Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Ξανά στα μαχαίρια διοίκηση - μικρομέτοχοι

Ξανά στα μαχαίρια διοίκηση - μικρομέτοχοι εξαιτίας της απόρριψης του αιτήματος των μικρομετόχων για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης από τη διοίκηση.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΟΛΥΜΠ: Ξανά στα μαχαίρια διοίκηση - μικρομέτοχοι
Παρελθόν αποτελεί πλέον το κλίμα συναίνεσης που υπήρξε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στη διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής και τους μικρομετόχους της εισηγμένης με αφορμή την προσπάθεια για άρση της επιτήρησης της μετοχής.

Η άρνηση των επικεφαλής της Τεχνικής Ολυμπιακής να αποδεχτούν το νέο αίτημα που υπέβαλαν στα τέλη Ιανουαρίου οι μικρομέτοχοι -δεύτερο κατά σειρά ύστερα από εκείνο στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου- για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε να ενημερωθούν για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου και για τις εξελίξεις στις υποθέσεις της Tousa και του Πόρτο Καρράς, έχει φέρει αντιμέτωπες τις δύο πλευρές σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Σημειώνεται πως στην αίτησή τους οι μικρομέτοχοι ζητούσαν, επίσης, να τεθεί προς συζήτηση στην έκτακτη γενική συνέλευση και η προοπτική αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Η διοίκηση της εισηγμένης, απαντώντας στην ομάδα των μικρομετόχων που εκπροσωπούν περί το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου, αναφέρει πως το ζήτημα της αναδιάρθρωσης και η ενημέρωση για την Tousa και το Πόρτο Καρράς δεν μπορούν να αποτελέσουν από νομικής άποψης αντικείμενο μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς ιδίων μετοχών επισημαίνει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει υπό τις σημερινές συνθήκες. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως βάσει της σχετικής νομοθεσίας η εταιρία δεν υποχρεούται να κάνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα.

Πάντως, από την πλευρά της εταιρίας υποστηρίζουν πως η μη αποδοχή του αιτήματος των μικρομετόχων δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η ζητούμενη έκτακτη γενική συνέλευση σε περίπτωση που υπάρξουν θέματα ημερησίας διάταξης που μπορούν νομικά να δικαιολογήσουν τη σύγκλισή της.

Συνέλευση μέσω Πρωτοδικείου;

Πάντως, η στάση αυτή της διοίκησης έχει εξοργίσει τους μικρομετόχους, οι οποίοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη συνδρομή της Δικαιοσύνης και μέσω του Πρωτοδικείου Αθηνών να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση της έκτακτης συνέλευσης. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν θα αποφασιστεί σε σχέση με τις ενέργειες που θα κάνει η εισηγμένη το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως η Τεχνική Ολυμπιακή έχει αποφασίσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 να προβεί σε απόσχιση του κλάδου κατασκευών της Μοχλός και στην απορρόφησή του μαζί με τη Στροφίλι ΑΤΕ από τη θυγατρική Τοξότης, καθώς επίσης και στην απορρόφηση από την Πόρτο Καρράς Α.Ε. των τριών θυγατρικών που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία Μελίτων, Σιθωνία και Village Inn, του τουριστικού συγκροτήματος στη Χαλκιδική.
 
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως οι μικρομέτοχοι έχουν προτείνει στην Τεχνική Ολυμπιακή να προβεί στη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του management του Πόρτο Καρράς.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v