Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μύλος» η Βουλή από το αντιρατσιστικό

Ασαφής η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή για τις προτάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό. Μουρμούρα Ρουπακιώτη για τις «επιθέσεις» που δέχεται. Διαβάστε αναλυτικά τα σημεία στα οποία διαφέρουν οι δύο προτάσεις.

  • Real.gr
«Μύλος» η Βουλή από το αντιρατσιστικό
Ασαφής η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή για τις προτάσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό. Μουρμούρα Ρουπακιώτη για τις «επιθέσεις» που δέχεται.

Στη Βουλή μεταφέρεται πλέον η ένταση με φόντο τον αντιρατσιστικό νόμο αφού η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μπαίνουν σε μία ιδιότυπη μάχη χαρακωμάτων για το ποια από τις προτάσεις θα συζητηθεί πρώτη. Η Ιπποκράτους έχει ζητήσει διά του Γ. Μανιάτη να συζητηθεί με σειρά προτεραιότητας η πρόταση των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αφού κατατέθηκε νωρίτερα από τα τέσσερα άρθρα που προτείνει η Λ. Συγγρού για εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία.

Και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν καλέσει αλλήλους να στηρίξουν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ξεχωριστά, η Ν.Δ. πάντως έχει ως αβαντάζ το ότι προτείνει μόνο τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία και δεν κατεβάζει αυτόνομα ένα νέο σχέδιο νόμου που πρέπει να περάσει και από επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία παραμένει ασαφής ως προς το πώς θα προωθηθούν για συζήτηση οι δύο προτάσεις, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι μία ακόμη, του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θέλω να κάνω "θύματα" τους νεοναζί» έγραψε ο πρωθυπουργός στην απαντητική επιστολή που έστειλε στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, ο οποίος και χθες εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ακροδεξιάς λέγοντας μάλιστα πως ο Αντώνης Σαμαράς με τη συμπεριφορά του καλύπτει τη Χρυσή Αυγή…

Σε αυτήν ακριβώς τη φράση του κ. Σαμαρά περικλείεται και η βασική διαφορά στη φιλοσοφία αντιμετώπισης των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας όπως αυτή αποτυπώνεται στην πρόταση της Ν.Δ. σε σχέση με το σχέδιο Ρουπακιώτη, ο οποίος χθες το βράδυ μιλώντας στα εγκαίνια του Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών επανέλαβε ότι «το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δεχθεί έντονη επίθεση…».

Σε τι διαφέρουν οι δύο προτάσεις

Η βασικότερη διαφορά των δύο πρωτοβουλιών είναι κατ' αρχάς ότι η Ν.Δ. προτείνει μόνο τροποποιήσεις-βελτιώσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία και όχι έναν νέο νόμο όπως ζητούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Επίσης:

-Η πρόταση των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προβλέπει ποινές για νομικά πρόσωπα (π.χ. κόμματα), που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας εκτός των οικονομικών περιορισμών.

-Η πρόταση της Ν.Δ. περιγράφει ως ποινικό αδίκημα τη μη αναγνώριση των ναζιστικών εγκλημάτων με ρητή αναφορά στις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η ελληνική βουλή.

-Στην περιγραφή της προτροπής βίας, η πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συμπεριλαμβάνει και το φύλο, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται στην πρόταση της Ν.Δ. -στην οποία ωστόσο υπάρχει ρητή αναφορά και για τις οργανώσεις που επιχειρούν να υποκινήσουν ρατσιστικές επιθέσεις.

Παντού μουρμούρα

Σε Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου εκφράζεται μουρμούρα για τη γενικότερη εικόνα που δημιουργείται στη Βουλή αφού για πρώτη φορά υπάρχουν προτάσεις νόμων που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «κυβερνητικές».

Ο κ. Σαμαράς μέσω της επιστολής του προς τον κ. Βαλαωρίτη επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας εντός και εκτός της κυβέρνησης απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στα φαινόμενα ναζισμού και ξενοφοβίας. Επί της ουσίας έγραψε για όλα αυτά τα οποία δεν μπορεί να δηλώσει δημοσίως για τους κυρίους Κουβέλη και Βενιζέλο, αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες περί αντισυνταγματικότητας του σχεδίου Ρουπακιώτη.

Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ υπάρχει έντονη δυσφορία για τη ρελάνς της Ν.Δ., η οποία μάλιστα χθες απάντησε και στα δύο κόμματα αφήνοντας αιχμές για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και τα τρία κόμματα επιμένουν ωστόσο ότι το αντιρατσιστικό δεν θα φέρει περαιτέρω ρήξη στην κυβέρνηση, αν και πλέον είναι εξόφθαλμο πως υπάρχει νευρικότητα στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, μετά το ναυάγιο της τελευταίας συνάντησης των αρχηγών, κάλεσε τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη σήμερα στο Μαξίμου και στο γεύμα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αν και το πιθανότερο είναι πως στο τραπέζι θα είναι μόνον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς ο κ. Κουβέλης έχει ενημερώσει ότι δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω προσωπικής του υποχρέωσης.


H πρόταση της ΝΔ για το αντιρατσιστικό

Όλο το νομοσχέδιο που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο