Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιασώ: Τι γυρεύει στον Φιλοκτήτη

Το πρώτο βήμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων του και στις υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας έκανε ο όμιλος Ιασώ υπογράφοντας ιδιωτικό συμφωνητικό με τη Φιλοκτήτης και μετόχους της.

Ιασώ: Τι γυρεύει στον Φιλοκτήτη
Το πρώτο βήμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων του και στις υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας έκανε ο όμιλος Ιασώ υπογράφοντας ιδιωτικό συμφωνητικό με τη Φιλοκτήτης και μετόχους της για διαπραγματεύσεις σύστασης εταιρίας συμμετοχών.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Φιλοκτήτης, υπό το βάρος και των μεγάλων καθυστερήσεων πληρωμών από τα ταμεία, το τελευταίο διάστημα εμφανίζει πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα οι μέτοχοί του να αναζητούν λύσεις ταμειακής του ενίσχυσης.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 25/9 το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης τέθηκε επί τάπητος και κάποιοι εκ των μετόχων πρότειναν την είσοδο στην εταιρία με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή του γνωστού εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη.

Η πλευρά του εφοπλιστή δήλωσε διατεθειμένη να βάλει αμέσως 5 εκατ. ευρώ στο Κέντρο Αποκατάστασης και για να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα της διενέργειας αύξησης σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής προτάθηκε η λύση σύστασης εταιρίας ειδικού σκοπού, στην οποία η πλευρά Ρέστη θα έβαζε μετρητά και οι μέτοχοι της Φιλοκτήτης μετοχές του Κέντρου.

Έτσι η εταιρία ειδικού σκοπού θα μετασχηματιζόταν σε συμμετοχών της Φιλοκτήτης και θα μπορούσε να τη χρηματοδοτήσει άμεσα έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου. Η πρόταση Ρέστη, παρότι συζητήθηκε, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Και αυτό γιατί όπως φαίνεται οι μέτοχοι της Φιλοκτήτης είχαν ήδη διενεργήσει διερευνητικές κρούσεις στον όμιλο Ιασώ, στις κλινικές του οποίου άλλωστε κάποιοι είναι μέτοχοι.

Αυτές οι επαφές εξελίχθηκαν γρήγορα σε... φλερτ και ακόμη πιο γρήγορα σε... αρραβώνα. Το Ιασώ και οι μέτοχοι της Φιλοκτήτης που αντιπροσωπεύουν το 69,94% του μετοχικού της κεφαλαίου υπέγραψαν ιδιωτικό συμφωνητικό για διαπραγματεύσεις σύστασης εταιρίας συμμετοχών της Φιλοκτήτης.

Η φόρμα είναι περίπου αντίστοιχη αυτής που είχε προτείνει η πλευρά Ρέστη. Στη συμμετοχών που θα συσταθεί η Ιασώ, μητρική του ομώνυμου ομίλου, θα εισφέρει μετρητά και οι μέτοχοι της Φιλοκτήτης τους τίτλους τους αλλά και μετρητά.

Πόσα λεφτά θα μπουν από το Ιασώ και από τους μετόχους της Φιλοκτήτης και με τι ποσοστό θα συμμετέχουν στην εταιρία συμμετοχών του Κέντρου Αποκατάστασης θα αποφασιστούν αφού ολοκληρωθούν o νομικός, οικονομικός, εμπορικός και τεχνικός έλεγχος στη Φιλοκτήτης για λογαριασμό της Ιασώ. Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν από ανεξάρτητους ορκωτούς και από την Εθνική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα, θα εκπονηθεί και business plan για το Κέντρο Αποκατάστασης. Βάσει του ιδιωτικού συμφωνητικού, όλες οι παραπάνω ενέργειες καθώς και οι διαπραγματεύσεις για την εταιρία συμμετοχών προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου, οπότε λήγει και η περίοδος αποκλειστικότητας στις διαπραγματεύσεις που δόθηκε από τη Φιλοκτήτης στην Ιασώ.

Το στοίχημα της αλλαγής φιλοσοφίας και του τρόπου δουλειάς στη Φιλοκτήτης

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Φιλοκτήτης ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από μερικά χρόνια και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της αποκατάστασης που διενεργήθηκε στην Ελλάδα.

Κατά την περυσινή χρονιά (χρήση 2009) ο κύκλος εργασιών της Φιλοκτήτης ανήλθε στα 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας αύξηση 31,86%. Το κόστος πωλήσεων ανήλθε στα 6,8 εκατ. ευρώ και το μικτό κέρδος στο 1 εκατ. ευρώ.

Με τα έξοδα διοίκησης να διαμορφώνονται στο 1,9 εκατ. ευρώ και τα λειτουργίας διάθεσης στις 312 χιλ. ευρώ, παρά την εμφανή προσπάθεια μείωσής τους, σε σχέση με το 2008, το Κέντρο Αποκατάστασης εμφάνισε ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων έναντι 1,97 εκατ. ευρώ το 2008.

Οι προ φόρων ζημίες ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ και οι μετά φόρων σε 2,2 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν στα 26,6 εκατ. ευρώ, ενώ η Φιλοκτήτης βαρύνεται από μακροπρόθεσμα δάνεια 18,6 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα 6,7 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα για το Κέντρο Αποκατάστασης είναι να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενο.

Αυτό για να κερδηθεί, σύμφωνα με κύκλους του Ιασώ, θα πρέπει να αλλάξει η λειτουργία φιλοσοφίας του ώστε να μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας και να αυξηθούν οι εξωτερικές επισκέψεις για αποκατάσταση και αποθεραπεία. Μια τέτοια κίνηση θα εξορθολόγιζε τα έξοδα.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι απαιτείται να καταβληθεί προσπάθεια για σύναψη συμβάσεων με ασφαλιστικές καθώς το κόστος αποθεραπείας και αποκατάστασης παραμένει υψηλό.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνειά του αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. ευρώ λόγω της ανάγκης χρηματοδότησης με κεφάλαιο κίνησης εξαιτίας της αύξησης του κύκλου εργασιών της και των απαιτήσεων από πελάτες (4,8 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ).

Από τις 20 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και η περίοδος αποπληρωμής δόσεων ομολογιακών δανείων, ύψους 16,6 εκατ. ευρώ το ένα και 3,5 εκατ. ευρώ το άλλο. Για το πρώτο η τριμηνιαία δόση ανέρχεται σε 325,6 χιλ. ευρώ και για το δεύτερο σε 68.654 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v