Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Interamerican: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2005

Κέρδη τόσο στον κλάδο Ζωής όσο και σε επίπεδο Ομίλου, με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, παρουσίασε η Interamerican το 2005, αντιστρέφοντας την αρνητική εικόνα του 2004. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, ο κ. Adrian Hegarty είναι ο νέος Πρόεδρος μετά την πρόσφατη παραίτηση του κ. Δημήτρη Κοντομηνά από τη θέση.

Interamerican: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2005
Κέρδη τόσο στον κλάδο Ζωής όσο και σε επίπεδο Ομίλου, με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, παρουσίασε η Interamerican το 2005, αντιστρέφοντας, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, την αρνητική εικόνα του 2004.

Όπως επισημαίνει, έθεσε τις βάσεις της υλοποίησης των κύριων στρατηγικών επιλογών της, που είναι η βελτίωση της οργανωτικής δομής και λειτουργίας της πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα, η ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων της (Ζωή, Υγεία και Γενικές Ασφάλειες) και η ενδυνάμωση του δικτύου agency ως βασικού διανομέα.

Παράλληλα, η εταιρία εστιάζει κατά προτεραιότητα στην ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών του πελάτη, μέσα από καινοτομικές προτάσεις προϊόντων και υπηρεσιών και τη δημιουργία ενός προηγμένου για την Ελληνική ασφαλιστική αγορά πελατοκεντρικού συστήματος λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι ενδιαφέρον για τους ασφαλισμένους της Interamerican ότι το 2006 βρίσκει την εταιρία, μέσα από μια αναδιάταξη δυνάμεων με νέο διοικητικό σχήμα, με τη σταθερή υποστήριξη της Eureko και εξορθολογισμένο το λειτουργικό της κόστος, να καλύπτει και πάλι το περιθώριο φερεγγυότητας κατά 160%, δικαιώνοντας τη σταθερή εμπιστοσύνη των πελατών της, την οποία ενισχύει με την αποδεδειγμένη συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνέπειας αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις, που έφθασαν τα 253 εκατ. ευρώ το 2005.

Η επιστροφή σε θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκε σε μια χρονιά ιδιαίτερης έντασης για την Interamerican, που χαρακτηρίστηκε από την κρίση δημοσιότητας, αλλά και λόγω της αποφασιστικής επιλογής των μετόχων και της διοίκησης της εταιρίας να προχωρήσουν σε σημαντικές τομές αναδιοργάνωσής της.

Ειδικότερα, η Interamerican Ζωής το 2005 πέτυχε να αυξήσει τα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες στη Ζωή και Υγεία σε σχέση με το 2004 κατά 3,4%, φθάνοντας στα 266,5 εκατ. ευρώ έναντι 257,8 το 2004.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι από το ζημιογόνο 2004 έφθασε να παρουσιάζει το 2005 κέρδη προ φόρων 5,3 εκατ. ευρώ, που σηματοδοτούν την αφετηρία της προσδοκώμενης ανάκαμψης της εταιρίας.

Στόχο της Interamerican στον κλάδο Ζωής και Υγείας αποτελεί η διατήρηση της θέσης της μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών, με έμφαση στην ποιοτική διαφοροποίησή της από τον ανταγωνισμό. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυξητική τάση εργασιών σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Στις Γενικές Ασφάλειες η Interamerican, παρά τις αναδιατάξεις στην αγορά λόγω των μαζικών μετακινήσεων ασφαλισμένων του κλάδου Αυτοκινήτου σε εταιρείες χαμηλού ασφαλίστρου, εδραιώθηκε το 2005 στην τρίτη θέση και στοχεύει στη δεύτερη.

Η εταιρία παρουσίασε μια ιδιαίτερη δυναμική το τελευταίο τρίμηνο του έτους στις ασφαλίσεις Αυτοκινήτου ανατρέποντας την πτωτική πορεία του πρώτου 9μήνου, κυρίως χάρη στις πωλήσεις των νέων καινοτομικών προγραμμάτων ασφάλισης αυτοκινήτων.

Πέτυχε έτσι να διατηρήσει τα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες στα ίδια επίπεδα περίπου με αυτά του 2004, φθάνοντας το 2005 στα 128 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίασε μικρή μείωση στα κέρδη προ φόρων (10 εκατ. ευρώ το 2005 έναντι 10,7 εκατ. το 2004).

Εξάλλου στις υπηρεσίες Βοηθείας (Υγείας και Οδική), τομέα στον οποίο η εταιρία προβάλλει με μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κατέχοντας την πρώτη θέση στην αγορά, τα ασφάλιστρα του 2005 έφθασαν τα 16,5 εκατ. ευρώ, διατηρούμενα στα επίπεδα του 2004.

Αξίζει να τονιστεί η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών των κλινικών (Ευρωκλινική Αθηνών, Αθηναϊκή Κλινική, Ευρωκλινική Παίδων), που παρουσίασαν το 2005 έσοδα 63,9 εκατ. ευρώ έναντι 55,6 εκατ. το 2004 (αύξηση 14,9%), με διπλασιασμό των αποτελεσμάτων προ φόρων, τα οποία έφθασαν το 2005 στα 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2004.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, ο κ. Adrian Hegarty είναι ο νέος Πρόεδρος της Interamerican, μετά την πρόσφατη παραίτηση του κ. Δημήτρη Κοντομηνά από τη θέση.

Ο κ. Hegarty, πριν ηγηθεί με τόση επιτυχία της Friends First από τον Ιανουάριο του 1996 και εντεύθεν, υπήρξε Γενικός Διευθυντής της Premier Banking and Insurance Services Ltd, ανεξάρτητης εταιρίας τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών της Τράπεζας της Ιρλανδίας.

Στην Τράπεζα ξεκίνησε να εργάζεται το 1967 και μέχρι να φθάσει στην θέση του υπεύθυνου για τη σχεδίαση και υλοποίηση της στρατηγικής ίδρυσης και λειτουργίας της Premier Banking, πέρασε από διάφορες θέσεις σημαντικής διοικητικής ευθύνης.

Τον Ιανουάριο του 1994 λάνσαρε τις ασφαλιστικές υπηρεσίες της Premier και το 1995 ανέπτυξε τη στρατηγική του Banking 365 και ηγήθηκε της ομάδας υλοποίησης, μέχρι τη στιγμή που έφυγε για να συνεργαστεί με την Friends First.

Ο κ. Hegarty είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια χρηματοικονομικών υπηρεσιών και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια ανάπτυξης στελεχών για το banking και την ασφαλιστική βιομηχανία.

Είναι πτυχιούχος του University College του Δουβλίνου, κάτοχος ΜΒΑ από το Fordham University της Νέας Υόρκης και συνεργάτης του ιδρύματος τραπεζιτών στην Ιρλανδία, καθώς και μέλος του Συμβουλίου του Institute of Directors.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο