Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΑΣΩ: Πτώση στο α΄ τρίμηνο

Μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση παρουσιάζει η πορεία του 2011 για τον όμιλο ΙΑΣΩ, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης κ. Πασχάλης Μπουχώρης.

ΙΑΣΩ: Πτώση στο α΄ τρίμηνο
Μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση παρουσιάζει η πορεία του 2011 για τον όμιλο ΙΑΣΩ, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού, ανέφερε ο γενικός διευθυντής(*) της εισηγμένης κ. Πασχάλης Μπουχώρης κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

O κ. Μπουχώρης σημείωσε ότι ενώ πέρυσι παρατηρήθηκε στροφή από τις ιδιωτικές γυναικολογικές κλινικές προς τα δημόσια νοσοκομεία, φέτος έχει αρχίσει να παρατηρείται κάποια αναστροφή της τάσης. Ωστόσο, η παρατηρούμενη μείωση των γεννήσεων και οι μεγάλες μειώσεις των τιμολογίων έχουν επηρεάσει δυσμενώς την αγορά.

Άλλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι η μείωση της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, η αναδιάρθρωση της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς αλλά και η είσοδος νέων «παικτών» στην αγορά (στο ΙΑΣΩ πάντως δηλώνουν ότι οι απώλειες από τη λειτουργία του ΡΕΑ είναι περιορισμένες).

Η κρίση έχει επιδράσει αρνητικά και στον αριθμό των περιστατικών που επισκέπτονται τις γενικές κλινικές (π.χ. IASO General) και πολλοί ασθενείς περιορίζονται στα άκρως απαραίτητα, αναβάλλοντας όσο μπορούν θεραπείες και επεμβάσεις.

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κατέγραψε πέρυσι ζημίες, τις οποίες η διοίκηση αποδίδει στο γεγονός ότι το 2010 ήταν ο πρώτος χρόνος λειτουργίας και πάντοτε οι κλινικές υποχρεώνονται σε ζημίες κατά τα πρώτα 2 - 3 χρόνια λειτουργίας τους.

Ειδικότερα για το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ο κ. Μπουχώρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σημειώσει λειτουργικό κερδοφόρο αποτέλεσμα νωρίτερα από το 2013, θέτοντας ως μήνα-κλειδί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μέχρι σήμερα, έρχονται στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κυρίως τα δύσκολα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα από τον ανταγωνισμό. Όσο και αν αυτό είναι δυσμενές ως προς το ύψος του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας, σε βάθος χρόνου αναβαθμίζει την εικόνα του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες γυναίκες να πιέζουν τους γιατρούς τους να συνεργαστούν με τον όμιλο ΙΑΣΩ, ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον, προέβλεψε ότι κάποιες από τις άλλες ιδιωτικές κλινικές δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τη μελλοντική πορεία της συγκεκριμένης θυγατρικής εταιρίας.

Γενικότερα, τα στελέχη του ΙΑΣΩ επισήμαναν ότι ο όμιλος σημειώνει κέρδη προ φόρων, διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και υλοποιεί μια σειρά υποσχόμενες επενδύσεις.

Μεταξύ των φετινών στόχων, άλλωστε, συγκαταλέγονται η ενίσχυση της ρευστότητας, η προσέλκυση νέων ιατρών, η μείωση του λειτουργικού κόστους και φυσικά η υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη του ΙΑΣΩ, βέβαια, δεν άφησαν ασχολίαστο και το θέμα της κλινικής ΓΑΙΑ, με τον γενικό διευθυντή του εισηγμένου ομίλου κ. Πασχάλη Μπουχώρη να μιλά για «στρεβλή προσπάθεια» και να αναφέρει πως «δεν πρέπει να επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων μονάδων» και ότι «κοντός ψαλμός αλληλούια», εννοώντας τις γνωματεύσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τις δεσμεύσεις των δύο τελευταίων υπουργών Υγείας (Λοβέρδος, Ξενογιαννακοπούλου) ότι θα ακολουθήσουν τις προτάσεις του Συμβουλίου.

Αντίθετα, με θετικό τρόπο σχολίασε ο κ. Μπουχώρης το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για τα βλαστοκύτταρα που έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση, καθώς πιστεύει ότι, εφόσον τελικά αποτελέσει νόμο του κράτους, θα βάλει τάξη στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότερες λεγόμενες «τράπεζες» δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή και καταφεύγουν στο εξωτερικό!

Το ποσοστό της EUROMEDICA

Πώς σχολίασε η διοίκηση του ΙΑΣΩ δημοσιεύματα που φέρουν τον όμιλο EUROMEDICA να θέλει να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή την οποία κατέχει στο ΙΑΣΩ:

Θεωρούν πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και ότι δεν μπορούν να απαντήσουν σχετικά. Επίσης, υπενθυμίζουν πως θα πρέπει να συμφωνήσουν για την πώληση και οι τρεις τράπεζες στις οποίες οι μετοχές είναι ενεχυριασμένες…


(*) Εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι ο κ. Μπουχώρης είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΙΑΣΩ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v