχθεί κρούση για εξαγορά του Τ.Τ. από δύο ιδιωτικές τράπεζες, τη Eurobank και την Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να υφίσταται το ενδιαφέρον της ΑΤΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο το σενάριο αυτό αποδυναμώνεται από την αδήριτη ανάγκη αύξησης των εσόδων για το Δημόσιο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: "Το να συγχωνεύσεις την ΑΤΕ και το Τ.Τ. συμβάλλει προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας ισχυρής κρατικής τράπεζας με αναπτυξιακό χαρακτήρα, ωστόσο δεν συμβάλλει στο παραμικρό στην αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έφερνε στο κρατικό ταμείο έσοδα της τάξης των 200 - 300 εκατ ευρώ. Έσοδα που θα προέκυπταν από μία άλλη τσέπη του Δημοσίου καθώς η ΑΤΕ ελέγχεται κατά 70% και πλέον από το ελληνικό δημόσιο".

Μετοχική σύνθεση

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα το 34,043% των μετοχών του Τ.Τ. και έμμεσα το 10% μέσω των ΕΛΤΑ. Η τράπεζα διαθέτει 1,207% ίδιες μετοχές και το 54,750% ανήκει στη διασπορά, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα ποσοστά (περίπου 6% έκαστη) που κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Το ενεργητικό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανερχόταν, με βάση τη λογιστική κατάσταση του εννεαμήνου, σε 16 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις σε 7,8 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 12,6 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στο 1,177 δισ. ευρώ, διαθέτει 146 καταστήματα και μία "χρυσή σύμβαση" έως το 2021 με τα ΕΛΤΑ, βάσει της οποίας μέσα από τα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων δύνανται να προωθηθούν τα τραπεζικά, επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα του Τ.Τ. σε ολόκληρη την επικράτεια.

Αντιδράσεις

Οι συναντήσεις της διοίκησης του Τ.Τ. με τους εργαζομένους και η ανακοίνωση των προθέσεων για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προκαλέσουν την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στο Τ.Τ. αλλά και της ΟΤΟΕ.

Σημειώνεται ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απασχολεί 2.536 άτομα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Καμία ειλημμένη απόφαση

Δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ΠΣΑ.

"Διαψεύδω διάφορα περιφερόμενα σενάρια αποκρατικοποίησεων καθώς τίποτα δεν έχει αποφασιστεί", πρόσθεσε ο Υπουργός.

ΕΤΕ: Οι στρατηγικές κινήσεις δεν ανακοινώνονται

Η κινητικότητα γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προκάλεσε σχετική ερώτηση και προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολο Ταμβακάκη, στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.

«Οι στρατηγικές κινήσεις δεν ανακοινώνονται, καθώς πρέπει να έχουν και το στοιχείο της έκπληξης. Όταν θα έλθει η στιγμή, θα το δούμε», απάντησε ο κ. Ταμβακάκης για το μέλλον του ΤΤ, με δεδομένο ότι η Εθνική διαθέτει ποσοστό περίπου 6%.

Διαψεύδει η ΟΤΟΕ

"Εκτροπή και δημοσιογραφική ανευθυνότητα αποτελεί η αναφορά που προέρχεται από δήθεν ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day στο σημερινό του δημοσίευμα, σύμφωνα με τις οποίες ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης φέρεται να είπε σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΤΟΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ότι «υπάρχει εντολή από το Μαξίμου για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας».

Η ΟΤΟΕ διαψεύδει κατηγορηματικά όσα αποδίδονται στον Υφυπουργό Οικονομικών από το παραπάνω δημοσίευμα, το οποίο αν δεν αποτελεί προσπάθεια κατασκευής μιας δημοσιογραφικής επιτυχίας (!!!) με την επιστράτευση της φαντασίας της συντάκτου του Euro2day, εξυπηρετεί άγνωστες σκοπιμότητες, δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία της ΟΤΟΕ μαζί του.

Διευκρινίζεται, ότι στη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που έγινε χθες, κατατέθηκαν ανησυχίες, φόβοι και προβληματισμοί με αφορμή δημοσιεύματα, που αφορούν στην προοπτική του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα οποία συμφωνήθηκε να διερευνηθούν από κοινού τις προσεχείς μέρες, τόσο στη διοίκηση της Τράπεζας, όσο και στην κυβέρνηση".

Εξάλλου, πηγές του γραφείου του υφυπουργού οικονομικών Φ. Σαχινίδη δήλωσαν στο euro2day "πως δεν υπήρξε καμμία συνάντηση του υφυπουργού με την ΟΤΟΕ για το συγκεκριμένο θέμα".

Υ.Γ. Το euro2day εμμένει στην ακρίβεια των πληροφοριών που έχει μεταδώσει και οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση και ποικίλα σχόλια στην αγορά.

Σημειώνουμε απλώς -και με αφορμή το "οργισμένο σχόλιο" της ΟΤΟΕ - ότι στο ρεπορτάζ δεν γίνεται λόγος για "συνάντηση", αλλά για "επικοινωνία".

Και μάλιστα "τηλεφωνική". (Αυτό το τελευταίο, ως φρέσκια πληροφορία).

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v