Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Ελλάδα επιστρέφει το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Πανελλαδική ικανοποίηση για την «επιστροφή» του κυπέλλου του Έλληνα Ολυμπιονίκη – Έπειτα από μία έντονη δημοπρασία, αγοράστηκε από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Real.gr
Στην Ελλάδα επιστρέφει το κύπελλο του Σπύρου Λούη
Το κύπελλο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896 ο Σπύρος Λούης, δημοπρατήθηκε χθες , Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012, από τον οίκο Κρίστις του Λονδίνου και - έπειτα από μία έντονη δημοπρασία - γύρισε τελικά στην πατρίδα του .

Το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, αγοράστηκε στην τιμή των 450.000 αγγλικών λιρών, δηλαδή περίπου 544.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 144. 000 ευρώ, ενώ η αξία του κυπέλλου αρχικά υπολογιζόταν από τον Οίκο Κρίστι ς στα 189.000- 253.000 ευρώ.



Μάλιστα, πριν την δημοπρασία εκπρόσωποι του Οίκου χαρακτηρίζαν και διαφήμιζαν το Κύπελλο ως «ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουμε δει ποτέ».



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το κύπελλο θα εκτεθεί μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος, μετά την ολοκλήρωσή του, το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα αναζητήσει κατάλληλη προσωρινή θέση για την έκθεσή του στο κοινό.



«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», είπε ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και πρόσθεσε: «ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».



Τα τελευταία 2 χρόνια ο εγγονός του Σπύρου Λούη προσέφερε το Κύπελλο προς πώληση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές έναντι 100 χιλιάδων ευρώ χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση . Μάλιστα, ο Δήμος Αμαρουσίου είχε ξεκινήσει εκστρατεία για να φέρει πίσω το κύπελλο, έχοντας συγκεντρώσει το ποσό των 350.000 λιρών, ενώ είχε ζητήσει από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, να χαρακτηρίσει το ιστορικό μετάλλιο ως "εθνικό κειμηλίο" προκειμένου να αποφευχθεί η δημοπρασία, κάτι που το υπουργείο δεν έκανε.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι ο δήμος είχε ενημερώσει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το θέμα πριν από ένα μήνα , ζητώντας τους να συνδράμουν το δήμο στον αγώνα του για την απόκτηση του κυπέλλου. «Είχαν απαντήσει ότι θα το κοιτάξουν, ωστόσο ομολογώ ότι με τη σημερινή τους κίνηση μας αιφνιδίασαν. Είμαστε όμως απόλυτα ικανοποιημένοι με την έκβαση της υπόθεσης» .


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v