Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: "Ποινή" σε όσους δεν μπήκαν στη ΔΠ

Ανοικτό αφήνει η Εθνική το ενδεχόμενο να αλλάξει τη σχέση ανταλλαγής κατά την απορρόφηση της Eurobank. Τι αποκαλύπτει το πληροφοριακό δελτίο της Δημόσιας Πρότασης. Τα επόμενα βήματα μέχρι τη συγχώνευση.

ΕΤΕ: Ποινή σε όσους δεν μπήκαν στη ΔΠ
Ανοικτό αφήνει η Εθνική το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην απορρόφηση της Eurobank με χαμηλότερη σχέση ανταλλαγής, από αυτήν που ίσχυσε στην προαιρετική δημόσια πρόταση, όπως αποκαλύπτει το αναλυτικό πληροφοριακό δελτίο.

Η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς της Εθνικής στους μετόχους της Eurobank ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Κάτοχοι μετοχών που αντιστοιχούν περίπου στο 84% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank αποδέχθηκαν την προσφορά και θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με νέες μετοχές Εθνικής σε αναλογία 100 προς 58. Δηλαδή για κάθε 100 μετοχές Eurobank θα λάβουν 58 μετοχές ΕΤΕ.

Για τους υπόλοιπους μετόχους, που δεν αποδέχθηκαν την προαιρετική δημόσια προσφορά, η Εθνική ενδέχεται να επιφυλάξει… δυσάρεστη έκπληξη.

Και αυτό διότι όπως αναφέρει το αναλυτικό ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς η σχέση ανταλλαγής 58 νέων κοινών μετοχών της ΕΤΕ για κάθε 100 κοινές μετοχές της Eurobank ίσχυε μόνο για την προαιρετική δημόσια πρόταση.

Το ενημερωτικό μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η σχέση ανταλλαγής της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank να γίνει με σχέση ανταλλαγής χειρότερη για τους εναπομείναντες μετόχους μειοψηφίας της δεύτερης, σε σχέση με αυτήν που ίσχυσε στη δημόσια προσφορά.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι μέτοχοι της Eurobank που δεν θα αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια πρόταση ενδέχεται να λάβουν διαφορετικό (άρα και μικρότερο) αριθμό μετοχών της ΕΤΕ από αυτόν που θα λάβουν αν αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση». Η αναφορά «άρα και μικρότερο», που βρίσκεται εντός παρενθέσεως, μεταφέρεται αυτούσια από το ενημερωτικό και δεν αποτελεί δημοσιογραφική ερμηνεία.

Η αγορά αντιλήφθηκε την παραπάνω αναφορά μόλις την περασμένη εβδομάδα, και αυτό εξηγεί τη σημαντική πίεση που δέχθηκε ο τίτλος της Eurobank, ιδιαίτερα μετά την Τετάρτη, όταν πια δεν υπήρχε πρακτικά η δυνατότητα αρμπιτράζ εντός των ορίων αποδοχής της δημόσιας προσφοράς.

Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς, η διοίκηση της Εθνικής σκοπεύει να προχωρήσει στην απορρόφηση της Eurobank, αφού βέβαια ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων των δύο τραπεζών, καθώς και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρχές.

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων της δημόσιας προσφοράς αναμένεται να γίνει σήμερα Δευτέρα. Για αύριο, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί το Δ.Σ. της Εθνικής, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ακριβείς όροι του προγράμματος εθελουσίας εξόδου των 2.000 υπαλλήλων της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η Eurobank, για λίγους μήνες, θα λειτουργεί ως θυγατρική του ομίλου της Εθνικής, μέχρις ότου ολοκληρωθεί και η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών. Στο μεσοδιάστημα, η μετοχή της Eurobank θα είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό και με την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης θα ακυρωθεί και οι μέτοχοι που δεν αντάλλαξαν τις μετοχές τους θα πάρουν τότε μετοχές της νέας τράπεζας.


Tο προφίλ του νέου ομίλου

Ο νέος όμιλος θα φέρει την επωνυμία Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και θα έχει με βάση τα στοιχεία της 30ής/9 συνολικό ενεργητικό €174,2 δισ. δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών €113,0 δισ. και καταθέσεις €84,6 δισ.

Στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του διευρυμένου με την προσθήκη της Eurobank ομίλου ΕΤΕ θα παραμείνουν, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο, οι κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κατέχοντας αντίστοιχα τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Η σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής καθώς και η επιλογή για την πλήρωση των άλλων υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων στον νέο διευρυμένο όμιλο θα βασιστεί στην αρχή «ο καλύτερος εκ των δύο» (best of both) μεταξύ των στελεχών των δύο ομίλων.


Εντός 6 ημερών θα πιστωθούν οι νέες μετοχές ΕΤΕ

Οι μετοχές της Εθνικής που θα λάβουν ως αντάλλαγμα όσοι αποδεχθούν την πρόταση θα προκύψουν από αύξηση κεφαλαίου που αποφάσισε η τελευταία γενική συνέλευση της τράπεζας και θα πιστωθούν στον Λογαριασμό Αξιών της Μερίδας Επενδυτή εντός 6 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης.

Οι μετοχές θα μεταβιβαστούν εξωχρηματιστηριακά και το τέλος καταχώρισης, που ανέρχεται σε 0,08% επί της αξίας της συναλλαγής ανά συμβαλλόμενο, θα καταβληθεί από την Εθνική με ελάχιστη χρέωση ποσού ίσου με το μικρότερο μεταξύ των 20 ευρώ και του 20% επί της αξίας των μεταβιβαζόμενων μετοχών ανά αποδεχόμενο μέτοχο.

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΕΤΕ αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου.


Συνέργειες έως 630 εκατ. ευρώ ετησίως

Όπως έχει ήδη δηλώσει η διοίκηση της Εθνικής, η απορρόφηση της Eurobank θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξεως των 570 - 630 εκατ. ευρώ ετησίως, από το τέλος του 2015 και έπειτα. Οι συνέργειες θα προέλθουν από τα εξής:

- Από τον συνδυασμό του εγχώριου και του περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών.
-Από την ενοποίηση υποδομών, συστημάτων και κεντρικών εργασιών.
-Από τη μείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
- Από τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου ομίλου.
-Από την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών με τους υπάρχοντες πελάτες μέσω της διευρυμένης γκάμας προϊόντων και της χρηματοοικονομικής ευρωστίας του ενιαίου ομίλου.
- Από την εκλογίκευση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v