Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nutriart: Αναζητά αγοραστή – Το ενδιαφέρον Κίκιζα

Απώτερος στόχος της διοίκησης είναι να πουληθεί η Nutriart ολόκληρη (αρτοβιομηχανία, αλευροβιομηχανία), αν και έχει υπάρξει και ενδιαφέρον για μεμονωμένα κομμάτια της. Ενδιαφέρον από Κίκιζα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Nutriart: Αναζητά αγοραστή – Το ενδιαφέρον Κίκιζα
Ένα βήμα πιο κοντά στην απεμπλοκή της από τη Nutriart βρίσκεται η οικογένεια Δαυίδ, η οποία αναζητά αγοραστή για την εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε πολύ δυσχερή θέση.

Στέλεχος της εισηγμένης στο Χ.Α. επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr τις πληροφορίες που θέλουν οι βασικοί μέτοχοι να ενδιαφέρονται να πουλήσουν την εταιρεία. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος απώτερος στόχος είναι να πουληθεί η εταιρεία ολόκληρη (αρτοβιομηχανία, αλευροβιομηχανία), αν και έχει υπάρξει και ενδιαφέρον για μεμονωμένα κομμάτια της.

Mία εκ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τμήμα της, και συγκεκριμένα για τον τομέα των αλεύρων, είναι η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα - Κίκιζας, ανώτατα στελέχη της οποίας την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις που διατηρεί η Nutriart στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην αλευροβιομηχανία Αλλατίνη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στέλεχος της εισηγμένης στο Euro2day.gr, η διοίκηση της βιομηχανίας ζυμαρικών ζήτησε προθεσμία δέκα ημερών για να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς για τον κλάδο του αλεύρου.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον από έταιρο ελληνικό όμιλο που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στον κλάδο των τροφίμων, ενώ δεν αποκλείεται ενδιαφέρον για τη Nutriart να εκδηλώσει και ο όμιλος Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Συγκεκριμένα, και σε ό,τι αφορά την Chipita, παράγοντες κοντά στη Nutriart ανέφεραν ότι στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για τη Nutriart.

Σημειώνεται ότι η Chipita είχε βρεθεί σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και με την Elbisco, οι οποίες ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Εκτός από τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, η εισηγμένη φέρεται να έχει προσεγγίσει και ξένα επιχειρηματικά funds, έως και 30 τον αριθμό, σε μια προσπάθεια να πουληθεί ως έχει και όχι σε κομμάτια. Σε ό,τι αφορά το τίμημα, αυτό θα εξαρτηθεί αφενός από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και αφετέρου από το εάν οι εν δυνάμει επενδυτές θα θελήσουν να την εξαγοράσουν ολόκληρη ή αν θα πουληθεί σε κομμάτια.

Η ουσία είναι πως είναι παρακινδυνευμένο να προσδιοριστεί το τίμημα, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να είναι 1 φορά ο τζίρος ή 10 φορές τα EBITDA, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι πωλήσεις της σε σχέση με το 2011 μειώθηκαν 47%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στον κλάδο αλεύρων μειώθηκαν 44%, πτώση 51% εμφάνισαν οι πωλήσεις του κλάδου καταναλωτικών προϊόντων ενώ 42% μειώθηκαν οι πωλήσεις κατεψυγμένων.

Σε ό,τι αφορά τα EBITDA, διαμορφώθηκαν σε -14,1 εκατ. ευρώ από -18,9 εκατ. ευρώ το 2011, άμεσα επηρεαζόμενα από τη μείωση των πωλήσεων, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν στα 36,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 38,7 εκατ. το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v