Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Με σεβασμό πάντα στην ωραιότητα των αγαλμάτων»

«Τ' ονομά μου ειναι Τζέιμς Ντιν» του Γ. Χρονά στο θέατρο «Αυλαία».

  • Real.gr
«Με σεβασμό πάντα στην ωραιότητα των αγαλμάτων»
«Με σεβασμό πάντα στην ωραιότητα των αγαλμάτων» όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, ο Γιώργος Χρονάς προσέγγισε (με την έκδοση -απ' το 1987- του κειμένου του με τίτλο «Το όνομά μου είναι Τζέιμς Ντιν») για πρώτη φορά στο πανελλήνιο τη ζωή, την αλήθεια και το θρύλο για το «φαινόμενο» του παγκόσμιου σινεμά.

Τριάντα χρόνια μετά, και 85 απ' τη γέννηση του παράξενου αυτού παιδιού απ' την Ιντιάνα των ΗΠΑ που έμελλε να γίνει σύντομα το είδωλο και η προσωποποίηση της νεανικής επαναστατικότητας, ο ...«Κάιν» του «ανατολικά της Εδέμ» αλλά κυρίως ο «Επαναστάτης χωρίς αιτία» ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης επιχειρεί τώρα τη θεατρική μεταφορά του κειμένου ατοτίοντας το δικό του φόρο τιμής στη αιώνια νεότητα και την ομορφιά που «κατέκτησε» με τη σύντομη ζωή αλλά -κυρίως- με τον πρόωρο θάνατο του (όπως όλοι οι «θρύλοι») ο Τζέιμς Ντιν.

Η παράσταση του έργου «Το όνομά μου είναι Τζέιμς Ντιν» του Γιώργου Χρονά, παρουσιάζεται (μετά από σειρά παραστάσεων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ) στο θέατρο «Αυλαία» (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ- πλευρά Τσιμισκή) από αύριο -Τρίτη 21 Φεβρουαρίου- ως και την ερχόμενη Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

«Είναι, ήταν ένα όνειρο ζωής να δω τον Ντιν στη σκηνή. Όταν βρήκα τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες προχώρησα στο όνειρό μου. Τους ευχαριστώ. Μιλούσα ήδη από το 1985 στον Μάνο Χατζιδάκι για το όνειρό μου στο Παγκράτι τα βράδια που τον συναντούσα στα καφέ ή εστιατόρια, για την προμετωπίδα που έχω βάλει του Δημήτρη Καπετανάκη και ακούγεται στο φινάλε», σημειώνει ο σημαντικός δημιουργός, προσθέτοντας:

«Είναι ο ποιητής που πέθανε κι αυτός νέος -32 χρονών- από φυματίωση στο Λονδίνο το 1944. Είχε γεννηθεί το 1912. Το βιβλίο που βασίστηκε το έργο μας απόψε, είναι το πρόγραμμα του έργου, κυκλοφόρησε το 1987 και είναι σε Τρίτη έκδοση, 9.000 αντίτυπα. Ίσως να υπήρξα ο εισηγητής του Τζέιμς Ντιν, σε γραπτό λόγο, στο πανελλήνιο. Με σεβασμό πάντα στην ωραιότητα των αγαλμάτων»

Ο Τζέιμς Ντιν πέθανε οδηγώντας μια Πόρσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα -όπως έζησε τα 24 μόλις χρόνια του. Με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Είχε «γυρίσει» τρεις μόλις ταινίες. Ο θάνατός του ήταν η αρχή ενός άλλου εξίσου φαντασμαγορικού, λογοτεχνικού, κινηματογραφικού και θεατρικού βίου. Ο πάστορας στον επικήδειό του θα πει στις 8 Οκτωβρίου 1955: Η καριέρα του Τζέιμς Ντιν δεν τερμάτισε. Μόλις τώρα ξεκινάει. Ο ίδιος ο Θεός είναι ο σκηνοθέτης του.

Στην παράσταση- ένα «φόρο τιμής στη νεότητα και την ομορφιά, η οποία σύμφωνα με τον Όσκαρ Ουάιλντ είναι ...«η μεγαλύτερη ανθρώπινη αξία -δεν απαιτεί καμία απόδειξη» το ρόλο του Ντιν ερμηνεύει ο Αγησίλαος Σιούνας. Δίπλα του βρίσκεται και επί σκηνή ο συγραφφεάς και σκηνοθέτης του έργου Γιώργος Χρονάς, καθώς και η Ευσταθία Σκύλαρη στο ρόλο της Άννας Μαρίας Πιεράντζελι και στο φάντασμα της νεκρής Άννα Μαρία Πιεράντζελι -με τη φωνή της Τζένης Βάνου σαν ηχώ. Τα σκηνικά και κοστούμια σχεδίασε η Έβελυν Σιούπη, τα Video-Art ο Χρήστος Δήμας, ενώ βοηθός σκηνοθέτη: είναι ο Κωνσταντίνος Μπούρας

Η πρεμιέρα της Θεσσαλονίκης δόθηκε Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε μέρα 18.00  έως και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 21.00 και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 20.00.
.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο