ΣΙΔΜΑ: Μείωση 62% στα κέρδη προ φόρων του ομίλου

Κατά 62% μειώθηκαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της ΣΙΔΜΑ για το 9μηνο της τρέχουσας χρήσης, καθώς διαμορφώθηκαν σε 4.609 χιλιάδες ευρώ. Το αποτέλεσμα επιβάρυνε κατά 160 χιλιάδες ευρώ περίπου και η ενοποίηση των νεοϊδρυθέντων θυγατρικών στα Βαλκάνια.

ΣΙΔΜΑ: Μείωση 62% στα κέρδη προ φόρων του ομίλου
Κατά 62% μειώθηκαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της ΣΙΔΜΑ για το 9μηνο της τρέχουσας χρήσης, καθώς διαμορφώθηκαν σε 4.609 χιλιάδες ευρώ. Το αποτέλεσμα επιβάρυνε κατά 160 χιλιάδες ευρώ περίπου και η ενοποίηση των νεοϊδρυθέντων θυγατρικών στα Βαλκάνια.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Σιδηρεμπορικής Μακεδονίας ΣΙΔΜΑ το εννεάμηνο 2005 διαμορφώθηκε σε 91,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 97,9 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2004, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση της τάξης του 6%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πωλήσεις αντιπροσωπείας για λογαριασμό τρίτων, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 137,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 11 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 45% έναντι των 20 εκατομμυρίων ευρώ το 2004, ακολουθώντας τη πτώση των τιμών των πρώτων υλών.

Η μείωση του μεικτού κέρδους, σε συνδυασμό με τα έξοδα εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την αναμόρφωση της πρόβλεψης αποζημίωσης προσωπικού, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ), οδήγησαν στη διαμόρφωση των κερδών προ φόρων σε 3.739 χιλιάδες ευρώ.

Τα έξοδα που αφορούν στην εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθαν περίπου στα 870 χιλιάδες ευρώ. Από την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο 2004, σύμφωνα με τα ΔΛΠ, ποσό ύψους 844 χιλιάδων ευρώ βάρυνε προηγούμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα να αναμορφωθούν και να αυξηθούν τα κέρδη προ φόρων του 2004 κατά ίσο ποσό.

Η ΣΙΔΜΑ δραστηριοποιείται στον κλάδο των προϊόντων χάλυβα, ο οποίος χαρακτηρίζεται παγκοσμίως από το στοιχείο της κυκλικότητας. Τα αποτελέσματα της εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένα με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του χάλυβα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στα ιστορικά μεγέθη της. Η σημαντική μείωση των τιμών των πρώτων υλών, που εμφανίστηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του τρίτου, επηρέασε άμεσα το περιθώριο μικτού κέρδους και κατά συνέπεια τα κέρδη προ φόρων της ΣΙΔΜΑ. Σημειώνεται επίσης ότι παρόμοιους οικονομικούς κύκλους με επίπτωση στα αποτελέσματά τους, παρουσιάζουν όλες οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εταιρεία ακολούθησε συντηρητική πολιτική στις πωλήσεις, ώστε να αποφύγει την περαιτέρω μείωση των κερδών της και συγχρόνως, προχώρησε σύμφωνα με το επενδυτικό της πρόγραμμα, στην αγορά οικοπέδων έκτασης 39.000 τετραγωνικών μέτρων στη Βουλγαρία και 35.000 τετραγωνικών μέτρων στη Ρουμανία.

Η καθαρή θέση των μετόχων της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυξήθηκε από 3,6 ευρώ ανά μετοχή τον Σεπτέμβριο του 2004 σε 5,1 ευρώ ανά μετοχή τον Σεπτέμβριο του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v