Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΓΕΚΑ: Εξαγοράζει τη ΒΗΤΑ - ΠΙ

Στον έλεγχο της ΕΛΓΕΚΑ περνά η εταιρεία χονδρικής ΒΗΤΑ - ΠI που ανήκει στην Ατλάντικ. Επιβεβαιώνει η Ελγέκα. Στα 10,280 εκατ. ευρώ το τίμημα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΛΓΕΚΑ: Εξαγοράζει τη ΒΗΤΑ - ΠΙ
Στον έλεγχο της ΕΛΓΕΚΑ περνά η εταιρεία χονδρικής ΒΗΤΑ - ΠI που ανήκει στην Ατλάντικ. 

Η συγκεκριμένη κίνηση, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ΕΛΓΕΚΑ και να δώσει μια ένεση ρευστότητας στην Ατλάντικ.

Ο κύκλος εργασιών της ΒΗΤΑ ΠΙ το 2009 και το 2008 ανήλθε σε 24.837 χιλ. ευρώ και 23.137 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

----  Η ανακοίνωση της Ελγέκα

Η ΕΛΓΕΚΑ ενημερώνει ότι σήμερα 7 Ιουλίου 2010, προχώρησε στην εξαγορά του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 99,71% των μετοχών της χονδρεμπορικής εταιρίας "ΒΗΤΑ ΠΙ Α.Ε.Β.Ε." από την εισηγμένη εταιρία "ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.Ε." έναντι του ποσού των 10.280 χιλ. ευρώ.

Η ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. κατόπιν της προαναφερθείσας εξαγοράς, και σε συνδυασμό με την παραίτηση από το δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του έτερου μετόχου μειοψηφίας, προχώρησε στην ολοσχερή καταβολή της εν λόγω αύξησης, ύψους 1.855 χιλ. ευρώ (ήτοι 3.500 χιλ. μετοχές ονομαστικής αξίας 0,53 ευρώ έκαστη), διαμορφώνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στη "ΒΗΤΑ ΠΙ Α.Ε.Β.Ε." σε 72,92% περίπου.

Η εταιρία "ΒΗΤΑ ΠΙ Α.Ε.Β.Ε." ιδρύθηκε το 1986 και εδρεύει στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Αγίου Αθανασίου, με αντικείμενο εργασιών την αντιπροσώπευση, διανομή και εμπορία ειδών διατροφής και λοιπών καταναλωτικών προϊόντων.

Ακολουθώντας μια σταθερή στρατηγική ποιότητας έναντι της αγοράς και εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνικές στον κλάδο των πωλήσεων και του marketing, η εταιρία εύκολα ξεχώρισε από τις υπόλοιπες εταιρίες της αγοράς.

Η ΒΗΤΑ ΠΙ, μέχρι πρότινος θυγατρική εταιρία της εισηγμένης εταιρίας "ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.Ε.", η οποία κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών της (ήτοι 99,71%), έχει τη δυνατότητα να καλύπτει κάθε κατηγορία καταστήματος λιανικής πώλησης, προβαίνοντας στην καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών και ικανοποίηση αναγκών του συνεχώς αυξανόμενου πελατολογίου της, με βασική πολιτική τη συνεχή προσπάθεια ανάπτυξης και βελτίωσης.

Σήμερα, η ΒΗΤΑ ΠΙ έχει την αποκλειστική διανομή της TASTY/LAYS στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας και Κιλκίς. Διαθέτει κέντρα διανομής και αποθηκευτικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στα Τρίκαλα και στο Ηράκλειο Κρήτης για την υποστήριξη και άμεση ικανοποίηση των απαιτήσεων και των προσδοκιών των πελατών της.

Ο κύκλος εργασιών της ΒΗΤΑ ΠΙ το 2009 και το 2008 ανήλθε σε 24.837 χιλ. ευρώ και 23.137 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε 462 χιλ. ευρώ και 421 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Με τη σταδιακή δραστηριοποίηση της εταιρίας στον κλάδο της χονδρικής πώλησης σε μικρούς ομίλους super markets, ήδη από το α' τετράμηνο του 2010 παρουσιάζει σημαντική αύξηση μεγεθών με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 24.562 χιλ. ευρώ έναντι 7.785 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε ετησιοποιημένο κύκλο εργασιών της τάξεως των 105.000 χιλ. ευρώ και σε αντίστοιχα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ύψους 2.200 χιλ. ευρώ.

---- Η ανακοίνωση της Ατλάντικ

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ανακοινώνει ότι η κατά 99,71% θυγατρική εταιρεία ΒΗΤΑ ΠΙ Α.Ε.Β.Ε., η οποία εξειδικεύεται στο χονδρεμπόριο, υλοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά 1,855 εκατ. (ήτοι 3,5 εκατ. μετοχές ονομαστικής αξίας 0,53 ευρώ έκαστη).

Η Εταιρεία, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού με στόχο την επικέντρωσή της στον τομέα της λιανικής, δεν θα συμμετάσχει στην ως άνω αύξηση και προχώρησε στην πώληση των δικαιωμάτων προτίμησης στην εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. έναντι συνολικού τμήματος 10,28 εκ. ευρώ.

Μετά την ανωτέρω αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο τη ΒΗΤΑ ΠΙ θα ανέρχεται σε 2.544.000 ευρώ διαιρούμενο σε 4.800.000 μετοχές ονομαστικής αξίας ευρώ 0,53 έκαστη και το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας θα κατέλθει στο 27% περίπου.

Η ανωτέρω επιχειρηματική κίνηση κρίνεται θετική δεδομένου ότι επιτρέπει στην ΑΤΛΑΝΤΙΚ να επικεντρωθεί στην αγορά λιανικής που αποτελεί και τον κύριο στρατηγικό τομέα δραστηριοποίησης της, ενώ παράλληλα ενισχύει τη ρευστότητα της εταιρείας σε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο.

Σημειώνεται ότι βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων πρώτου τριμήνου 2010 του ομίλου ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ΒΗΤΑ ΠΙ αντιπροσώπευε το 10,2% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v