Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διακριτικές πιέσεις για το θέμα της Εμπορικής

Πιέσεις, με διακριτικό τρόπο και στο πλαίσιο του εφικτού, δέχεται το Παρίσι από την Αθήνα προκειμένου να κλείσει την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Διακριτικές πιέσεις για το θέμα της Εμπορικής
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την Εμπορική Τράπεζα καθώς το αργότερο ως το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής, η Credit Agricole πρέπει να ανακοινώσει την προτιμητέα προσφορά για την εξαγορά της εν Ελλάδι θυγατρικής της, υπογράφοντας με την πλειοδότρια τράπεζα σύμφωνο αποκλειστικών συζητήσεων.

Όπως είναι γνωστό, η Credit Agricole είχε προγραμματίσει συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για σήμερα, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, με αποκλειστικό θέμα την Εμπορική Τράπεζα. Κύκλοι της Credit Agricole αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, για την προσεχή Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι Γάλλοι πρέπει να επιλέξουν τον αγοραστή της Εμπορικής Τράπεζας μέχρι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και οι ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδος, όπως και οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες, πιέζουν διακριτικά να μην υπάρξει απόκλιση από την παραπάνω ημερομηνία, εξέλιξη που θα επέτεινε το, ήδη, αρνητικό κλίμα, που επικρατεί για την ελληνική οικονομία.

«Πρέπει, ήδη, να έχουν αποφασίσει καθώς είχαν αρκετό χρονικό διάστημα για να ζυγίσουν με ακρίβεια τις τρεις προσφορές της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank», παρατηρεί παράγοντας του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει: «Η απόφαση, ακόμη και η χρονική στιγμή που θα ληφθεί, ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole, το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί παρέμβαση από την Αθήνα.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και διάθεσης οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν επισημάνει την ανάγκη λήψης της απόφασης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό διότι πιθανή αναβολή έστω και ενός 10ημέρου, π.χ. μέχρι να κλείσει και επισήμως το πακέτο μέτρων ύψους 11,7 δις ευρώ, θα προκαλούσε έντονη φημολογία και τριγμούς στην αγορά»...

Οι προσφορές

Σε ό,τι αφορά στις προσφορές της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank, μετά και την τελευταία αναθεώρησή τους με την έγγραφη προσθήκη των εγγυήσεων, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «περισσότερο συγκλίνουν, παρά διαφέρουν μεταξύ τους» και άρα η επιλογή του αγοραστή «θα παιχθεί στις λεπτομέρειες ή ακόμη και στο... κλίμα μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή».

Οι εγγυήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούν αποκλειστικά σε περιουσιακά στοιχεία από τις μονάδες του εξωτερικού, με λεπτομερή καταγραφή της ποιότητας σε στοιχεία ισολογισμού όπως δάνεια, καταθέσεις κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την πλευρά της Credit Agricole κατά το πρόσφατο conference call τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησής της υπογράμμισαν προς τους αναλυτές ότι η τράπεζα «σκοπεύει να μεταφέρει στην Γαλλία ναυτιλιακά δάνεια της Εμπορικής ύψους 0,9 δισ. ευρώ», κίνηση που περιορίζει ισόποσα και το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ που καλείται, από τις ελληνικές εποπτικές αρχές, να καλύψει η γαλλική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v