Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Betanet: Μετά την πτώχευση, δικαστήρια

Πελάτες και συνεργάτες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας τα λεφτά τους, ενώ παράλληλα υπάρχει και… μήνυση για πλαστογραφία! Το δις εξαμαρτείν των χρηματιστηριακών αρχών.

Betanet: Μετά την πτώχευση, δικαστήρια
Η πτώχευση της πρώην εισηγμένης εταιρίας Betanet αποφασίστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έπειτα από σχετικό αίτημα εργαζομένων που τους οφείλονταν μισθοί, δώρα, άδειες κ.λπ. από τον Ιούνιο του 2008!

Με την απόφαση αυτή λαμβάνει τέλος το πρώτο μέρος μιας πολύ περίεργης χρεοκοπίας, καθώς πολλοί είναι οι επενδυτές που αναρωτιούνται πώς:

Α. Μια υγιής («στα χαρτιά» τουλάχιστον) μεσαίου μεγέθους εταιρία, που στις αρχές του 2008 αντλεί 10 εκατ. ευρώ μέσα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, σταματά να καταβάλλει αμοιβές προσωπικού μόλις έξι μήνες αργότερα!

Να σημειωθεί ότι κατά τον ίδιο μήνα η διοίκηση της εισηγμένης όχι μόνο δεν αναφέρθηκε σε τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά μιλούσε για τρόπους διεθνοποίησης των εργασιών της.

Το συγκεκριμένο ερώτημα γίνεται ακόμη πιο «καυτό» αν συνυπολογιστεί ότι η εταιρία είχε πολύ σημαντικά «μαξιλάρια» ρευστότητας (πέραν των 10 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ), καθώς εισέπραττε προκαταβολικά τα χρήματα από τους πελάτες κατοικιών και πλήρωνε με χρονική υστέρηση μεγάλο αριθμό συνεργατών της (τα λεγόμενα «μπλοκάκια»)…

Β. Παρουσιάζεται τόσο μεγάλη εκτίναξη του ποσοστού των επισφαλειών μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2008, λες και στη χώρα εισέβαλαν Τούρκοι…

Ένα τρίτο σημείο που απασχόλησε το επενδυτικό κοινό είναι ότι η διοίκηση της εταιρίας δεν εξέδωσε ποτέ λογιστικές καταστάσεις για το 2008 (για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, τέθηκε και εκτός διαπραγμάτευσης, τον Απρίλιο του 2009) και δεν έλειψαν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε τυχαία...

Αρχικά τα στελέχη της Betanet (άνοιξη του 2009) έλεγαν ότι οι λογιστικές καταστάσεις βρίσκονταν στο στάδιο της τελειοποίησης. Στη συνέχεια (αρχές Αυγούστου του 2009) δήλωσαν επισήμως ότι ανέθεσαν σε συγκεκριμένη εταιρία την εκπόνηση των λογιστικών καταστάσεων, αλλά αποτέλεσμα τελικά δεν υπήρξε!

Η συνέχεια επί των δικαστηρίων

Χιλιάδες είναι οι χαμένοι της «υπόθεσης Betanet», ξεκινώντας από τους μετόχους, αλλά μη σταματώντας εκεί.

Πολύ μεγάλος αριθμός πελατών δηλώνει ότι έχει δώσει σημαντικές προκαταβολές στην Betanet, χωρίς να έχουν παρασχεθεί οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη καταφύγει στη Δικαιοσύνη καταφερόμενοι εναντίον της εταιρίας και της διοίκησής της.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, έχει ασκηθεί μήνυση εναντίον του μέλους του τότε διοικητικού συμβουλίου της Betanet (του κ. Κων/νου Ζαβλιάρη) για πλαστογραφία!

Επίσης, στη δικαστική οδό κατέφυγαν εργαζόμενοι (που οδήγησαν την εταιρία στην πτώχευση), ενώ λέγεται ότι έχουν κινηθεί αναλόγως και προμηθευτές…


Το δις εξαμαρτείν των χρηματιστηριακών αρχών!

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η οικογένεια Ζαβλιάρη (βασικότεροι μέτοχοι της Betanet) είχε απασχολήσει για πρώτη φορά την επενδυτική κοινότητα εισάγοντας στο χρηματιστήριο την ΕΤΑΝΕ, για να πουλήσει στη συνέχεια το «όχημά» της στον κατασκευαστικό όμιλο Ευκλείδης.

Στη συνέχεια -και με κάποιες παραλλαγές που μεσολάβησαν- η ΕΤΑΝΕ μετονομάστηκε στην πράξη σε Betanet και «ξαναχτύπησε την πόρτα» της Σοφοκλέους και πάλι με βασικούς μετόχους τους αδελφούς Ζαβλιάρη. Και η σχετική αίτηση εγκρίθηκε…

Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2007 οι αφοί Ζαβλιάρη είχαν «ξεφορτώσει» στην αγορά σημαντικό ποσοστό των μετοχών τους, αποκομίζοντας πολύ σημαντικά έσοδα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v