Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στα 119 εκατ. ευρώ τα κέρδη Q1

Στα 119 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη και στα 165 εκατ. ευρώ τα EBITDA του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στο α΄τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 99,7 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕ: Στα 119 εκατ. ευρώ τα κέρδη Q1
Στα 119 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο α' τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 99,7 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν στα 165 εκατ. ευρώ στο α΄τρίμηνο ενώ τα "καθαρά" EBITDA, εξαιρουμένων των ισοτιμιακών επιπτώσεων στα αποθέματα πετρελαίου, ανήλθαν στα 72 εκατ. ευρώ από 124 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια σχολίασε:

«Το δυσμενές διεθνές περιβάλλον διύλισης και οι αυξανόμενες προκλήσεις της Ελληνικής αγοράς επηρέασαν τα αποτελέσματα μας. Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη συνεχή μείωση του κόστους και στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και των χρηματορροών, διατηρώντας έτσι ισχυρή την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, οι υψηλές τιμές αργού πετρελαίου και η κρίση της Ελληνικής οικονομίας συνθέτουν ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία μας. Σε αυτό το περιβάλλον βασική μας προτεραιότητα παραμένει η ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αναβάθμισης των βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων, του εξορθολογισμού των δαπανών μας καθώς και της εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων μας στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, στον εφοδιασμό και εμπορία, στη γεωγραφική μας θέση και στις καθετοποιημένες δραστηριότητές μας.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις αρνητικές συγκυρίες ολοκληρώθηκε η επένδυση αναβάθμισης στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ανέγερση των νέων μονάδων στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Ένα έργο που αποτελεί την σημαντικότερη αναπτυξιακή επένδυση του Ομίλου τα τελευταία χρόνια και τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα». 

Τα αποτελέσματα ομίλου το α' τρίμηνο 2011

Το Α’ τρίμηνο του 2011 επηρεάστηκε από το δυσμενές περιβάλλον που επικράτησε στον κλάδο διύλισης, καθώς επίσης και από τη συνεχιζόμενη κρίση στην εγχώρια αγορά που επηρέασε αρνητικά ιδιαίτερα τον κλάδο της εγχώριας εμπορίας.

Παρά τη βελτίωση στον κλάδο των πετροχημικών, και την πρόοδο στα έργα μετασχηματισμού και στον έλεγχο των λειτουργικών δαπανών, η επίδραση των χαμηλών περιθωρίων και όγκων πωλήσεων οδήγησε σε Συγκρίσιμα Λειτουργικά Κέρδη € 72εκ., μειωμένα κατά 42% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα Συγκρίσιμα Καθαρά κέρδη ανήλθαν σε € 45εκ., αυξημένα κατά 5% περίπου σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2010, λόγω της υψηλότερης συνεισφοράς στα αποτελέσματα του Ομίλου από την κερδοφορία της ΔΕΠΑ (€ 24εκ.). Θετική επίδραση είχε η αποτίμηση των δανείων σε δολάρια ΗΠΑ, που οδήγησε σε συναλλαγματικά κέρδη ύψους € 27εκ.

Αναφορικά με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, τα Καθαρά κέρδη που ανήλθαν στα € 119εκ. (έναντι € 43εκ. το Α’ τρίμηνο του 2010), επηρεάστηκαν σημαντικά από τη θετική αποτίμηση των αποθεμάτων της τάξης των €93 εκ. (έναντι € 27εκ. το Α’ τρίμηνο 2010) ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών αργού.

Η αύξηση των τιμών επηρέασε και τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης καθώς ο Όμιλος διατηρεί πάνω από 2,5εκ. τόνους καυσίμων σε υποχρεωτικά αποθέματα ασφαλείας. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μια αύξηση των απασχολουμένων κεφαλαίων στα € 4,8δις (+6%) και του δείκτη δανειακής μόχλευσης (Δανειακές υποχρεώσεις/Απασχολούμενο κεφάλαιο) στο 48%.

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ, ΕΜΠΟΡΙΑ

- Μείωση του όγκου πωλήσεων στην Ελλάδα κατά 16%, σαν αποτέλεσμα του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, ανοδικές ήταν οι εξαγωγές λευκών προϊόντων (κυρίως βενζινών) και οι πωλήσεις σε καύσιμα Ναυτιλίας.

- Σαν αποτέλεσμα των χαμηλότερων όγκων πωλήσεων και των μειωμένων περιθωρίων διύλισης, τα Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διύλισης της Ελλάδας ανήλθαν στα € 41εκ. (Α’ τρίμηνο 2010: € 89εκ.), παρά τη θετική επίδραση των πρωτοβουλιών περιορισμού κόστους και μετασχηματισμού.

- Η συνεισφορά από τις δραστηριότητες του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ στην ΠΓΔΜ στα αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθε στα € 5εκ σε επίπεδο EBITDA, ενώ οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά +6%.

ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ

- Η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας επηρέασε την εγχώρια αγορά πιέζοντας τους όγκους πωλήσεων και τα περιθώρια κερδοφορίας, με αποτέλεσμα τα κέρδη EBITDA να ανέλθουν στα €12εκ., έναντι € 27εκ. το Α’ τρίμηνο του 2010.

- Οι συνέργιες από την ενσωμάτωση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ και ο έλεγχος δαπανών αντιστάθμισαν μέρος της πτώσης της κερδοφορίας.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

- Μέσα σε ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον στις περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, οι εμπορικές θυγατρικές εταιρίες διατήρησαν τους όγκους πωλήσεων και τα μερίδια αγοράς με αποτέλεσμα τα κέρδη EBITDA να ανέλθουν στα € 7εκ. (έναντι € 8εκ. το Α’ τρίμηνο του 2010).

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

- Τα ισχυρά περιθώρια του πολυπροπυλενίου αντιστάθμισαν την αρνητική επίδραση από τους χαμηλότερους όγκους πωλήσεων. Σαν αποτέλεσμα τα κέρδη EBITDA στον κλάδο των Πετροχημικών ανήλθαν στα € 18εκ., έναντι € 8εκ. το Α’ τρίμηνο του 2010.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

- Η κοινοπραξία ELPEDISON έχει θέσει σε εμπορική λειτουργία το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Θίσβη από τις αρχές του έτους, με θετική συμβολή στα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου.

- Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στα αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθε στα € 24εκ. (έναντι € 14εκ. το Α’ τρίμηνο του 2010). Η βελτίωση οφείλεται κυρίως σε αυξημένους όγκους πωλήσεων φυσικού αερίου.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ

- H αναβάθμιση του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο έργο αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί κατά 84%. Αυτά τα έργα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των επενδύσεων στο Α’ τρίμηνο, ύψους € 91εκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v