Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εορτασμός 20 χρόνων λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων

Η εικοσαετής αθόρυβη προσφορά της Τράπεζας Τροφίμων παρουσιάστηκε το βραδύ της Τρίτης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στον χώρο.

Εορτασμός 20 χρόνων λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων
Η εικοσαετής αθόρυβη προσφορά της Τράπεζας Τροφίμων παρουσιάστηκε το βραδύ της Τρίτης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στον χώρο.

Στην εκδήλωση συναντήθηκαν εθελοντές, εταιρείες, ιδρύματα, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει περισσότερους από 16.000 τόνους τροφίμων, αναψυκτικών, απορρυπαντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής.

Η Τράπεζα Τροφίμων ιδρύθηκε το 1995 με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, ο οποίος οραματίστηκε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που θα παρέχει καθημερινά τροφή σε παιδιά, ηλικιωμένους και σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Αριστομένης Διονυσόπουλος Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων «στα 20 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε διακινήσει περισσότερους από 16.000 τόνους προϊόντων.

Το 2013, 1.513 τόνοι τροφίμων και λοιπών ειδών διανεμήθηκαν μέσω της Τράπεζας Τροφίμων σε συνεργασία με το Ίδρ. Λάτση στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ και με το Ίδρ. Μποδοσάκη. Το 2014 προσφέραμε πάνω από 300.000 κιβώτια προϊόντων συνολικού βάρους 1220 τόνων.

Στη συνέχεια προσφέρουμε τα δωριζόμενα προϊόντα σε συσσίτια που οργανώνουν διάφοροι φορείς και ενορίες εκκλησιών καθώς και σε ιδρύματα, που φιλοξενούν άπορους όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα υποδοχής αστέγων κλπ».

«Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία περισσότεροι από 23000 συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη, σιτίζονται σε 144 ιδρύματα-συσσίτια που υποστηρίζει η Τράπεζα Τροφίμων. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πλήρη κάλυψη των αναγκών, αλλά έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αναπτύσσουμε σταθερές σχέσεις συνεργασίας με ελεγμένους φορείς κοινωνικής φροντίδας, που ξέρουν ότι θα μπορούν συστηματικά να δέχονται την υποστήριξή μας. Παράλληλα, διοργανώνουμε 3 φορές τον χρόνο δράσεις συλλογής τροφίμων από τα supermarket. Οι εθελοντές μας ενημερώνουν τους πελάτες των καταστημάτων και τους ζητούν να προσφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Είναι μία δράση συλλογής τροφίμων που πραγματοποιείται μέσα στους χώρους των καταστημάτων, και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αλυσίδες καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Κρητικός που μας βοηθούν» ανέφερε ο κ. Διονυσόπουλος.

Ο κ. Διονυσόπουλος ευχαρίστησε τους δωρητές και τους υποστηρικτές ευελπιστώντας ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των απόρων συνανθρώπων μας και ευχήθηκε πολλά ακόμα χρόνια και μεγαλύτερο έργο στην Τράπεζα Τροφίμων.

Στο εξαιρετικό έργο που επιτελεί η Τράπεζα Τροφίμων αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων τονίζοντας ότι ο ΣΕΒΤ το υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις:

«Αυτό που κάνουμε, κυρίως, είναι να συστήνουμε σε όλα τα μέλη μας να αποστέλλουν στην Τράπεζα Τροφίμων, είδη διατροφής που πλησιάζουν προς την ημερομηνία λήξης τους και που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα σε εκείνους που υποφέρουν. Και είναι συγκινητικό το πώς, μικρές ελληνικές αλλά και μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις - όπως λόγου χάρη κι εμείς στη Unilever - ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία, προσφέροντας τρόφιμα στα συσσίτια, καθώς και είδη καθαριότητας και πρώτης ανάγκης σε Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, Εκκλησίες και άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, πιστοποιημένους και αναγνωρισμένους από την Τράπεζα Τροφίμων. Η εμπιστοσύνη τους σ’ αυτήν είναι αμέριστη, δεδομένου ότι γνωρίζουν τις αυστηρές διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχων που τηρούνται, προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως η ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών, τα οποία υπερβαίνουν σε αξία τα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Στην σημαντική πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου αλλά και το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Τράπεζα Τροφίμων εδώ και 20 χρόνια αναφέρθηκαν τόσο η Αθηνά Βασιλοπούλου, όσο και η Ιωάννα Παπαδοπούλου (επικεφαλής της εταιρείας Παπαδοπούλου).

Η κα Βασιλοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η σπατάλη που έβλεπε τριγύρω του και οι τόνοι τροφίμων που σωριάζονται στις χωματερές βασάνιζαν αφάνταστα τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο, με αποτέλεσμα όταν έμαθε για την ύπαρξη Τραπεζών Τροφίμων στην Ευρώπη τις επισκέφτηκε και αποφάσισε την ίδρυση αντίστοιχης Τράπεζας στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό το όνειρό του έγινε πραγματικότητα.

Η πρώτη Τράπεζα Τροφίμων λειτούργησε το 1995, με χαρούμενους εθελοντές και πρόθυμους φίλους, δωρητές που στηρίζουν την προσπάθεια μέχρι και σήμερα.
Από την πλευρά της η κα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι κάθε μήνα ο κλάδος των τροφίμων συνεισφέρει περισσότερους από 100 τόνους προϊόντων.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ε.Ι. Παπαδόπουλος «στηρίζει ενεργά και διαχρονικά το έργο της Τράπεζας Τροφίμων. Όχι μόνο γιατί πρεσβεύει ένα σημαντικό κοινωνικό σκοπό, αλλά επίσης γιατί το κάνει αξιόπιστα, με διαφάνεια και αποτελεσματικά. Περισσότερα από 70.000 πακέτα προϊόντων μας προσφέρονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες της Τράπεζας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο