Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δηλώνει η ΕΤΕ για το ρεπορτάζ FT περί Κινέζων

Καμία γνώση δεν έχει η Εθνική Τράπεζα για συζητήσεις της κυβέρνησης με την Κίνα για ενδεχόμενη διάθεση μετοχών της με αντάλλαγμα την αγορά ομολόγων από τους Κινέζους. Η κρατική συμμετοχή στην ΕΤΕ και τα νομικά εμπόδια.

Τι δηλώνει η ΕΤΕ για το ρεπορτάζ FT περί Κινέζων
Καμία γνώση για συζητήσεις της κυβέρνησης με την κινεζική πλευρά όσον αφορά στο ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με αντάλλαγμα την αγορά ομολόγων από τους Κινέζους δεν έχει η ΕΤΕ.

Σημειώνεται ότι σχετική αναφορά γίνεται σε δημοσίευμα των "Financial Times" με τίτλο "Τι συζητούν Αθήνα - Πεκίνο μέσω Goldman".

Αυτό ανέφεραν κύκλοι της Εθνικής στο euro2day, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ευσταθεί πρακτικά καθώς:

1. Η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα είναι πολύ μικρή (της τάξεως του 0,5%).

2. Η έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω των ταμείων θα παρουσίαζε τεράστια νομικά εμπόδια προκειμένου τα ταμεία να εκχωρήσουν τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένο αποδέκτη, χωρίς να προηγηθούν διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους.

Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, ότι στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας τα ταμεία εκχώρησαν τη συμμετοχή τους (και όχι όλα!) κατόπιν συγκεκριμένης "διαγωνιστικής" διαδικασίας, αλλά και δημόσιας προσφοράς.


Goldman Sachs: Διαψεύδει για πώληση μετοχών ΕΤΕ στην Κίνα

Τη μη εμπλοκή της σε συμφωνία πώλησης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε κινεζικές τράπεζες ανακοίνωσε η Goldman Sachs, μεταδίδει το Reuters.

Το σχετικό δημοσίευμα των FT κάνει λόγο για σχέδιο πώλησης των μετοχών της ΕΤΕ στην Bank of China ή στην China Investment Corp.

Η Goldman Sachs δήλωσε στο Reuters ότι δεν εμπλέκεται σε τέτοιο deal.

Παράλληλα, το δημοσίευμα των FT κάνει λόγο για προώθηση ελληνικών ομολόγων στην Κίνα από την Goldman Sachs. Όπως αναφέρει το Reuters, πηγές προσκείμενες στην τράπεζα τόνισαν ότι ενώ η GS ενδιαφέρεται για περαιτέρω συνεργασίες με το ελληνικό δημόσιο, δεν υπάρχει εν εξελίξει σχέδιο για πώληση ελληνικού χρέους σε κινέζους επενδυτές.

"Εάν η Κίνα ετοιμαζόταν να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ακόμη και 5 δισ. ευρώ, το spread των ελληνικών ομολόγων θα διαπραγματευόταν κοντά στις 100 μονάδες βάσης και όχι κοντά στις 300 μονάδες βάσης", σχολίασε για το Reuters τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v