Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος: «Βλέπει» επιστροφή στα κέρδη

Κερδοφόρο αποτέλεσμα στην Μπήτρος Μεταλλουργική και ακόμη υψηλότερο αποτέλεσμα στον όμιλο, αναμένει για φέτος η Μπήτρος Συμμετοχών, έναντι του ζημιογόνου περυσινού αποτελέσματος.

Μπήτρος: «Βλέπει» επιστροφή στα κέρδη
Κερδοφόρο αποτέλεσμα στην Μπήτρος Μεταλλουργική και ακόμη υψηλότερο αποτέλεσμα στον όμιλο, αναμένει για φέτος η Μπήτρος Συμμετοχών, έναντι του ζημιογόνου περυσινού αποτελέσματος.

Το θετικό στοιχείο είναι η σημαντική άνοδος της τιμής του χάλυβα από την αρχή του έτους κατά περίπου 40% με αποτέλεσμα στο πρώτο φετινό πεντάμηνο: 

* Το μικτό περιθώριο κέρδους της Μπήτρος Μεταλλουργικής να κυμαίνεται στο 12%-12,5% πέρυσι, έναντι οριακής επίδοσης το 2009. 
* Οι ζημιές να έχουν περιοριστεί στο ένα δέκατο των αντίστοιχων του πρώτου περυσινού πενταμήνου.

Πολλά θα κριθούν πάντως για τα αποτελέσματα του έτους από την πορεία του χάλυβα κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, καθώς το Μάιο παρατηρήθηκε μια υποχώρηση τιμής και κύκλοι της αγοράς δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις.

Από τη μια πλευρά, θετικά επί της τιμής φαίνεται ότι θα επιδράσει η ανοδική ζήτηση για τη διετία 2010-2011 (σύμφωνα με την World Steel Association η παγκόσμια φαινομένη κατανάλωση προβλέπεται να ανεβεί κατά 10,7% φέτος, υπερβαίνοντας τα προ κρίσης επίπεδα και κατά 5,3% το 2011).

Από την άλλη πλευρά όμως, κατά το πρώτο πεντάμηνο παρατηρήθηκε και άνοδος της παραγωγής, που απειλεί τη διατηρησιμότητα της τιμής στα τρέχοντα επίπεδα ισορροπίας.

Επίσης, τα αποτελέσματα του εισηγμένου Ομίλου θα επηρεαστούν επίσης και από την πορεία της ζήτησης στην ελληνική οικονομία, όπου ζητούμενο είναι το ποσοστό πτώσης. «Βγαίνουν λιγότερα έργα από το παρελθόν και αυτά χτυπιούνται όλα από τις τέσσερις τουλάχιστον μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Παναγιώτης Μπήτρος.

Ενέργεια και ακίνητα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι άλλες δραστηριότητες του Ομίλου, μεταξύ των οποίων η ενέργεια και τα ακίνητα.

Στο κομμάτι της ενέργειας, έως το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 4 MW, που αναμένεται να επιτυγχάνουν ετήσια έσοδα γύρω στα 2 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη έχει κάνει τη σχετική προεργασία για περαιτέρω δραστηριοποίηση στον κλάδο: «πρόκειται για έναν κλάδο με ικανοποιητικούς εσωτερικούς βαθμούς αποδοτικότητας και επιπλέον είναι σημαντικό για μας να επιτυγχάνουμε ένα σταθερό ετήσιο κέρδος, όταν δραστηριοποιούμαστε σε έναν κυκλικό κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης κ. Γατόπουλος.

Στον τομέα των ακινήτων, το σπουδαιότερο κομμάτι είναι το οικιστικό της Μυκόνου, που παρά τη δυσμενή συγκυρία, όλο και κάποιες πωλήσεις γίνονται σε αλλοδαπούς (το project είναι αποτιμημένο σε κόστος κτήσης, άρα οποιαδήποτε πώληση συνοδεύεται και από λογιστικό κέρδος). Η τρέχουσα αξία των ακινήτων στη Μύκονο υπολογίζεται γύρω στα 12-14 εκατ. ευρώ, ενώ η εισηγμένη κατέχει και κάποια μικρότερης αξίας ακίνητα προς εκμετάλλευση (πχ Ερυθραία).

Ίδιες μετοχές

Η σημερινή τακτική γενική συνέλευση της Μπήτρος Συμμετοχική αποφάσισε:

Α. Την ακύρωση 200.633 ιδίων μετοχών και Β. Τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου από 0,30 έως 3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v