Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Στον "αέρα" η αναδιάρθρωση

Ένα νέο μοντέλο για τη συνένωση των δραστηριοτήτων του και τον περιορισμό του αριθμού των θυγατρικών του εταιριών (άρα και των εξόδων του) αναζητά πλέον ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΟΛΥΜΠ: Στον αέρα η αναδιάρθρωση
Ένα νέο μοντέλο για τη συνένωση των δραστηριοτήτων του και τον περιορισμό του αριθμού των θυγατρικών του εταιριών (άρα και των εξόδων του) αναζητά πλέον ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής μετά την απόφαση για αναστολή της διαδικασίας αποσχίσεων κλάδων και συγχωνεύσεων που είχε προγραμματίσει να υλοποιήσει μέχρι τα τέλη του έτους.

Η αρχικώς επιλεγείσα διαδικασία (η οποία προέβλεπε την απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός και την απορρόφησή του από τη θυγατρική Τοξότης, την απορρόφηση από την Τοξότης και της εταιρίας Στροφίλι Α.Ε., την απορρόφηση της Μοχλός από τη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή) θεωρήθηκε οικονομικά ασύμφορη, αφού ο εισηγμένος όμιλος θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 500 χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο ως φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Αυτά τα χρήματα σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρίας είναι παράλογο να φύγουν από το ταμείο του στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για τον λόγο αυτόν στη χθεσινή συνέλευση της Μοχλός αποφασίστηκε να μη λάβει χώρα το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τα στελέχη της Τεχνικής Ολυμπιακής να αναζητήσουν ένα νέο -και ανέξοδο όσον αφορά στην υλοποίησή του- μοντέλο συνένωσης των θυγατρικών επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, βασικές επιδιώξεις του ομίλου θα είναι η δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και η εκπροσώπησή του στο χρηματιστήριο μέσω μιας επιχείρησης.


Του χρόνου η "νέα" αναδιάρθρωση

Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα πραγματοποίησης της επικείμενης αναδιάρθρωσης, είναι προφανές ότι οι σχετικές διαδικασίες δεν προβλέπεται να δρομολογηθούν εντός του τρέχοντος έτους, ιδίως από τη στιγμή όπου η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής δεν έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει τη δομή της. Έτσι, οι όποιες κινήσεις θα γίνουν το 2011.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως ρόλο στις εξελίξεις θα επιδιώξουν να αναλάβουν οι μικρομέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής που δεν αντιμετώπισαν αρνητικά την ακύρωση του αρχικού σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου. Μάλιστα, η ομάδα των μικρομετόχων θεωρεί ότι η εταιρία Μοχλός -λόγω των οικονομικών της στοιχείων- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί χρηματιστηριακά με μεγαλύτερα οφέλη από εκείνα που θα έφερνε η απορρόφησή της από τη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v