Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΓΕΚΑ: Ζημιές έναντι κερδών στον όμιλο το 2009

Τα Καθαρά Ενοποιημένα αποτελέσματα (Ζημίες/Κέρδη) μετά από φόρους της Ελγέκα διαμορφώθηκαν κατά τη χρήση του 2009 σε ζημίες ύψους 6,671 εκατ. ευρώ έναντι των κερδών της χρήσης του 2008 που ανήλθαν σε 8,443 εκατ. ευρώ.

ΕΛΓΕΚΑ: Ζημιές έναντι κερδών στον όμιλο το 2009
Μικτή εικόνα εμφανίζουν τα μεγέθη της ΕΛΓΕΚΑ σε επίπεδο ομίλου και μητρικής εταιρείας την περασμένη οικονομική χρήση σε σχέση με το 2008.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της μητρικής ενισχύθηκε κατά 4,35% στα 141,873 εκατ. ευρώ, τα ΕΒΙΤDΑ ανήλθαν σε 4,757 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41,41%, η οποία οφείλεται στις αυξημένες πωλήσεις άρα και στο μικτό κέρδος που αυτές συνεισφέρουν, στη σημαντική μείωση των εξόδων Διοίκησης κατά 6,79% και στη βελτίωση της σχέσης εξόδων Διάθεσης και Λοιπών εσόδων – εξόδων εκμετάλλευσης (συμμετοχή των οίκων στις δαπάνες προβολής και προώθησης).

Ανοδικά κινήθηκαν και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (Λειτουργικά κέρδη) τα οποία διαμορφώθηκαν σε 3,420 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 72,90%, ενώ τα κέρδη προ φόρων παρά το ότι επηρεάστηκαν αφενός από τη μείωση που επήλθε στα “Λοιπά Χρηματοοικονομικά Αποτελέσματα”, λόγω της απομείωσης της αξίας συμμετοχής σε θυγατρική εταιρία και αφετέρου λόγω της ζημίας που προέκυψε κατά την αποτίμηση στην εύλογη αξία των ακινήτων της για επένδυση, ανήλθαν σε 1,436 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 51,16%.

Από την άλλη πλευρά τα Κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 414 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 63,17%, επηρεαζόμενα κυρίως από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος (λόγω της αύξησης των φορολογητέων κερδών της χρήσης) και τους αυξημένους αναβαλλόμενους φόρους σε σχέση με το 2008.

Σε ότι αφορά στην πορεία των μεγεθών σε επίπεδο ομίλου κατεγράφη οριακή μείωση 0,8% στις πωλήσεις με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 317,620 εκατ. ευρώ. Θετική συνεισφορά στη διαμόρφωση του κύκλου εργασιών του ομίλου κατά τη χρήση 2009 είχε η αύξηση των πωλήσεων της μητρικής εταιρίας, καθώς και της θυγατρικής SAMBROOK ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ενώ επιβραδυντικά λειτούργησαν κυρίως η μείωση του κύκλου εργασιών της ΒΙΟΤΡΟΣ λόγω της μεγάλης πτώσης (διεθνώς) στη ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων και συνεπώς και στις τιμές πώλησής τους και η μείωση του κύκλου εργασιών της MEDIHELM ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ λόγω της πτώσης της εξαγωγικής της δραστηριότητας και του εξορθολογισμού της γκάμας των προϊόντων που εμπορεύεται.

Τα ΕΒΙΤDΑ μειώθηκαν κατά 3,7% και άγγιξαν τα 13,795 εκατ. ευρώ, μείωση η οποία οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση του μικτού κέρδους, ενώ αντίθετα επηρεάστηκαν θετικά από τη σημαντική αύξηση των εσόδων εκμετάλλευσης (συμμετοχή των οίκων στα έξοδα προβολής και προώθησης των προϊόντων) κυρίως στην ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. και στην ELGEKA FERFELIS ROMANIA S.A. Τα Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων μειώθηκαν κατά 7,45% και διαμορφώθηκαν σε 7,899 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα (Ζημίες/Κέρδη) προ φόρων του Ομίλου αυτά ανήλθαν σε ζημίες ύψους 7,169 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5.406 χιλ. ευρώ το 2008.
 
Στη διαμόρφωση του παραπάνω κονδυλίου συνετέλεσε αφενός η μεγάλη μείωση των αποτελεσμάτων προ φόρων της ΒΙΟΤΡΟΣ και αφετέρου η μεγάλη μείωση των αποτελεσμάτων προ φόρων της SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL.

Τα Καθαρά Ενοποιημένα αποτελέσματα (Ζημίες/Κέρδη) μετά από φόρους διαμορφώθηκαν κατά τη χρήση του 2009 σε ζημίες ύψους 6,671 εκατ. ευρώ έναντι των κερδών της χρήσης του 2008 που ανήλθαν σε 8,443 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v