Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική Ολυμπιακή: "Τρέχει" η αναδιάρθρωση

Nωρίτερα από τα τέλη του έτους, όπως τουλάχιστον προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν τελικά οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Τεχνική Ολυμπιακή: Τρέχει η αναδιάρθρωση
Nωρίτερα από τα τέλη του έτους, όπως τουλάχιστον προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν τελικά οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, ο οποίος μειώνει δραστικά τον αριθμό των θυγατρικών του και περιορίζει τόσο τη χρηματιστηριακή παρουσία του (θα είναι διαπραγματεύσιμη μόνο η μετοχή της μητρικής) όσο και την παρουσία του στον χώρο των κατασκευών (θα διαθέτει μόνο ένα πτυχίο ανώτερης τάξης).

Επιδίωξη της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι μέσω των κινήσεων αυτών να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας του ομίλου της κατά τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία και ευχέρεια κινήσεων.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση, έχει ήδη ξεκινήσει με τη συγχώνευση των θυγατρικών, οι οποίες ασχολούνται με μαρίνες ελλιμενισμού σκαφών, καθώς και με τη δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος στον τομέα των κατασκευών.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν τη στιγμή η απορρόφηση από την εταιρία Σάμος Μαρίνες των τριών άλλων ομοειδών επιχειρήσεων του ομίλου (Δήλος Μαρίνες, Σκιάθος Μαρίνες και Μάρκο Μαρίνες) αλλά και η διαδικασία απόσχισης του κατασκευαστικού κλάδου της εισηγμένης Μοχλός και εισφοράς του στη μικρή τεχνική εταιρία Τοξότης.

Η τελευταία, η οποία σήμερα διαθέτει πτυχίο 4ης τάξης του ΜΕΕΠ, θα απορροφήσει παράλληλα και την εταιρία Στροφύλι Α.Ε., ώστε να αποτελέσει στη συνέχεια τη βασική κατασκευαστική επιχείρηση του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή στον κλάδο των δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

--- Με ένα πτυχίο στη "νέα εποχή"

Επισημαίνεται ότι η Τοξότης, μετά την ολοκλήρωση των απορροφήσεων, θα κατέχει πτυχίο της ανώτερης εργοληπτικής κατηγορίας (7η τάξη), το μοναδικό πτυχίο ΜΕΕΠ που θα ελέγχει πλέον ο κατασκευαστικός όμιλος.

Πάντως, αν υπάρξει ανάγκη χρήσης πτυχίου χαμηλότερης κατηγορίας για τη διεκδίκηση δημόσιων έργων μικρής κλίμακας, η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ακόμη και εξαγοράς μιας τεχνικής εταιρίας της 5ης ή της 4ης τάξης.

Η αναδιάρθρωση του ομίλου ολοκληρώνεται με τη συγχώνευση των θυγατρικών του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς και την απορρόφηση της Μοχλός (ό,τι δηλαδή έχει απομείνει μετά την απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου της) από τη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή. Επισημαίνεται ότι μετά τις συγχωνεύσεις ο όμιλος θα απαρτίζεται από λιγότερες από δέκα εταιρίες έναντι των είκοσι σήμερα.

Πάντως, η δημιουργία ενός μικρότερου και ορθολογικότερου δομικού σχήματος δεν θα μπορέσει από μόνη της να διασώσει τον όμιλο, αν αυτός δεν εξασφαλίσει παράλληλα νέες εργολαβίες. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του δεν ξεπερνά αυτήν τη στιγμή τα 80 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει ουσιαστικά τις ανάγκες του ομίλου για μόλις έναν χρόνο.
 
Παράλληλα, η αδυναμία καταβολής των οφειλών του Δημοσίου για εκτελεσμένες εργασίες επιτείνει τα προβλήματα και, σε συνδυασμό με τη δυσκολία στην προώθηση νέων συμβάσεων (προφανώς εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων), προκαλεί συνθήκες ασφυξίας όχι μόνο στον όμιλο του κ. Κωνσταντίνου Στέγγου αλλά και σε ολόκληρο τον κλάδο των κατασκευών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v