ΣΙΔΜΑ: Πτώση 52% στα κέρδη προ φόρων του ομίλου

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου της ΣΙΔΜΑ μειώθηκαν κατά 52% και διαμορφώθηκαν από 7.985 χιλιάδες ευρώ σε 3.820 χιλιάδες ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2005.

ΣΙΔΜΑ: Πτώση 52% στα κέρδη προ φόρων του ομίλου
Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου της ΣΙΔΜΑ μειώθηκαν κατά 52% και διαμορφώθηκαν από 7.985 χιλιάδες ευρώ σε 3.820 χιλιάδες ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2005.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το πρώτο εξάμηνο του 2005 διαμορφώθηκε σε 63,3 εκατομμύρια ευρώ έναντι 66,0 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2004, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση της τάξης του 4%.

Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 44% και διαμορφώθηκαν σε 7,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 13,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2004.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η μείωση του μεικτού κέρδους, σε συνδυασμό με τα έξοδα εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αναμόρφωση της πρόβλεψης αποζημίωσης προσωπικού, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ), οδήγησαν στη διαμόρφωση των κερδών προ φόρων από 8.829 χιλιάδες ευρώ σε 2.950 χιλιάδες ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 67%.

Τα έξοδα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθαν περίπου στα 870 χιλιάδες ευρώ, ενώ από την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2004, σύμφωνα με τα ΔΛΠ, ποσό ύψους 844 χιλιάδων ευρώ βάρυνε προηγούμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα να αναμορφωθούν και να αυξήσουν τα κέρδη προ φόρων του 2004 κατά ίσο ποσό.

Σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση, ότι η ΣΙΔΜΑ δραστηριοποιείται στην αγορά των προϊόντων χάλυβα και αντιμετωπίζει αναπόφευκτα την κυκλικότητα, που τη χαρακτηρίζει. Ως συνέπεια τα αποτελέσματα της είναι άμεσα συνυφασμένα με τις διακυμάνσεις της τιμής του χάλυβα διεθνώς, γεγονός το οποίο έχει αποτυπωθεί στα ιστορικά μεγέθη της εταιρείας.

Η κλιμακούμενη μείωση των τιμών του τελευταίου εξαμήνου άρχισε να εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση τον Μάρτιο 2005 και συνεχιζόταν μέχρι πρόσφατα επηρεάζοντας άμεσα το περιθώριο μεικτού κέρδους και μερικώς τον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Η συνήθης επίδραση της πτώσης των διεθνών τιμών είναι η άμεση μείωση των τιμών στην εσωτερική αγορά, δηλαδή ο περιορισμός του περιθωρίου κέρδους, καθώς και η συγκράτηση της ζήτησης, που δημιουργείται από την αβεβαιότητα, τόσο για τη χρονική διάρκεια όσο και για το μέγεθος της πτώσης.

Η εταιρεία, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ακολούθησε συντηρητική πολιτική στις πωλήσεις, ώστε να αποφύγει την περαιτέρω μείωση των κερδών της.

Συγχρόνως, προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας της πρώτης θυγατρικής της στη Ρουμανία και την ίδρυση της δεύτερης θυγατρικής στη Βουλγαρία, προκειμένου να διευρύνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, που παρουσιάζονται στις χώρες της Βαλκανικής. Οι δύο θυγατρικές προβλέπεται να συνδράμουν στην εταιρεία τον επόμενο χρόνο.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης της εταιρείας μη λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα του χρηματιστηρίου παρέμειναν στα επίπεδα του 2004.

Τέλος, η καθαρή θέση των μετόχων της εταιρείας, αποτυπώνοντας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυξήθηκε από 3,7 ευρώ ανά μετοχή σε 5 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v