Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Καταγγελίες μετόχων για κακοδιαχείριση

Στη διερεύνηση καταγγελιών που έχουν κάνει οι μικρομέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής και της Μοχλός για κακοδιαχείριση και εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων εκ μέρους των βασικών μετόχων του ομίλου προχωρά η Ε.Κ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΟΛΥΜΠ: Καταγγελίες μετόχων για κακοδιαχείριση
Στη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν κάνει οι μικρομέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής και της θυγατρικής Μοχλός για κακοδιαχείριση και εξυπηρέτηση καθαρά προσωπικών συμφερόντων εκ μέρους των βασικών μετόχων του κατασκευαστικού ομίλου προχωρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι καταγγελίες, όπως αυτές διατυπώθηκαν μέσω δύο χωριστών ομαδικών επιστολών που απέστειλαν προ διμήνου στις χρηματιστηριακές αρχές οι μέτοχοι μειοψηφίας των δύο εισηγμένων, πρόκειται να εξεταστούν σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη διενέργεια ελέγχου ώστε να διαπιστωθεί αν είναι βάσιμες.

Πάντως, ακόμα και αν το αίτημα για την πραγματοποίηση έκτακτου ελέγχου δεν γίνει αμέσως αποδεκτό από τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, οι μικρομέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής σχεδιάζουν να καταθέσουν προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ώστε να διαταχθεί πλέον δικαστικά η διερεύνηση της οικονομικής και λειτουργικής διαχείρισης του ομίλου.

Οι σχέσεις της διοίκησης της Τεχνικής Ολυμπιακής, υπό τον κ. Κωνσταντίνο Στέγγο, με τους μετόχους μειοψηφίας έχουν διαταραχθεί τα τελευταία τρία χρόνια, με αφορμή την απαξίωση της μεγάλης επένδυσης την οποία ο κατασκευαστικός όμιλος είχε πραγματοποιήσει προ δεκαετίας στην αμερικανική αγορά real estate.

Η πτώχευση της θυγατρικής στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εσωτερική κατασκευαστική αγορά (συρρίκνωση του αντικειμένου εργασιών, καθυστέρηση στις πληρωμές του Δημοσίου κ.ά.) και την ύφεση στην οικονομία της χώρας, υποχρέωσε την εταιρεία να αναδιαρθρώσει τη δομή της για να περιορίσει τις λειτουργικές της δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε συγχωνεύσεις θυγατρικών, κινήσεις που κατά την άποψη των μικρομετόχων δεν έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου των μετόχων, αλλά με βάση το συμφέρον της διοίκησης του ομίλου.


--- Τι καταγγέλλουν

Η πρώτη καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγινε από μέλη της οικογένειας Φουρλή, τα οποία ελέγχουν συνολικά το 6,7% της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Στο έγγραφο που απέστειλαν σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Κατά το πρόσφατο παρελθόν διαπιστώθηκαν περιστατικά διαχείρισης της εταιρείας και των θυγατρικών της, που όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά δημιουργούν και σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον ορισμένες ενέργειες έχουν γίνει με γνώμονα την προάσπιση του εταιρικού συμφέροντος ή την επιδίωξη από μέλη του διοικητικού συμβουλίου ιδίων συμφερόντων, προς βλάβη των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας, ληφθείσες κατά κατάχρηση πλειοψηφίας».

Μεταξύ των ενεργειών αυτών αναφέρουν την απόκτηση ποσοστού 9,09% από τον κ. Κωνσταντίνο Στέγγο στην εταιρεία Πόρτο Καρράς με τη μορφή stock options, την καταβολή υπέρογκων ποσών ως αμοιβών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, την απόκτηση από μέλη της οικογένειας Στέγγου άδειας παραγωγής ενέργειας για φωτοβολταϊκό σταθμό που θα λειτουργήσει εντός του Πόρτο Καρράς, αλλά και τη μείωση μέσω «ύποπτων» συγχωνεύσεων του ποσοστού συμμετοχής των εισηγμένων σε βασικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, όπως είναι το τουριστικό συγκρότημα στη Χαλκιδική και η αμιγώς κατασκευαστική δραστηριότητα.

Πάνω-κάτω, τις ίδιες καταγγελίες διατύπωσε στην επιστολή που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ομάδα ακόμα περίπου είκοσι μικρομετόχων, οι οποίοι μαζί φέρονται να ελέγχουν κάτι λιγότερο από το 9% της εισηγμένης.

--- Φωνή βοώντος...

Πάντως, επιδίωξη των μετόχων μειοψηφίας -όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ίδιοι- είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν με τους επικεφαλής του ομίλου και για τον λόγο αυτόν έχουν καλέσει επανειλημμένα τη διοίκηση να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα των ενεργειών και των επιχειρηματικών αποφάσεών της.

Ωστόσο, υποστηρίζουν πως η ανταπόκριση στα ζητήματα και στις ερωτήσεις που υποβάλλουν κατά διαστήματα κάθε άλλο παρά άμεση και ικανοποιητική είναι, γεγονός που φαίνεται πως θα οδηγήσει σε οριστική ρήξη τη σχέση των δύο πλευρών.

Πράγματι, η εταιρεία αποφεύγει να αποσαφηνίσει τα ζητήματα που θέτουν οι μέτοχοι της μειοψηφίας, υποστηρίζοντας ορισμένες φορές το επιχειρηματικό απόρρητο. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσει στη διαμάχη διοίκησης - μικρομετόχων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιταχύνοντας τις όποιες εξελίξεις στον όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v