Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΟΧΛ: Χωρίς την αποδοχή μικρομετόχων η συγχώνευση

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μικρομετόχων, εγκρίθηκε τελικά με τις ψήφους των βασικών μετόχων της Μοχλός το σχέδιο σύμβασης για τη συγχώνευση με απορρόφηση από τη θυγατρική Τοξότης της εταιρίας Στροφίλη.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΜΟΧΛ: Χωρίς την αποδοχή μικρομετόχων η συγχώνευση
Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μικρομετόχων, εγκρίθηκε τελικά με τις ψήφους των βασικών μετόχων της Μοχλός το σχέδιο σύμβασης για τη συγχώνευση με απορρόφηση από τη θυγατρική Τοξότης της εταιρίας Στροφίλη και τμήματος του κατασκευαστικού κλάδου της εισηγμένης τεχνικής εταιρίας.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας που εκπροσωπούσαν στην α’ επαναληπτική Γ.Σ. περίπου το 4,10% των παρισταμένων, εξέφρασαν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης, ενώ ζήτησαν αναβολή της απόφασης μέχρις ότου η διοίκηση της Μοχλός τους δώσει πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία για την επικείμενη συγχώνευση.

Ωστόσο, το αίτημά τους απορρίφθηκε, καθώς το ποσοστό που είχαν οι μικρομέτοχοι ήταν μικρότερο του 5% που προβλέπει η νομοθεσία ως κατώτερο όριο για την αναβολή μιας γενικής συνέλευσης.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Μοχλός επεσήμανε ότι η απορρόφηση της εταιρίας Στροφίλη και τμήματος του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός από την Τοξότης έχει ως στόχο την ενίσχυση της τελευταίας, ενώ της δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το εργοληπτικό της πτυχίο από την τέταρτη τάξη που είναι σήμερα στην πέμπτη κατηγορία του ΜΕΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τμήμα του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός που θα απορροφήσει η Τοξότης αφορά κατά κύριο λόγο υπεργολαβίες της εισηγμένης, τα οδικά έργα παραχώρησης, με το ανεκτέλεστο αυτών των εργασιών να ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις από τα εισφερόμενα στην Τοξότης έργα ανέρχονται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις στα 19 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σήμερα η Μοχλός ελέγχει περί το 58% του μετοχικού κεφαλαίου της Τοξότης, ενώ μετά την επικείμενη συγχώνευση, το ποσοστό θα ανέλθει στο 66%.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέτοχοι της μειοψηφίας εξετάζουν σοβαρά να ζητήσουν οικονομικό έλεγχο στον όμιλο, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις και κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση, ζημίωσαν τις δύο εισηγμένες επιχειρήσεις (Τεχνική Ολυμπιακή, Μοχλός).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v