Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέμα επιβίωσης: Eκθεση της γκαλερί Citronne στον Πόρο

Η Ελλάδα που δεν πρέπει να ξεχαστεί, στη θαυμάσια έκθεση του Robert McCabe, «Αιγαιοπελαγίτικα Καϊκια, 1954-64», στη γκαλερί Citronne, στον Πόρο.

  • Real.gr
Θέμα επιβίωσης: Eκθεση της γκαλερί Citronne στον Πόρο
Η Ελλάδα που δεν πρέπει να ξεχαστεί, στη θαυμάσια έκθεση του Robert McCabe, «Αιγαιοπελαγίτικα Καϊκια, 1954-64», στη γκαλερί Citronne, στον Πόρο.

Της Μαρίνας Τσικλητήρα

Ήπιος, γλυκός και στιλάτος, ο Πόρος είναι από τις ωραιότερες επιλογές για μια διήμερη ή τριήμερη απόδραση. Αποτελεί, επίσης, ιδανικό φόντο για την υψηλής αισθητικής γκαλερί Citronne, η οποία για μία ακόμα φορά φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση με έντονο συναισθηματικό ενδιαφέρον.

Τα «Αιγαιοπελαγίτικα Καϊκια, 1954-64» αρμενίζουν σε μια Ελλάδα που δεν πρέπει να ξεχαστεί, μέσα από τις εκπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του γνωστού Αμερικανού περιηγητή Robert McCabe.

Ο Σαρωνικός, η Νάξος, η Μήλος , η Μύκονος, η Νίσυρος, το Ναυαρίνο, ο Πόρος , η Σαντορίνη, η Σκιάθος και η Κάλυμνος είναι μερικοί από τους σταθμούς του συγκινητικού ταξιδιού, που επιτρέπει στον επισκέπτη της έκθεσης να ζήσει νοερά τις στιγμές κόπου, παιχνιδιού και ηρεμίας ανθρώπων κάθε ηλικίας , όπως τις αποτύπωσε ο φακός του φιλέλληνα McCabe στα ΄50’ς και στα ΄60’ς.

«Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την επιβίωση μετά από την καταστροφική δεκαετία του ΄40, αλλά και τον μόχθο, τον σκληρό αγώνα για τη συνέχεια της ζωής», σημειώνει η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ. Της Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της γκαλερί Citronne. «Το Αιγαίο, ανέκαθεν καθοριστικό στοιχείο της ελληνικής φύσης, έρχεται και επανέρχεται στο επίκεντρο της Ιστορίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα».

Στο επίκεντρο όλων των φωτογραφιών, το καϊκι. Ένα παραδοσιακό ελληνικό σκάφος που, δυστυχώς, κινδυνεύει να μείνει ζωντανό μόνο στο χαρτί και στη μνήμη.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω μιας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετική με την υπεραλίευση που συντελείται στη Μεσόγειο, τουλάχιστον 12.000 καϊκια έχουν κυριολεκτικά (και παράλογα) κομματιαστεί- την ώρα που οι τράτες σαρώνουν τους βυθούς, όπως μας πληροφόρησε η κ. Αννίκα Μπαρμπαρήγου του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, ο οποίος παλεύει να σώσει τη ναυτική μας παράδοση και να γλυτώσει από τον όλεθρο τα καϊκια που απέμειναν.

«Το φοβερό είναι ότι κάθε καϊκι είναι μοναδικό», μας είπε η κ. Μπαρμπαρήγου. «Ένα έργο τέχνης το καθένα, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο».

Τα έσοδα της έκθεσης του Robert McCabe (που διαρκεί έως τις 19 Ιουνίου 2016) θα διατεθούν στον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών.

Επίσης, στις 20 Μαϊου, με αφορμή το 4ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, που γίνεται στον Πόρο από τις 19 έως τις 22 του μηνός, θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Citronne μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο: από τις 20.30 και μετά, οι αδελφοί Καμίτση, καραβομαραγκοί και μουσικοί της Πάτμου, θα παίξουν λαούτο, σαντούρι, κιθάρα και βιολί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο