Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΒΙΕΜΕΚ: Μάχες εναντίον γραφειοκρατίας!

Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ ήταν εταιρία παραγωγής εκρηκτικών υλών, που προσπάθησε να την αναστήσει κατά τη δεκαετία του 1990 ο Δημήτρης Οικονομίδης. Μπαίνει στην ενέργεια, "ψάχνει"… τα απορρίμματα.

ΕΛΒΙΕΜΕΚ: Μάχες εναντίον γραφειοκρατίας!
Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ ήταν μια εταιρία παραγωγής εκρηκτικών υλών, που προσπάθησε να την αναστήσει κατά τη δεκαετία του 1990 ο Δημήτρης Οικονομίδης.

Ο περιβόητος επιχειρηματίας, αρχικά μπήκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας σαν ένας άλλος Μίδας, που όποια μετοχή έπιανε… μετατρεπόταν σε χρυσό, ωστόσο στη συνέχεια κατακρίθηκε έντονα, όταν όλες οι εισηγμένες του επιχειρήσεις διέκοψαν κάθε δραστηριότητά τους…

Τα νέα "αφεντικά" της ΕΛΒΙΕΜΕΚ δεν πόνταραν φυσικά στη δραστηριότητα των εκρηκτικών υλών, αλλά στην αξιοποίηση της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στον νομό Βοιωτίας. Μόνο που το μεγαλύτερο εμπόδιο το οποίο κλήθηκαν (και καλούνται) να αντιμετωπίσουν δεν είναι άλλο από την… ελληνική γραφειοκρατία!

--- Αναπάντητη αίτηση από το 2006!

Βασικός στόχος της εισηγμένης είναι να εκμεταλλευτεί το μεγάλο οικόπεδο που διαθέτει στα Οινόφυτα (50ό χλμ. Εθνική Οδού Αθηνών - Λαμίας), με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορευματικού κέντρου.

Αφού ελήφθησαν για τον σκοπό αυτόν χρονοβόρες άδειες (δασαρχεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, ΟΣΕ κ.ά.), τον Φεβρουάριο του 2006 (πριν από 4,5 χρόνια) υποβλήθηκε αίτημα στο υπουργείο Μεταφορών "περί ένταξης του επιχειρηματικού της σχεδίου στον Νόμο 3333/05 περί εμπορευματικών κέντρων".

Οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε ελλείψεις του παραπάνω νόμου. Μεσολάβησαν κάποιες τροποποιήσεις και τελικά μόλις πριν από λίγες ημέρες (18/10/2010) το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εξέδωσε την ερμηνευτική εγκύκλιο για τον νόμο του 2005 (καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες ίδρυσης εμπορευματικών κέντρων) και τώρα η ΕΛΒΙΕΜΕΚ θα προχωρήσει σύντομα σε επικαιροποίηση του φακέλου που είχε υποβάλει από το 2006.

Προφανώς, παραμένει άγνωστο το αν και το πότε θα εγκριθεί το επικαιροποιημένο αίτημα του 2006, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως για να προχωρήσει το συγκεκριμένο project, πέρα από τις σχετικές άδειες, χρειάζεται και αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, οπότε οι μέτοχοι της εισηγμένης θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη…

--- Οι νέες δραστηριότητες

Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ, ωστόσο, διαθέτει και άλλα ακίνητα, τα οποία προτίθεται να εκμεταλλευτεί. Τα δύο από αυτά -και πάλι ύστερα από μάχες με την ελληνική γραφειοκρατία- θα χρησιμοποιηθούν για να λειτουργήσουν ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το πρώτο από αυτά είναι στο Τάχυ Βοιωτίας ισχύος 1,95 MW, έχει πάρει όλες τις σχετικές άδειες και έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η επένδυση των 4,8 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. από την πρόσφατη ΑΜΚ και τα υπόλοιπα 3,48 με δανεισμό) προκειμένου το πάρκο να ξεκινήσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2011 και να αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα γύρω στο 1 εκατ. ευρώ.

Για το δεύτερο αιολικό πάρκο (ισχύος 985,6 KW) έχει υποβληθεί αίτημα προς τη ΔΕΗ και ελπίζεται ότι θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί ίσως και μέσα στο 2011.

Και τέλος, η ΕΛΒΙΕΜΕΚ βρίσκεται στη φάση της μελέτης και έρευνας της υπάρχουσας αγοράς, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της σε δραστηριότητες, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση αστικών, βιομηχανικών και επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων κ.λπ. Στα πλεονεκτήματα της εισηγμένης είναι η διάθεση ακινήτου μεγάλης έκτασης, που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια τέτοια δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v