Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sprider: Η «πολυτέλεια»… της αντεπίθεσης

«Φέτος αποπληρώσαμε 5 εκατ. ευρώ για το ομολογιακό, ανοίξαμε τόσα καταστήματα και γενικά θα προχωρήσουμε σε επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ, χωρίς πρόσθετο δανεισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Sprider κ. Αθ. Χατζηιωάννου.

Sprider: Η «πολυτέλεια»… της αντεπίθεσης
«Φέτος αποπληρώσαμε 5 εκατ. ευρώ για το ομολογιακό μας δάνειο, ανοίξαμε τόσα καταστήματα, ανακαινίσαμε άλλα και γενικά θα προχωρήσουμε σε επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ, χωρίς πρόσθετο δανεισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Sprider κ. Αθ. Χατζηιωάννου, συμπληρώνοντας ότι οι σχέσεις της εταιρίας του με τις τράπεζες είναι άριστες και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή θα μπορούσε να αντλήσει πρόσθετη δανειοδότηση.

Ο κ. Χατζηιωάννου αναγνώρισε ότι η συγκυρία είναι δυσμενής και χαρακτήρισε ως Νο 1 «αντίπαλο» τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την κρίση, ωστόσο πρόσθεσε: «Σε αυτήν τη συγκυρία, πρωταρχικός σκοπός δεν είναι τα κέρδη, αλλά να διασφαλίσουμε τις ταμειακές μας ροές και να διευρύνουμε τα μερίδια αγοράς μας. Έχουμε τη δυνατότητα να αγωνιστούμε και το τέλος της κρίσης να μας βρει περισσότερο δυνατούς.

Αυτήν την περίοδο κλείνουν μαζικά τα μικρά καταστήματα και αναπτύσσονται οι ξένες αλυσίδες. Εμείς ως Sprider αντιμετωπίζουμε την κατάσταση μέσα από άνοιγμα νέων καταστημάτων, από ανακαίνιση άλλων, ενώ η συλλογή ρούχων Sakis Rouvas πιστεύουμε ότι θα φέρει νέο κόσμο στα καταστήματά μας, κόσμο που γνωρίζει μόνο την παλιά Sprider».

Επιπρόσθετα, μεταξύ των κινήσεων της ελληνικής αλυσίδας περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση των καταστημάτων της, προκειμένου να αναδειχτούν τα brand names που προσφέρει ο όμιλος.


«Κάναμε και λάθη»

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της εισηγμένης είναι και η μείωση του κόστους των ενοικίων. Ήδη η Sprider κατάφερε να επιτύχει πολύ σημαντικές μειώσεις κόστους στα ενοίκια, μέσα από μετεγκαταστάσεις καταστημάτων που είχαν «ενοίκια εποχής 2007 και 2008».

«Γενικότερα στην οικονομία, τα ενοίκια θα πρέπει να πέσουν κατά 60% - 70% προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντισταθούν στην κρίση και ο κόσμος να μπορέσει να αγοράσει φθηνά προϊόντα», ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρίας, συμπληρώνοντας ότι αισιοδοξεί πως τον «πάτο του βαρελιού» θα τον δούμε γύρω στα τέλη του 2011 και αυτό αφού στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αναγκαστούν να κλείσουν πολλά καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά τη Sprider, ο κ. Χατζηιωάννου παραδέχτηκε πως έγιναν και λάθη: «Ανοίγαμε περίπου ένα κατάστημα την εβδομάδα και συμφωνούσαμε υψηλά ενοίκια με τις συνθήκες του 2007 και του 2008. Κάναμε και εμείς λάθη, αλλά τώρα ερχόμαστε να εξορθολογίσουμε αυτήν την κατάσταση και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».

Κατάσταση «συμμαζέματος» υπήρξε και στο εξωτερικό, όπου ο όμιλος αποχώρησε από την Πολωνία και τα Σκόπια, ενώ παράλληλα μείωσε δραστικά το κόστος (ενοίκια) στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Έτσι, οι ζημίες στο εξωτερικό από 3,5 εκατ. ευρώ το 2009 θα μειωθούν φέτος κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα ξεκινά το άνοιγμα νέων καταστημάτων στις χώρες αυτές (άλλα 2 στη Ρουμανία και άλλα 3 στη Βουλγαρία έως το τέλος του έτους).


Πτώση στο εννεάμηνο

Κατά το εννεάμηνο του 2010, ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε πτώση της τάξεως του 12% και η διοίκηση της Sprider ελπίζει ότι με παρόμοιους ρυθμούς θα κλείσει ολόκληρο το έτος, καθώς η πτώση του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε κοντά στο 18%.

Η διοίκηση της εισηγμένης δεν προχώρησε σε εκτιμήσεις για το ύψος των κερδών, ωστόσο αναφέρθηκε στα έκτακτα έξοδα που συνεπάγονται οι μετακομίσεις καταστημάτων, στη δυσμενή για φέτος σχέση του δολαρίου με το ευρώ, καθώς και στο ανοδικό κόστος των ρούχων λόγω της πορείας της τιμής του βάμβακος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v