Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Ανακωχή διοίκησης - μικρομετόχων

Σε κλίμα συναίνεσης και ευφορίας μεταξύ διοίκησης και μικρομετόχων, το οποίο οφείλεται στην άρση του καθεστώτος επιτήρησης για τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΟΛΥΜΠ: Ανακωχή διοίκησης - μικρομετόχων
Σε κλίμα συναίνεσης και ευφορίας μεταξύ της διοίκησης και των μικρομετόχων, το οποίο οφείλεται στην άρση του καθεστώτος επιτήρησης για τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη η ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης επιχείρησης που -εκτός απροόπτου- δεν θα θυμίζει τίποτα από την αντίστοιχη περυσινή διαδικασία, όπου η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε "χτυπήσει κόκκινο".

Οι σχέσεις της διοίκησης και της ομάδας των μικρομετόχων, οι οποίοι επιδίωξαν πέρυσι να εκλέξουν μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Τεχνικής Ολυμπιακής και μάλιστα σκέφτονταν σοβαρά να ζητήσουν τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην εισηγμένη, έχουν εξομαλυνθεί το τελευταίο διάστημα έπειτα από περίοδο έντονων διακυμάνσεων.

Πάντως, δεν αποκλείεται στη μεθαυριανή συνέλευση, όπου και θα εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο, οι μικρομέτοχοι να επαναφέρουν την πρότασή τους για τη συμμετοχή στο όργανο και εκπροσώπων τους, δοκιμάζοντας στην πράξη τόσο την αντοχή της ανακωχής με τους επικεφαλής της Τεχνικής Ολυμπιακής όσο και τις ειλικρινείς τους προθέσεις.

Ενημέρωση για αναδιάρθρωση, Πόρτο Καρράς, Tousa

Σε κάθε περίπτωση, οι μικρομέτοχοι θα επιδιώξουν να ενημερωθούν αναλυτικά μέσω της τακτικής συνέλευσης για το πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου, για τα σχέδια σχετικά με το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς αλλά και για την υπόθεση της TOUSA και τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου από την εκποίηση της θυγατρικής στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι μικρομέτοχοι είχαν προσπαθήσει στα τέλη του 2009 - αρχές 2010 να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα αυτά, βρίσκοντας ωστόσο απέναντί τους τη διοίκηση της εισηγμένης και την κάθετη άρνησή της να αποδεχτεί το αίτημα που υπέβαλαν.

Η προσπάθεια, όμως, για άρση της επιτήρησης της μετοχής παραμέρισε τις διαφορές, ενώ η επίτευξη αυτού του στόχου με την πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του χρηματιστηρίου επανέφερε προς το παρόν την ηρεμία στις μεταξύ τους σχέσεις. Έτσι, δεν αποκλείεται στη συνέλευση της Πέμπτης να παραβρεθεί τελικά κάποιο μέλος της οικογένειας Στέγγου (ακόμη και ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Στέγγος).

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι βασικοί μέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής απουσιάζουν από τις διαδικασίες και εκπροσωπούνται από υψηλόβαθμα στελέχη της εισηγμένης.

Παρά το συναινετικό κλίμα που επικρατεί, η κατάσταση για την Τεχνική Ολυμπιακή παραμένει πολύ δύσκολη, καθώς το κατασκευαστικό της αντικείμενο είναι περιορισμένο (το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου διαμορφώνεται σε επίπεδα κάτω των 80 εκατ. ευρώ) και ο τουριστικός τομέας όπου ποντάρει μέσω του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς διέρχεται κρίση με μείωση αφίξεων και τιμών.

Ειδικά ως προς το Πόρτο Καρράς, το θετικό είναι ότι η κρίση δεν οδήγησε σε σοβαρή απομείωση της αξία του. Έτσι, στα τέλη του 2009 η αξία του τουριστικού συγκροτήματος εκτιμήθηκε στα 440,5 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι χαμηλότερο μόλις κατά 1,35 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αποτίμηση που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2008.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v