Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαίσιο: Κερδίζει μερίδια από «μελλοθανάτους»

Η αύξηση μεριδίων σε βάρος αυτών που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγορά είναι ο βασικός στόχος της Πλαίσιο, χωρίς να αποκλείεται και η εκμετάλλευση κάποιας «νέας ευκαιρίας».

Πλαίσιο: Κερδίζει μερίδια από «μελλοθανάτους»
Η αύξηση μεριδίων σε βάρος αυτών που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγορά είναι ο βασικός στόχος της Πλαίσιο, χωρίς να αποκλείεται και η εκμετάλλευση κάποιας «νέας ευκαιρίας» λόγω και της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει ο εισηγμένος Όμιλος.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο κ. Γιώργος Γεράρδος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας ότι «το 2011 θα είναι ζόρικο έτος, καθώς η αγοραστική δύναμη όχι μόνο μειώνεται, αλλά προβλέπεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

Από την άλλη πλευρά όμως, η διοίκηση στάθηκε στην πολύ ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει (μηδενικός δανεισμός για κεφάλαια κίνησης) στα μειωμένα αποθέματα (η πρόβλεψη απομείωσης θεωρείται ως ιδιαίτερα αυστηρή) και στις απαιτήσεις που είναι ασφαλισμένες.

Και όλα αυτά, όταν σε μια αγορά που βρίσκεται σε ύφεση, οι πλείστες εταιρείες υποχρεώνονται σε μακροχρόνιες ζημιές και κάποιες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενέσεις προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Το 2010 η Πλαίσιο αύξησε το μερίδιο αγοράς της κατά 2% στην ψηφιακή τεχνολογία, κατά 1,8% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (IP) και κατά 0,3% στην τηλεφωνία.

Η διοίκηση της Πλαίσιο επίσης πιστεύει ότι θα ωφεληθεί μέσα στο 2011 στο κομμάτι των πωλήσεων προς τις επιχειρήσεις (εκεί δέχεται και το μικρότερο ανταγωνισμό) από τις καινούργιες τεχνολογίες (Smartphones, Smart TVs, Tablets), αλλά και από τις συνέργιες που μπορεί να εκμεταλλευθεί. Επίσης, το κατάστημα επί της οδού Στουρνάρη, πρόκειται σύντομα να τεθεί και πάλι σε λειτουργία.

Στο ερώτημα του κατά πόσο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί «νέες ευκαιρίες», ο κ. Γιώργος Γεράρδος απάντησε πως υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα, αλλά δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού βάζοντας σε περιπέτειες την εταιρεία. Ως «ευκαιρίες» μάλιστα δεν χαρακτήρισε μόνο κάποιες εξαγορές, αλλά και άλλες επιλογές όπως πχ η μετεγκατάσταση σε ακίνητα με χαμηλότερα ενοίκια, η ενίσχυση της εταιρείας με ακόμη πιο ικανό προσωπικό κ.λπ.

Η πορεία του 2010

Σχολιάζοντας την πορεία της περυσινής χρήσης, ο κ. Γεράρδος εστίασε στη δραστική βελτίωση των ταμιακών ροών (μείωση αποθεμάτων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων) στην υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, στη διατήρηση της μικτής κερδοφορίας (η ενίσχυση των private labels συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση), στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Το 2010, τα προ φόρων κέρδη της Πλαίσιο διαμορφώθηκαν σε 5,1 εκατ. ευρώ, έναντι 7,5 εκατ. το 2009 (-33,4%), ενώ λόγω και της έκτακτης εισφοράς, η πτώση των καθαρών αποτελεσμάτων ήταν ακόμη μεγαλύτερη (-45,4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v