Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτή επιστολή Δρούτσα σε Μπαρόζο για τους FT

O πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου ζητά εξηγήσεις για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times.

  • Real.gr
Ανοιχτή επιστολή Δρούτσα σε Μπαρόζο για τους FT
Με μία ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Δημήτρης Δρούτσας, ζητά εξηγήσεις για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times.

Με την κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου να έχει παρέλθει και ως εκ τούτου να μην έχει τη δυνατότητα να του απευθύνει ερώτημα ως ευρωβουλευτής, ο κ. Δρούτσας επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να του ζητήσει εξηγήσεις για τον ρόλο που έπαιξε στις Κάννες.

«Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί αυτοί (σ.σ. του δημοσιεύματος των FT), τους οποίους προς το παρόν δεν έχετε διαψεύσει, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό θέμα θεσμικής και ηθικής τάξης, καθώς παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα ενός Κράτους Μέλους, να «συνωμοτεί», πίσω από την πλάτη δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανατρέψει μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας της».

Αυτό σημειώνει στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής, κάνοντας λόγο για ατμόσφαιρα γενικότερης αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών θεσμών και του ρόλου του κ. Μπαρόζο υπό την οποία θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές σε 12 μέρες από σήμερα.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Δρούτσα

«Δίνουμε μάχη προκειμένου να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι όλο και περισσότερο πείθονται είτε ότι η Ευρώπη δεν τους αφορά είτε ότι ο ρόλος της είναι “ύποπτος”. Όλοι - κι εσείς κι εγώ - διαφημίζουμε ότι για πρώτη φορά η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκλεγεί απευθείας από τους πολίτες, ότι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαθέτει ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση», λέει, σημειώνοντας πως είναι «καθήκον» του να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού στην κορυφή του οποίου αναδείχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Τον καλεί μάλιστα ευθέως «να εξηγήσετε στους πολίτες ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος και η ανάμιξή σας στα συγκεκριμένα γεγονότα».

Θυμίζοντάς του ότι στις δημόσιες δηλώσεις του τότε είχε αναγνωρίσει «το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίζει για το δικό της μέλλον», τονίζει πως σήμερα πληροφορούμαστε μια διαφορετική στάση εκ μέρους του, «η οποία δεν τιμά ούτε τον θεσμό που υπηρετείτε ούτε την Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της και όπως θέλουμε να την προβάλλουμε στους πολίτες της».

Δήλωση Χουντή

Την ίδια ώρα, στο θέμα τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά των ευρωπαϊκών ελίτ, στις «μνημονικές κυβερνήσεις» και τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

«Από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Financial Times σχετικά με τα παρασκήνια της Συνόδου των G20 στις Κάννες προκύπτουν τα εξής», λέει ο κ.Χουντής :

«Πρώτον, αποδεικνύεται ότι ο μείζων κίνδυνος και φόβος για τις ευρωπαϊκές ελίτ ήταν η κατάρρευση της Ευρωζώνης, για την οποία θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός. Επομένως, η Ελλάδα διέθετε τα όπλα για να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους μια δίκαιη, και προς το συμφέρον του λαού της, λύση του προβλήματος του χρέους.

Δεύτερον, αποδεικνύεται ότι, στην Μνημονιακή εποχή, οι ελληνικές κυβερνήσεις ορίζονται από τον κ. Μπαρόζο της Κομισιόν και τους συμβιβασμούς που επιτυγχάνονται μεταξύ των μεγάλων ‘ισότιμων ευρωπαίων εταίρων’. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι οι Μνημονιακές δυνάμεις είναι πλήρως υποταγμένες στις πολιτικές που θέλουν την Ελλάδα αποικία χρέους.

Τρίτον, αποδεικνύεται ότι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για δικό τους προσωπικό όφελος, ο πρώτος βάζοντας τις βάσεις για τη μελλοντική του πρωθυπουργία, και ο δεύτερος διώχνοντας τον πρώην Πρωθυπουργό από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προσπαθεί σήμερα να ξεπλύνει τις εγκληματικές του ευθύνες σε βάρος του ελληνικού λαού, αναζητώντας πρόθυμες πολιτικές κολυμβήθρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v