Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Ολυμπιακή: "Βλέπει" προς Ρουμανία και ενέργεια

Δημόσια έργα στη Ρουμανία, επαναδραστηριοποίηση στον τομέα της ενέργειας και μεγαλύτερη προβολή του Πόρτο Καρράς περιλαμβάνει το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που προωθεί ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Τ. Ολυμπιακή: Βλέπει προς Ρουμανία και ενέργεια
Δημόσια έργα στη Ρουμανία, επαναδραστηριοποίηση στον τομέα της ενέργειας και ακόμη μεγαλύτερη προβολή του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη διεθνή τουριστική αγορά περιλαμβάνει το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που προωθεί εσχάτως ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία αναδιάρθρωσης με συγχωνεύσεις θυγατρικών εταιριών, ενώ η διοίκηση του ομίλου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους και η απορρόφηση της εισηγμένης Μοχλός (ό,τι έχει απομείνει δηλαδή μετά την απόσχιση του κατασκευαστικού της κλάδου) από τη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή.

Η κακή κατάσταση στην εσωτερική κατασκευαστική αγορά, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής του ομίλου δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά τον επόμενο χρόνο, υποχρεώνει την εισηγμένη να αναζητήσει νέα έργα στο εξωτερικό και δη στη Ρουμανία, όπου έχει παρουσία και εμπειρία.

Στο πλαίσιο αυτό, προτίθεται να συμμετάσχει σε δύο επικείμενους διαγωνισμούς του ρουμανικού δημοσίου για οδικά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επισημαίνεται πως το υποκατάστημα που διατηρούσε στη Ρουμανία η θυγατρική Μοχλός για την εκτέλεση των έργων που είχε αναλάβει εκεί πριν έναν χρόνο οδηγήθηκε σε πτώχευση με απόφαση των τοπικών δικαστικών αρχών. Ωστόσο, η Τεχνική Ολυμπιακή θεωρεί άδικη την απόφαση αυτή και υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν θα επηρεάσει τα επόμενα βήματά της στη γειτονική χώρα.


Ξανά στην ενέργεια;

Η δυσκολία για εξασφάλιση νέου κατασκευαστικού αντικειμένου (το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου δεν ξεπερνά σήμερα τα 100 εκατ. ευρώ) και η εκτίμηση ότι δεν θα δημοπρατηθούν άμεσα νέα δημόσια έργα στην Ελλάδα έχουν βάλει σε σκέψεις τη διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής αναφορικά με τη σκοπιμότητα επαναδραστηριοποίησης στον τομέα της ενέργειας.

Το 2006 ο κατασκευαστικός όμιλος είχε πουλήσει τη θυγατρική εταιρία Μελτέμι Καστρί, μέσω της οποίας μέχρι τότε είχε παρουσία στον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Η Μελτέμι Καστρί είχε σε λειτουργία ένα αιολικό πάρκο στην Εύβοια και διέθετε και τέσσερις άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στους νομούς Λακωνίας, Αχαΐας και Μαγνησίας, με συνολική ισχύ 72 MW.

Μετά την πώληση της εν λόγω θυγατρικής ο όμιλος δεν ασχολήθηκε ξανά μέχρι σήμερα με νέες επενδύσεις στην ενέργεια. Αυτό όμως έχει αρχίσει να το εξετάζει και συζητά εκ νέου με τρίτους φορείς, εκτιμώντας ότι αυτός ο τομέας (είτε στην παραγωγή είτε στην εμπορία) θα αποφέρει σημαντικά κέρδη το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, και παράλληλα με τα σχέδια για το εξωτερικό και την ενέργεια, ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη διεθνή τουριστική αγορά, με στόχο να εξασφαλίσει πιο πολλούς επισκέπτες για περισσότερο χρονικό διάστημα στο τουριστικό θέρετρο.

Στο πλαίσιο αυτό ενδυναμώνει τα ανάλογα τμήματα (πωλήσεων, προβολής κ.ά.) και βρίσκεται σε επαφή με μεγάλα ξένα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να συμφωνήσει για νέες συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση, και σε αντίθεση με τις κατά καιρούς φήμες, οι επικεφαλής του ομίλου δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης του συγκροτήματος.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v