Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Ενοποιεί δραστηριότητες στην Ελλάδα

Η ενοποίηση συναφών δραστηριοτήτων, με στόχο οικονομίες συνεργιών, συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για τον όμιλο των ΕΛΠΕ, ιδιαίτερα μετά τη συγκέντρωση μητρικής και των δύο θυγατρικών στο νέο κτίριο στο Μαρούσι.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ: Ενοποιεί δραστηριότητες στην Ελλάδα
Η ενοποίηση συναφών δραστηριοτήτων, με στόχο οικονομίες συνεργιών, συνιστά κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, ιδιαίτερα μετά τη συγκέντρωση μητρικής και των δύο θυγατρικών (ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα) στο νέο κτίριο στο Μαρούσι.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η νέα στρατηγική που θα διέπει συνολικά την εμπορία καυσίμων, χωρίς να αποκλείεται, σε βάθος χρόνου, ακόμη και η συγχώνευση της ΕΚΟ και των Ελληνικών Καυσίμων (πρώην BP), αν και προς το παρόν αυτό το θέμα δεν συνιστά προτεραιότητα για τη διοίκηση του ομίλου.

Κρίσιμο ζήτημα επίσης είναι η αναδιοργάνωση και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου, μετά και την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης όλων των υπηρεσιών τόσο της μητρικής όσο και της ΕΚΟ, που τοποθετείται στον Ιούλιο.

Το θέμα της μίσθωσης παρακείμενου κτιρίου, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, έχει κλείσει ήδη, με ενοίκιο που φθάνει τις 100.000 ευρώ μηνιαίως. Θέμα δεύτερης εθελουσίας εξόδου δεν τίθεται, ωστόσο επιδίωξη είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών σε όλους τους τομείς του ομίλου.
 
Μετά την εξαγορά της BP Hellas, η διοίκηση του ομίλου προσανατολίζεται σε νέες επενδύσεις που θα αφορούν και στην επέκτασή του στο εξωτερικό. Προς τούτο μάλιστα σχεδιάζει να συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την εκχώρηση δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων σε κοίτασμα που βρίσκεται στα βόρεια του Μαυροβουνίου.

Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ είχαν αποκτήσει μαζί με την εξαγορά της Jugopetrol και δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του συγκεκριμένου κοιτάσματος, τα οποία ωστόσο αφαιρέθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Η τελευταία σκοπεύει να δημοσιεύσει στα τέλη Απριλίου προσκλήσεις ενδιαφέροντος για δύο κοιτάσματα, το πρώτο είναι αυτό το οποίο έχασαν τα ΕΛΠΕ, και το δεύτερο βρίσκεται στα σύνορα με την Κροατία.

Ένας άλλος τομέας τον οποίο τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιπλέον είναι αυτός του ηλεκτρισμού. Ήδη, η θυγατρική της σύμπραξης με την Edison, η Elpedison Trading, έχει εισέλθει στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, έχοντας κλείσει συμβόλαια με καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης, μεταξύ των οποίων βιομηχανίες, τράπεζες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κ.λπ.

Η συνολική ισχύς που εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή η εταιρία υπερβαίνει τα 100 GWh.
 
Επίσης, η Elpedison προτίθεται να καταθέσει αίτηση στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, όπως είχε πράξει και στον προηγούμενο διαγωνισμό, που ακυρώθηκε. Ωστόσο, τα σχέδια του ομίλου των ΕΛΠΕ για τον ηλεκτρισμό "σκοντάφτουν" στα ισχύοντα σήμερα στην αγορά, τα οποία δεν επιτρέπουν στους ιδιώτες επενδυτές να αναπτύξουν πλήρως τις επενδυτικές πρωτοβουλίες τους, με πιο χαρακτηριστικό τη διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος από τη ΔΕΗ.

---Δικαιώματα έρευνας

Η Ενεργειακή Αιγαίου που εξαγόρασε την Kavala Oil επιδιώκει, μετά την ολοκλήρωση σε λίγο καιρό του γεωτρητικού προγράμματός της, να το επεκτείνει και σε περιοχές ανατολικά και δυτικά του Πρίνου, στο Θρακικό Πέλαγος. Το 75% των δικαιωμάτων αυτών το κατείχε η Denison και το 25% το διατηρεί η ΕΛΠΕ.

Μετά την απορρόφηση της Denison από την εταιρία Calfrac, η Ενεργειακή Αιγαίου ήρθε σε συμφωνία με την τελευταία ώστε να προχωρήσει σε νέες έρευνες στις περιοχές αυτές. Ήδη, έχει ολοκληρώσει τη γεώτρηση στο κοίτασμα Ε, ενώ ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες και η αντίστοιχη στο PB14.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η Ενεργειακή Αιγαίου σε γεωτρήσεις στο Θρακικό Πέλαγος απαιτείται η συναίνεση του Δημοσίου και των ΕΛΠΕ. Η εταιρία εξασφάλισε επί Χατζηδάκη το "Ο.Κ."της πολιτείας, αλλά όχι όμως και από τα ΕΛΠΕ, τα οποία ζητούν τραπεζικές εγγυήσεις για να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι θεωρούν πως ο ισολογισμός της Ενεργειακής Αιγαίου παρουσιάζει ορισμένα κενά.

Να σημειωθεί ότι η Calfrac έχει σε βάρος της δικαστική απόφαση για καταβολή δεδουλευμένων ύψους 73 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους της Kavala Oil, ποσό που προτίθεται να αναλάβει η Ενεργειακή Αιγαίου, εφόσον προχωρήσει το θέμα της γεώτρησης.

---Λιανική καυσίμων

Συνεχίζεται ο πόλεμος για την απόσπαση πρατηρίων από την BP και τη Shell. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρίες Jet Oil, ΕΛΙΝΟΪΛ, Aegean Oil και AVIN έχουν προσαρτήσει στα δίκτυά τους πρατήρια τα οποία ανήκαν στην BP και βρίσκονται στην Κρήτη. Αλλά και η Revoil συνεχίζει να παίρνει πρατήρια με σημαία τόσο της BP όσο και της Shell.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v