Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Imperio: Η σύλληψη και τα καυτά ερωτήματα

«Κερασάκι στην τούρτα» μιας υπόθεσης που κρατάει χρόνια και «σηκώνει πολλή κουβέντα» είναι η σύλληψη στις 23/1 του προέδρου της εισηγμένης. Οι χειρισμοί και τα τέσσερα ερωτήματα που καίνε.

Imperio: Η σύλληψη και τα καυτά ερωτήματα
Μία δεκαετία πίσω, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως κάποια χρόνια αργότερα η Imperio θα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και ο πρόεδρός της θα συλλαμβανόταν (η εταιρία εξέδωσε σήμερα διευκρινιστική ανακοίνωση) από τις αρχές για ληξιπρόθεσμα χρέη της εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο.

Η Imperio ήταν το κλασικό παράδειγμα της μικρής μεν, αλλά νοικοκυρεμένης εταιρείας στο Χ.Α. Με ηγέτη και διευθύνοντα σύμβουλο τον αείμνηστο Χρίστο Χριστολένη, είχε αξιοσημείωτη κερδοφορία, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της ΕΤΕΒΑ, πριν η τελευταία απορροφηθεί από τη μητρική Εθνική Τράπεζα.

Μετά τον θάνατο του βασικού μετόχου, στο πρώτο μισό της περασμένης δεκαετίας, η ηγεσία της εισηγμένης πέρασε στα παιδιά του, όχι όμως για πολύ, καθώς αργότερα αποφασίστηκε η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών στον επιχειρηματία Ιωάννη Αρβανίτη.

Ήρθαν τα πάνω κάτω

Από τότε ήρθαν τα πάνω κάτω. Ακολούθησαν επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, επιβάρυνση με τραπεζικά δάνεια και ταυτόχρονα μια σειρά απορροφήσεις άλλων εταιρειών του κλάδου.

Το story έλεγε πως η Imperio θα μπορούσε να μετεξελιχθεί -μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων- σε ηγέτιδα δύναμη ενός κατακερματισμένου κλάδου (logistics-μεταφορές), εκμεταλλευόμενη συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Όταν μάλιστα γύρω στο 2007 είχαν γίνει οι πρώτες απορροφήσεις εταιρειών και είχε πειστεί ο γνωστός εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης να αποκτήσει ποσοστό μειοψηφίας, η μετοχή ήταν στα πάνω της και υπήρχαν πολλά παπαγαλάκια που δεν σταματούσαν να μιλούν για μεγάλα νούμερα στο χαρτί και για άλλα σχετικά...

Ούτε φυσικά και η ίδια η διοίκηση της Imperio ήταν φειδωλή στις ανακοινώσεις της.

Στις αρχές, για παράδειγμα, του 2008, περιγράφοντας τις προοπτικές του έτους, μιλούσε για στόχους «μεγαλύτερης διείσδυσης σε αγορές όπου το μεταφορικό έργο θα παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου…». Επίσης έλεγε ότι επιδιώκει «περαιτέρω διείσδυση στο μεταφορικό έργο αδρανών και χωματουργικών προϊόντων, στις θαλάσσιες μεταφορές αποστάσεων, στις μεταφορές στρατιωτικών φορτίων, στο home moving και στο fine arts moving», πέρα από την εξέταση «κινήσεων συμμετοχών, εξαγορών, συγχωνεύσεων και απορροφήσεων εταιρειών του ευρύτερου κλάδου». Μόνο αυτά…

Αλλά και τον Μάιο του 2011 (καταμεσής της κρίσης, με τους βασικούς μετόχους να μην έχουν εξασφαλίσει δανεισμό για τη συμμετοχή τους στη δρομολογούμενη τότε ΑΜΚ), η διοίκηση υποστήριζε πως, αν καλυπτόταν τελικά η έκδοση, θα χρησιμοποιούσε 4,6 εκατ. ευρώ για «επενδυτικά-αναπτυξιακά σχέδια μέσω στρατηγικών-επιλεγμένων εξαγορών εταιρειών, ή και στοιχείων ενεργητικού, δικτύων κ.λπ., τόσο στην ευρύτερη περιοχή Ελλάδας-Βαλκανίων όσο και σε σημεία γεωστρατηγικής σημασίας (ΝΑ. Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Άπω Ανατολή) μέχρι το τέλος της χρήσεως 2013». Για την… Ανταρκτική ούτε κουβέντα!

Ωστόσο, παρά τους μεγαλεπήβολους στόχους που έθετε κάθε χρόνο η Imperio, παρά τη συνεχή απορρόφηση νέων εταιρειών και τη διάχυση του ποσοστού των παλαιών μετόχων, η κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων δεν έλεγε να βελτιωθεί με τίποτε: -504 χιλ. ζημία το 2007, -5,6 εκατ. ευρώ το 2009, -4,8 εκατ. ευρώ το 2010, μεγάλες ζημίες πέρυσι…

Οι... κακές γλώσσες έλεγαν πως «αυτοί ενδιαφέρονται κυρίως για τη μετοχή» και κάποιοι ανταγωνιστές διέδιδαν πως «με εξαίρεση ένα-δύο άτομα δεν την ξέρουν τη δουλειά»…

Σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων

Αν λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκαν από παχιά λόγια και από μηδενικά αποτελέσματα, το 2011 ήταν η χρονιά των μεγάλων και αναπάντητων ερωτημάτων.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Πρώτον, αποφασίζεται στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Casa Magna, μέσω της οποίας ο ιδιοκτήτης της τελευταίας θα έβαζε στην αύξηση κεφαλαίου της Imperio μόλις 2 εκατ. ευρώ και πέρα από το ποσοστό που θα λάμβανε θα απορροφούσε ουσιαστικά ένα μεγάλο ποσοστό των εργασιών του εισηγμένου ομίλου(!) (απόσχιση κλάδου logistics, βλέπε σχετικό σχόλιο της στήλης «Χαμαιλέων»).

Δεύτερον, ενώ στις 10 Ιουνίου 2011, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της Imperio ψηφίζεται διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον βασικότερο μέτοχο της εισηγμένης Ι. Αρβανίτη, στις 11 Ιουλίου (μόλις έναν μήνα αργότερα) το διοικητικό συμβούλιο αλλάζει και ο κ. Αρβανίτης εγκαταλείπει το Δ.Σ., αν και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος… Γιατί άραγε; Μήπως η αποχώρηση σχετίζεται με όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια;

Τρίτον, η νέα διοίκηση πιάνει δουλειά και σε λίγους μόλις μήνες σκάει μια απίστευτη επισφάλεια ύψους 5,8 εκατ. ευρώ(!) που προέκυψε από πώληση θυγατρικής το 2009…

Συγκεκριμένα, γίνεται φανερό πως για να πουληθεί η τότε θυγατρική ΔΟΜΥΛΙΚΟ έναντι μόλις 1 εκατ. ευρώ δόθηκε δάνειο στον αγοραστή 3,3 εκατ. ευρώ και επιπλέον εγγύηση 2,8 εκατ. ευρώ για ομολογιακό δάνειο που είχε πάρει η ΔΟΜΥΛΙΚΟ! Όλα αυτά, μάλιστα, δόθηκαν σε μια αγοράστρια εταιρεία χωρίς καμία εξασφάλιση και χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο!

Η ΔΟΜΥΛΙΚΟ λοιπόν «τα έπαιξε» και η Imperio έμεινε με ζημία 5,8 εκατ. ευρώ στο χέρι (βλέπε άλλο σχετικό σχόλιο στον «Χαμαιλέοντα).

Τέταρτον, ενώ στις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου που υπογράφονται στα τέλη Αυγούστου δεν αναφέρεται τίποτε περί ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ούτε κάτι σχετικό στην παράγραφο για τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο της εξεταζόμενης περιόδου (δηλαδή από την 1η Ιουλίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου), σε μετέπειτα ανακοίνωση η Imperio ανακοινώνει πως ο χρόνος δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου 2011 και το ύψος αυτών στις 30/11/2011 ανερχόταν σε: 11,57 εκατ. προς προμηθευτές, 2 εκατ. προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, 3,34 εκατ. προς την εφορία (ΔΟΥ) και 834 χιλ. ευρώ προς εργαζόμενους. Και αυτό παρά την αύξηση των 2 εκατ. ευρώ που μπήκε στο ταμείο από την ΑΜΚ(!) (βλέπε σχετικό σχόλιο στον «Χαμαιλέοντα»).

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια ανακοίνωση, η κατάσταση στην εταιρεία φαίνεται πως έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες του 2011. Λόγω της αποχώρησης της πλειοψηφίας των μετόχων και στελεχών των απορροφηθέντων εταιρειών, παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο του 2011.

Από τον Οκτώβριο όμως και μετά, δυσμενή επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη και στην εξέλιξη της εισηγμένης είχε η απώλεια τόσο πελατολογίου, όσο και σημαντικού μέρους του δικτύου των Ευρωπαίων συνεργατών της.

Και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η σύλληψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Imperio κ. Παπαρούνη για χρέη της εταιρείας στο δημόσιο…

Μήπως λοιπόν κάποιος θα πρέπει να απαντήσει τα παραπάνω ερωτήματα στους μετόχους μειοψηφίας, που από τα υψηλά του 2007 (6 ευρώ) βλέπουν τη μετοχή να έχει κατρακυλήσει στα 3,1 λεπτά του ευρώ;


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v