Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντεμιρτάς καταγγέλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Τσιζρέ

Μαίνονται αιματηρές μάχες μεταξύ ανταρτών του PKK και του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Ντεμιρτάς καταγγέλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Τσιζρέ
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατήγγειλε και πάλι σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην πόλη Τσιζρέ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου μαίνονται αιματηρές μάχες μεταξύ ανταρτών του PKK και του τουρκικού στρατού.

«Συνήθως όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας πληρώνουν ένα πρόστιμο ύψους 100 τουρκικών λιρών (30 ευρώ). Στο Τσιζρέ κινδυνεύουν με την ποινή του θανάτου και εκτελέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντεμιρτάς.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιβάλει εδώ και οκτώ ημέρες μια αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τσιζρέ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι, εξαιτίας των μαχών που μαίνονται μεταξύ των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του στρατού.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ επεσήμανε χθες Πέμπτη ότι 30 με 32 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί στην Τσιζρέ.

Από την πλευρά του το HDP έκανε χθες λόγο για τον θάνατο 21 πολιτών, μεταξύ αυτών και παιδιά, εξαιτίας των συγκρούσεων αυτών και κατήγγειλε «τον αποκλεισμό» που έχουν επιβάλει οι αρχές στους 120.000 κατοίκους της πόλης.

Οι απολογισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν χθες την είσοδο στην Τσιζρέ μιας αντιπροσωπείας Κούρδων πολιτικών, μεταξύ αυτών και ο Ντεμιρτάς, «για λόγους ασφαλείας».

«Όσοι διακινδυνεύουν να βγουν στον δρόμο σκοτώνονται από ελεύθερους σκοπευτές», τόνισε ο Ντεμιρτάς, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Θα μπορέσετε να εξηγήσετε στο δικαστήριο πώς δώσατε την εντολή για τις εκτελέσεις αυτές», κατήγγειλε.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Firat News, δύο ανήλικοι που παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Εξάλλου ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να επιτρέψει την είσοδο στην Τσιζρέ παρατηρητών, καταγγέλλοντας «το μπλακ-άουτ» που έχει επιβληθεί στην πόλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο