Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: «Θα αξιώσουμε ελάφρυνση του χρέους»

(VIDEO) «Πολιτική πενία, τέχνας κατεργάζεται», είπε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για κρίση ταυτότητας και χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας

  • Real.gr
Σταϊκούρας: «Θα αξιώσουμε ελάφρυνση του χρέους»

«Πολιτική πενία, τέχνας κατεργάζεται», είπε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για κρίση ταυτότητας και χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας ως «συνέπεια αδυναμίας, αμηχανίας και σύγχυσης».

Σημειώνοντας, στον αντίποδα, ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται τέχνας γιατί έχει να παρουσιάσει έργο, παρέθεσε σειρά επιτευγμάτων της :

Προωθήθηκε η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, είπε, σημειώνοντας ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται και κάνοντας λόγο για βιώσιμο πλεόνασμα

Μίλησε για προώθηση σχεδιασμού ενός ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου, καθώς και για ενεργοποίηση και αναβάθμιση του ρόλου του γραφείου του προϋπολογισμού στη Βουλή, αναμόρφωση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας.

Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών. Αναβάθμιση διεύθυνσης δημοσιονομικών ελέγχων κτλ

Μειώθηκε η διάρκεια για την απονομή σύνταξης. Θεσπίστηκε και έχει τεθεί η προκαταβολή σύνταξης, την οποία έχουν ήδη λάβει 10.898 αιτούντες, μετά από διευθέτηση και της σειράς σύνταξης.

Σύγχρονο πλαίσιο για την προστασία αδρανών καταθέσεων, που επιτρέπει την χρήση τους για τις ανάγκες του δημοσίου με απώτερο σκοπό την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων

Διαφανής διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίπου 6 δις ως τώρα)

Κατόπιν τούτων, κάνοντας λόγο για μακροπρόθεσμο στόχο, παρέθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ως εξής :

Επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων-διαρθρωτικές και στοχευμένες κινήσεις

Σταθεροποίηση της οικονομίας, με ανάταξη το 2014 και βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια--πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν τη διαρθρωτική, αλλά και την κυκλική διάσταση.

Ενίσχυση βιωσιμότητας δημόσιου χρέους. Το δημόσιο χρέος είχε επί πολλά χρόνια πολύ ισχυρή αυξητική πολιτική. Τώρα είναι ανοιχτό το θέμα της βιωσιμότητάς του και το σύστημα πρέπει να αντιστρέψει την τάση, είπε, κάνοντας λόγο για ανάγκη επίτευξης διαχειρίσιμων πλεονασμάτων και ενίσχυση εργαλείων. Υποστήριξε δε, ότι η κυβέρνηση θα αξιώσει την ελάφρυνση του χρέους, το συντομότερο δυνατό και με ξεκάθαρους όρους. «Θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας για ελάφρυνση του χρέους. Επιθυμούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό και με ξεκάθαρους όρους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διαμόρφωση συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σημειώνοντας ότι αυτό προϋποθέτει την επιτυχή εξέλιξη στα τρία προηγούμενα πεδία, υποστήριξε ότι σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες επιδόσεις «προχωρούμε στον σχεδιασμό χρηματοδοτικών πρακτικών που θα επιτρέψουν επιστροφή χώρας στις αγορές εντός του 2014».

Κλείνοντας, ο υπουργός υποστήριξε ότι ενώ η χώρα είναι σε κομβικό σημείο, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, κάνουν διαγωνισμό μιζέριας και λαϊκισμού, με αφορισμούς, ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς, απλουστεύσεις, απουσία ουσιαστικών απαντήσεων, λύσεων και προτάσεων. Σημείωσε όμως ότι η κατάσταση απαιτεί συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, επιβάλλει συγκλίσεις και δημιουργικές συνθέσεις. «Εμείς αναλάβαμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, καιρός και εσείς να αναλάβετε το μερίδιο που σας αντιστοιχεί», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v