Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκας: «Τρέχει» πρόγραμμα βαριάς αναδιάρθρωσης

Αποφασισμένος να βγάλει εις πέρας ένα ακόμη δύσκολο project και να γυρίσει σε θετική τροχιά την αλλαντοβιομηχανία Νίκας εμφανίστηκε χθες ο Στέργιος Νέζης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νίκας: «Τρέχει» πρόγραμμα βαριάς αναδιάρθρωσης
Αποφασισμένος να βγάλει εις πέρας ένα ακόμη δύσκολο project και να γυρίσει σε θετική τροχιά την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, σε συνεργασία με το management team της εταιρείας, εμφανίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης ο πρόεδρός της Στέργιος Νέζης.

Ο γνωστός manager, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η Vivartia, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την οικονομική πορεία της χώρας, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και την κατάσταση στο επιχειρείν.

Παρ' όλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι το 2012 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2011, «με όση σιγουριά μπορώ να έχω με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία», όπως σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι η εταιρεία θα μειώσει τις ζημίες.
 
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Νίκας να εμφανίσει και κερδοφορία.

Αυτή η εκτίμηση εν πολλοίς βασίζεται στο βαρύ, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που τρέχει η αλλαντοβιομηχανία, τα πρώτα θετικά μηνύματα του οποίου έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη από τον Μάιο.

Όπως είπε ο ίδιος, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει μείωση του κόστους, περιορισμό του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους, αυξήσεις των τιμών των προϊόντων (μεσοσταθμικά κατά 3%), εξυγίανση της εμπορικής συνεργασίας με τις αλυσίδες, μείωση παροχών - εκπτώσεων, αλλά και αγορές πρώτων υλών (κρέας) με μετρητά.

Ήδη η αλλαγή του τρόπου αγοράς κρέατος (μετρητοίς αντί επί πιστώσει), που είναι και η βασική πρώτη ύλη της αλλαντοβιομηχανίας, έχει επιφέρει μείωση του κόστους των πρώτων υλών στο κρέας κατά 15%! Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων εκτός συλλογικών συμβάσεων, μειώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία έχει μειώσει τα αποθέματά της από 22 ημέρες σε 15, βελτιώνοντας το cash flow.

Παράλληλα, βασικό μέλημα της διοίκησής της, CEO της οποίας είναι ο κ. Σωτήρης Λαύκας, είναι η εξυγίανση των σχέσεων με το εμπόριο, το χτίσιμο θέσης στα μικρά σημεία πώλησης και οι υγιείς πωλήσεις.

Όπως είπε ο ίδιος, "δεν έχει νόημα να κάνεις πωλήσεις, να έχεις μερίδιο (σημ.: το μερίδιο της εταιρείας είναι στο 10%) και να χάνεις χρήματα".

Όπως νόημα δεν έχει, ανέφερε ο κ. Νέζης, μια βιομηχανική εταιρεία να έχει real estate, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day αν στο πλάνο αναδιάρθρωσής της υπάρχει η σκέψη αξιοποίησης - πώλησης παλαιών βιομηχανοστασίων ή οικοπέδων που έχει στην κατοχή της η αλλαντοβιομηχανία.

Αναφορικά με την πορεία της συνολικής αγοράς αλλαντικών, καταγράφει πτώση άνω του 5%. Τις μεγαλύτερες πιέσεις τις δέχονται τα επώνυμα προϊόντα και οι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Στα της γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 67,82%, το σώμα των μετόχων ενέκρινε μεταξύ των άλλων τη μη διανομή μερίσματος αλλά και την επικύρωση της εκλογής του Σωτηρίου Λαύκα στη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, λόγω της αποχώρησης του Λεωνίδα Κολιούλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v