Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παλεύουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί"

Η Αλουμίνιον παλεύει για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, αλλά οι υψηλοί φόροι στην Ελλάδα υπονομεύουν τις προσπάθειές της, δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Παλεύουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί
Περισσότεροι από τους μισούς παραγωγούς αλουμινίου αναμένεται να έχουν απώλειες στις τρέχουσες τιμές, δήλωσε στο Dow Jones ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς.

"Η βιομηχανία αλουμινίου αιμορραγεί",
ανέφερε σε συνέντευξή του. "Σε αντίθεση με τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες πηγαίνουν από το ένα υψηλό στο άλλο, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τα εμπορεύματα και ειδικά για τα μέταλλα. Το αλουμίνιο ειδικότερα έχει πολλές δομικές αδυναμίες", υποστήριξε.

"Αυτό οφείλεται στο ότι η προσφορά αλουμινίου κινείται σε υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τη ζήτηση", είπε. Ενώ η ζήτηση για βασικά μέταλλα όπως το αλουμίνιο έχει καμφθεί σημαντικά εξαιτίας της κρίσης, η παραγωγή παραμένει ισχυρή, ειδικά στην Κίνα όπου οι επιχορηγήσεις της κυβέρνησης επιτρέπουν σε πολλούς παραγωγούς να λειτουργούν με ζημίες.

Πέρυσι, η αγορά αλουμινίου κατέγραψε πλεόνασμα στην παραγωγή 419.400 μετρικών τόνων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γραφείο Στατιστικής Μετάλλων. Η τράπεζα Macquarie προβλέπει ότι η παραγωγή στην Κίνα θα αυξηθεί 10% το 2013.

"Το αλουμίνιο παραμένει αγορά η οποία δεν προσφέρει κανένα άλλο πλεονέκτημα, παρά τον πληθωρισμό για τους παραγωγούς", υποστήριξε στο Dow Jones ο αναλυτής της Macquarie, Ryan Belshaw.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones, η Αλουμίνιον συνεχίζει να λειτουργεί κοντά στο μέγιστο, παράγοντας 170.000 τόνους τον χρόνο, κυρίως λόγω της εφαρμογής ενός προγράμματος περικοπής του κόστους.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το κόστος παραγωγής της Αλουμίνιον θα μειωθεί στα 475 εκατ. δολάρια το 2013, έναντι 620 εκατ. δολ. το 2011.

Ωστόσο, ο κ. Μυτιληναίoς επισήμανε ότι ακόμα και με τις τρέχουσες περικοπές η υψηλή φορολογία στην παραγωγή, που επιβάλλεται στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό ρίσκο για το outlook της παραγωγής της Αλουμίνιον.

Οι φόροι που καταβάλλει η Αλουμίνιον στην ελληνική κυβέρνηση αυξήθηκαν πρόσφατα στα 50 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ το 2012, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό για τον όμιλο στα 100 εκατ. ευρώ, ανέφερε.

"Αν οι φόροι ανέβουν κι άλλο, ο όμιλος ίσως αναγκαστεί να σταματήσει τις δραστηριότητές του στην παραγωγή αλουμινίου", τόνισε. "Αν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το ποσό στα 150 εκατ. ευρώ, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούμε να κλείσουμε" είπε ο κ. Μυτιληναίoς για την Αλουμίνιον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v