Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sciens: Οι "πίσω γραμμές" της αύξησης κεφαλαίου

Η Sciens ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους έως και 111 εκατ. με εισφορά σε είδος και συγκεκριμένα με εισφορά μιας σειράς συμμετοχών σε εταιρίες διάφορων κλάδων και δραστηριοτήτων.

Sciens: Οι πίσω γραμμές της αύξησης κεφαλαίου
Η Sciens ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους έως και 111 εκατ. ευρώ, με εισφορά σε είδος και συγκεκριμένα με εισφορά μιας σειράς συμμετοχών σε εταιρίες διάφορων κλάδων και δραστηριοτήτων.

Μερικά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της παραπάνω κίνησης είναι:

Α. Περιουσιακά στοιχεία στην εισηγμένη θα εισφέρουν και οι τρεις βασικοί της μέτοχοι που είναι: α) εταιρίες συμφερόντων του κ. Ι. Ρήγα, β) ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και γ) η Plainfield Asset Management. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχικές ισορροπίες μεταξύ των τριών παραπάνω μετόχων δεν θα διαταραχθούν σημαντικά.

Β. Αντίθετα, το ποσοστό των υπόλοιπων μετόχων πιστεύεται πως θα περιοριστεί γύρω στο 15% κι έτσι αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να επιδιωχθεί η αύξηση της διασποράς μέσω placement που θα απευθυνθεί ουσιαστικά σε χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Γ. Η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι το 1,08 ευρώ, τιμή που είναι ελαφρά μεν κατώτερη από τη λογιστική αξία, αλλά πολύ ανώτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (χθεσινό κλείσιμο στο 0,65 ευρώ).

Η υλοποιούμενη αύξηση κεφαλαίου έχει πολλούς στόχους, πέρα από τον προφανή που είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακας (παρόμοια έξοδα διοίκησης - διαχείρισης για σαφώς μεγαλύτερο ενεργητικό).

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στις επιδιώξεις της διοίκησης είναι μετά την αύξηση κεφαλαίου η Sciens να αποτελεί ένα story που "να μπορεί να πουλήσει πιο εύκολα" στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς: 

*  Θα είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος (300 εκατ. ίδια κεφάλαια και γύρω στα 400 εκατ. ενεργητικό, λόγω της ύπαρξης δανεισμού κάπου στα 80 εκατ. ευρώ). 

*  Θα διαθέτει πιο αναγνωρίσιμες συμμετοχές στους επενδυτές του εξωτερικού, όπως η Colt Defense. 

*  Τα αποτελέσματά του θα είναι λιγότερο κυκλικά εξαιτίας των θέσεων που θα έχει σε εταιρίες "αγελάδων μετρητών" όπως το Καζίνο Λουτρακίου και η αμερικανική Colt Defense (το 2008 σημείωσε κύκλο εργασιών 270 εκατ. και καθαρά κέρδη 44 εκατ. δολάρια). 

*  Θα έχει παρουσία στον "μοδάτο" κλάδο της ενέργειας, μέσω της εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ Heliosphera Holdings.

* Θα διαθέτει παρουσία σε τομείς όπως το real estate και τα private equities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v